Hjortespringbadet

:
juli 2011

Det flade tag bliver båret af 180 cm høje limtræsdragere og er, i stedet for traditionel 2-lags bitumen membraner, opført med Renolit Alkorplan PVC-membraner, som dels er nemmere at opbygge, dels mange gange lettere end traditionelle løsninger.

Det grønne kiler sig ind mellem det hvide loft og det fristende blå vandspejl, som Aquaplan ApS har leveret folie til. Samme firma har også leveret resten af hallens vandudstyr, blandt andet gelændere og trapper i vedligeholdelsesfrit kulfiber, der ikke skal pudses lige så jævnligt som rustfrit stål.

Den eneste dekoration i huset er resolutte rækker af trælister, som dækker den akustiske regulering og samtidig flankerer adgangsvejen på elegant vis.

previous next

Svømmehal i åbent glashus

Hjortespringbadet i Herlev er blevet opgraderet fra boblehal til moderne svømmehal i et rum af glas og frit udkig

Byggefakta

Hjortespringbadet
Skinderskovvej 29
2730 Herlev
Danmark

Bygherre:
Herlev Kommune
Bygherrerådgiver:
Wessberg A/S
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
Brdr. A. og B. Andersen A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
4200 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2008 - marts 2011

Efter næsten 40 år som friluftsbad har Hjortespringbadet i Herlev fået en permanent indpakning. I hænderne på arkitekterne Friis & Moltke er det gamle 50-meter bassin blevet indrammet af en let glasboks, faciliteret af en solid servicekerne.

Den nye bygning blev aktuel, da Herlev Kommune indså, at den eksisterende boblehal både var for utidssvarende og for dyr i drift, man ville have en ny løsning, og det skulle være en rigtig svømmehal.

- Men det betød dog ikke, at vi ville give afkald på oplevelsen af at befinde sig udendørs, begynder Jesper Skjoldborg, der har været sagsarkitekt, og som til daglig er leder af Friis & Moltkes Sjællandsafdeling.

- Vi ligger jo på denne her store græsplæne med træer omkring, og det ville vi under­strege og trække ind i huset. Derfor besluttede vi, at svømmehallen skulle bestå af to ting. På den ene side tre bassiner, som skulle indeholde de udadvendte og højaktive funktioner som foyer, bassiner, vipper, café og vand­rutsjebane, mens vi, på den anden side, ville skabe et mere afskærmet hus til de indadvendte faciliteter som omklædning, baderum, personalerum og fitnessafdeling. Derfor lavede vi kort fortalt et lukket betonhus inden i et åbent glashus.

Rum i rummet

Den tunge kerne er med til at skabe mange distinkte oplevelser og mange forskellige ‘kig’ i det enorme glashus, hvor man langt inde i bygningen stadig har udsigt til trætoppe. Det er i dette tilfælde gjort ved at give den tunge bygningsdel en skulpturel form, der ved terrasser og åbne plan giver mulighed for, at besøgende og forældre kan følge med i bassinernes aktive liv fra flere planer. Jesper Skjoldborg fortsætter:

- Den tunge kernes funktion aflæses også udefra, hvor betonmassivet på 1. sal strækker sig ud gennem glashuset i fuld højde, dér hvor café og klublokaler befinder sig, mens den solide masse i den anden ende skærer sig ud som en lav klods med en flere meter dyb karm, der huser det trygge varmtvandsbassin.

Arkitekten formår med disse præcist placerede udskæringer at styre udsyn og lysindfald samtidig med, at grader af intimitet og privathed opnås, som er så vigtigt i et svømmehalsbyggeri, hvor vi kommer fremmede mennesker meget nær.

Klar konstruktion

Det store glasrum bliver båret af en enkel, men imponerende konstruktion for at få huset til at stå så rent som muligt. Midt i huset stabiliserer to store betonskiver bygningen og virker samtidig som enorme rumskabende og fortællende elementer, der giver rumlig dybde. Ovenpå disse hviler det flade tag, som bliver båret af 1,80 meter høje limtræsdragere.

I stedet for traditionel 2-lags bitumen membraner er taget opført med Renolit Alkorplan PVC-membraner, som dels er nemmere at opbygge, dels mange gange lettere end traditionelle løsninger, hvilket har betydet, at konstruktionen kan dimensioneres anderledes. Herpå hænger til sidst den rene glasfacade, som sikrer den direkte visuelle kontakt med naturen udenfor.

Flere bassiner

Det store glasrum er bygget omkring det gamle 50-meter bassin, som står spritnyt efter at være blevet renoveret med blandt andet en frisk blå folie. Der er også et nyt børnebassin, som ligger lidt højere med god udsigt, mens de støjende aktiviteter er placeret længst væk. Her er der lidt lavere til loftet, så akustikken styres bedre samtidig med, at man får en ny rummelig oplevelse af at bevæge sig fra et større rum til noget mere kompakt og tæt.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 2

Domicil

Krystallen

Origami på dansk

Plejecenter og genoptræning

Nimbusparken

Fine rammer til Frederiksbergs ældre

Parkeringshus

Parkeringshus, Esbjerg

P-hus i spidsen for grøn kile

Sport

Silkeborg Golf Club

Golftræning i kobberrammer

Domicil

SuperGros

Domicil med egen stregkode

Kulturcenter

Your Rainbow Panorama

ARoS møder himlen med svævende regnbuering