Vestamager Svømmehal

:
oktober 2020
Vestamager Svømmehal - facade

Erik Nord Arkitekter og GPP Arkitekter arbejder intensivt med skiver og indskudte plan, som man også vil opleve dem i klippeformationer. Betonelementer er insitu-støbt og bærende.

Vestamager Svømmehal - svømmebassin

At bygge en svømmehal har været en helt særlig opgave for G.V.L. Entreprise, som fremhæver de mange vandtekniske udfordringer og det massive betonvolumen.

Vestamager Svømmehal - omklædningsrum

Interiøret i Vestamager Svømmehal er præget af de våde miljøer med hvide fliser på såvel vægge som gulv. Buchtal-keramikken spiller sammen med de mørke fuger.

previous next

Uganda Rock

Australien har Ayer’s Rock; Europa sin Rock of Gibraltar. På Amager er klipperne få, men noget skyder nu alligevel op af fladlandet: Vestamager Svømmehal

Byggefakta

Vestamager Svømmehal
Ugandavej 91
2770 Kastrup
Danmark

Bygherre:
Tårnby kommune
Bygherrerådgiver:
Tegnestuen Mejeriet
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S, Erik Nord Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Vega landskab
Areal:
3000 kvm.
Byggesum: 
145 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2018 - september 2020

Ugandavej på Amager har det til fælles med sin navnebror i Afrika, at her er – om ikke tropisk skov – så alligevel livsaligt grønne landskaber; de er udstrakte og varierede fra plænehyggen i Kongelundens haveforeninger til Ugandaskovens mere utæmmede naturlegeplads ved Tømmerupvej.

Det var på dette bagtæppe af landskabelig, fredsommelig vegetation og løvskov, at Erik Nord Arkitekter fra Århus på vegne af bygherren Tårnby kommune slog de første streger til Vestamager Svømmehal på Ugandavej. Ved arkitektens tegnebord – som nu om dage er en skærm – er der to afsæt, som danner ramme og afsæt for resten af projektets mylder af beslutninger: form og farve. Eller på arkitektsprog: Bygningskroppens skala og de facader, som klæder klimaskærmen på.

Erik Nords løsning til 3000 kvm svømmehal, sat på 10.000 kvm omgivende flisebelægning har taget det på sig at integrere det nye volumen med et let pennestrøg: Den åbne, transparente bygning ses som en iscenesat berigelse i form af en klippe, der har skudt sig op af det grønne fladland. En mere dramatisk tolkning kunne være en kosmisk meteor, der nænsomt er landet her ud af den blå Amagerhimmel. Illusionen understøttes af facadernes khaki-grå strækmetal (RAL 7008), en effekt som fint spejler og gennemspiller farvesætningen fra landskabets planteliv.

Og når alle de grønne argumenter så er sluppet op, er Vestamager Svømmehal et fint eksempel på det bedste fra industrielle byggeprocesser: Insitu støbt beton i store mængder danner en tung base, hvorfra statelige, bærende sandwichelementer skyder op og i en stringent rytme indrammer generøse glaspartier. Æstetisk en net og elegant fremtoning; og for indretningen en gevinst for bassinmiljøer med så store mængder dags- og sollys, at man nemt kan drømme sig ud i sundets bølger.

Ekstrem beton

Det er Christianshavnertegnestuen GPP Arkitekter, der har været hands-on i processen både som detailprojekterende og dirigenten på byggepladsen, mens hele den praktiske udførelse voksede op under de kyndige hænder i styringsvirksomheden G.V.L. Entreprise A/S.

Der var ekstreme krav til bæreevnen under bassiner med op til 2500 kbm vand samtidig med et højt liggende grundvandsspejl. Efter et ingeniørprojekt af Moe A/S udstøbte G.V.L. Entreprise et imponerende dobbelt stålarmeret fundament med en tykkelse på 400 mm.

– I sig selv en spændende opgave at arbejde med så store volumener, kommenterer totalentreprisens projektleder fra G.V.L. Entreprise, Andreas Nøhr Lawaetz, som glæder sig over at levere en anderledes sag til afveksling fra de mange boligprojekter, der efter sædvane er det nærende rugbrød for den danske styringsentreprenør.

Variationen gælder ikke alene de konstruktionsmæssige specifikationer, men også indretningens særlige forhold omkring bassiner med tilhørende vandteknisk behandling (Aqua-Teknik A/S) og supplerende udstyr som vipper, rutsjebane og klatrevæg i et miljø af flisebelægninger på både væg og gulv: Buchtal naturkeramik i 125 × 125 mm med mørke Alfix-fuger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 4

Ungdomsbolig

Cortex Lake

Varierende facader med indspændte altangange

Bolig

Funders

Unik beliggenhed og rustikt materialevalg

Bolig og kontor

Generationernes Hus

Et hus med mange identiteter

Sport

Idrætsbyen

Ny svømmehal med badelandskomfort

Bolig

Laanshøj Allé

Attraktive boliger af den rette støbning

Bolig

Papirtårnet

Papirtårnet i Silkeborg

Uddannelsescenter

Politiskolen i Vejle – Uddannelsescenter Vest (UCV)

Politiskolen II, et teknisk komplekst byggeri

Bolig

Randers Kaserne, Karré 6

Kaserne under forvandling

Bolig

Rolighedsvej

Et grønt åndehul – midt i byen

Bolig

Slagteriet

Fra slagterigrund til boliger

Bolig

Strandhaverne

En stille ø i bolighavet

Bolig

Vimmerbyvej

Astrid Lindgrens kvarter i Silkeborg

Bolig

Ørestad Syd, Byggefelt 1.9

Markante boliger på en smal byggegrund