Dronning Ingrids Hjem
Carl Jacobsens Vej 8
2500
Valby
Danmark
Folk i moden alder kan huske historiske plejeinstitutioner som netop det, de var: Institutioner. I Valby har AAB i samarbejde med Domus Arkitekter vist vejen til en ny tolkning af plejehjemmet med tryk på sidste halvdel af ordet. Her har vi hjemme!
Den daglige drift af rammerne for op til 150 beboere respekterer fortsat behovet for praktiske materialer og en funktionel planlægning af hverdagen, men det sker i en iscenesættelse, som vægter de nære og trygge kvaliteter på den lille skala: Lange, monotone korridorer er afløst af korte forbindelsesveje mellem hyggelige ‘torve’, omkring hvilke boliger flokkes. Renfærdighedens farveløse univers er skiftet til kulørglade omgivelser. Medarbejderne er hentet ud fra vagtstuerne og ind i moderne anretterkøkkener i direkte tilknytning til fælles dagligstuer og hyggeområder. Boligerne er blevet generøst rummelige, med egne altaner og en direkte vej til det friske udeliv. Fælles balkoner i generøse dimensioner giver mulighed for at nyde sommeren fra dens bedste side og gerne i selskab med naboen over en kop kaffe, om man skulle være i humør til det.
Kortere kan det også siges: På Dronning Ingrids Hjem i Valby og i den første etapes 80 torumsboliger med tilhørende fælles faciliteter føler man sig hjemme. Her hører man til.
At dette projekt er nået til sin lykkelige udformning stod ellers ikke skrevet i stjernerne i slutningen af 2007: En kold oktoberdag brændte det netop nyrenoverede plejehjem på Carl Jacobsensvej, og det så eftertrykkeligt, at den eneste udvej var nedrivning og opførelse af en helt ny udgave. Byggeriet af de i alt 136 nye boliger samt administration og serviceområder blev planlagt i to etaper med de første 80 boliger indflytningsklare omkring årsskiftet 2010-11, mens de resterende sammen med ankomstområde, administration, en festsal og bl.a. en ny fysioterapi nu opføres frem til sommeren 2012.
Konstruktionsmæssigt er boligerne udført i en velkendt længehusform i fire etager på et skelet af betonelementer fra Spæncom: Extrumax huldæk, suppleret med bjælker og vægge. Arkitekturens virkemidler har i Domus Arkitekters fortolkning imidlertid bidraget fornemt til resultatet gennem skala, disponering og farvesætning: Facader af kendt og skattet murværk, men i en 2011-version af sandwichelementer fra Ambercon. Elementerne er forsynet med en front af teglskaller med både farvespil og struktur og placeret i et stabelforbandt, så man ikke er i tvivl: Dette er et tapet.
Sandwichfacader er den moderne ydervæg med indbygget isolering og et stort udvalg af muligheder for variation i beklædningerne på elementets forside, understreger Ambercon. Det er Dronning Ingrids Hjem netop et godt eksempel på. I øvrigt kan sandwichelementer også med fordel anvendes som indvendige vægge, hvor der er krav om isolering og robuste vægge, tilføjer Ambercon.
I etageplanerne har Domus arbejdet intensivt med et fast arealmodul, der kan indramme boligernes opholds- og soverum med store badekabiner, men som også parvis kan omkalfatres til opholdslounges med åbent anretterkøkken eller til et område med mødelokale, gæstetoilet og trappe eller elevator. Modulerne kan trækkes, skubbes og spejles i forhold til hinanden for dermed at danne den eftertragtede variation i bygningens infrastruktur. Med enkle virkemidler dannes hyggekroge, nicher og ordelingsarealer, der præsenterer sig som intime piazzaer, hvor man mødes og veksler ord på vej til og fra sin bolig.