Your Rainbow Panorama

:
juni 2011

Your Rainbow Panorama er et imponerende værk, århusianerne kan nyde både fra byen eller på taget af ARoS. Om aftenen vil Olafur Eliassons kunstværk lyse i alle regnbuens farver og opleves endnu mere svævende!

Det meste af museets tag bliver belagt med FSC-certificeret terrassebrædder fra Woodfloor A/S. Arbejdet udføres af Juul & Nielsen A/S. Fra terrassen kan man gå en tur op i den svævende rundgang.

En gåtur i rundgangen skal opleves. De 116 store, farvede glasstykker bærer taget og giver en helt uvirkelig fornemmelse. Risskov Installatør Forretning A/S placerer armaturer i en ring i gulvet, der kan styres individuelt afhængigt at dagslyset.

previous next

ARoS møder himlen med svævende regnbuering

Kunstneren Olafur Eliasson har skabt et stort og poetisk værk i farvet glas til taget af ARoS i Århus

Byggefakta

Your Rainbow Panorama, ARoS
Aros Allé 2
8000 Århus C
Danmark

Bygherre:
Århus Kommune
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S
Totalrådgiver:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Arkitekt:
Olafur Eliasson
Ingeniør:
Niras A/S, GSK GmbH
Andre aktører:
Zumtobel, Woodfloor AS
Areal:
2700 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2009 - maj 2011

Da Århus fik et nyt kunstmuseum i 2004, var en skulpturhave tænkt ind som en del af projektet. I 2006 udskrev museet en konkurrence til et kunstværk til taget. Den verdensberømte kunstner Olafur Eliassons projekt blev valgt, og ARoS kunne blive komplet med et afsluttende værk, der samtidig er et stærkt varemærke for museet og byen.

Your Rainbow Panorama har en styrke og enkelhed, fordi det spiller sammen med bygningen frem for at være et ekstra element. Denne skønhed har så vist sig at kræve tålmodighed og viljestyrke, men det har været godt investeret. Your Rainbow Panorama bliver uden tvivl et internationalt tilløbsstykke.

Regnbuen kræver stål og beton

For at kunne bære den ekstra last på ca. 380 tons på taget, er kunstmuseet blevet forstærket i sine søjler og mure. Realdania har både støttet opførelsen af selve værket og forstærkningsarbejdet, som tog 1½ år. Entreprenørfirmaet Juul & Nielsen A/S har været meget involveret i forstærkningen af bygningen. Derudover har de etableret elevator og trappetårn til tagterrassen, som de snart skal færdiggøre.

Michael Dannerfjord fra Juul & Nielsen A/S fortæller, at det har været spændende at være med på byggeriet, ikke mindst fordi projekteringen er sket løbende. I september 2010 påbegyndte man arbejdet med at sætte selve ringen op, og langsomt har man i Århus kunnet følge opsætningen af de store stykker glas i alle regnbuens farver. En meget speciel bygge­plads, hvor man kun har kunnet arbejde i stille vejr! Det tyske firma Rohlfing, med speciale i broer, har beregnet og opført selve rundgangen.

Arkitektonisk kunstværk

ARoS-bygningen er som koncept bygget over Dantes ‘Guddommelige Komedie’, og med realiseringen af tagprojektet er forbindelsen mellem himmel og helvede fuldendt: Helvede i form af udstillingskonceptet ‘De 9 rum’ på museets nederste etage, med værker af blandt andre Bill Viola, James Turrell, Tony Oursler, Pipilotti Rist og Olafur Eliasson, og himlen med Your Rainbow Panorama.

For den, der mere umiddelbart oplever regnbuen på taget, er det de fine modsætninger mellem kvadratet og cirklen, den tunge murstenskrop og den transparente, selvbærende cirkel, der virkelig rammer en.

Fra den store tagflade på 52 × 52 m kan man gå op i den svævende regnbue, der også er 52 m i diameter. Turen rundt i rundgangen er 150 m og når både rundt om alle regnbuens farver og det meste af Århus. Oplevelsen af at bevæge sig i en svævende ring er fantastisk. At der ikke er søjler eller sprosser i glasset giver en hel uvirkelig fornemmelse. Bybilledet er på en gang genkendeligt med kraner, tårne og boligblokke, men samtidigt sært med de stærke farver.

Den poetiske oplevelse fra rundgangen er gennemgående i projektets helhed. Regnbuens cirkel udtrykker på en gang en evighed og et øjeblik, noget universelt og flygtigt. Selve byggeriet har også modsætninger i sig, for cirklen svæver ikke, men står på en spinkel konstruktion. Bag det smukke og gennemførte værk ligger mange ingeniørberegninger og specialfremstillede løsninger.

Da Olafur Eliasson besøgte byggepladsen i januar, udtalte han:

- Jeg er glad for, at Your Rainbow Panorama bliver en del af ARoS. At gå rundt i den er væsentligt, men oplevelsen vil man tage med ned i museet. Det vil influere på resten af det.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 2

Domicil

Krystallen

Origami på dansk

Plejecenter og genoptræning

Nimbusparken

Fine rammer til Frederiksbergs ældre

Parkeringshus

Parkeringshus, Esbjerg

P-hus i spidsen for grøn kile

Sport

Silkeborg Golf Club

Golftræning i kobberrammer

Domicil

SuperGros

Domicil med egen stregkode

Kulturcenter

Your Rainbow Panorama

ARoS møder himlen med svævende regnbuering