Nimbusparken

:
juli 2011

Fra hovedindgangen og hele vejen op giver et bredt glasparti masser af lys til de bagvedliggende fællesarealer.

Bygningens bagside har markante balkoner, der giver beboere og personale store fælles udearealer på alle etager. I jordniveau vil en fælles have på sigt vokse til.

Nicher ved indgangen til hver bolig giver et mere spændstigt gangforløb. Farver og materialer bidrager til en mere hjemlig stemning, også i fællesarealerne.

Standardværelserne er rummelige og et dørparti med fransk altan, og et stort vindue med lav brystning giver både lys og god udsigt – også for sengeliggende.

previous next

Fine rammer til Frederiksbergs ældre

På den gamle Nimbusgrund har Virumgård Arkitekter tegnet et byggeri med 55 helt tidssvarende plejeboliger, som gør op med gamle dages små og institutionsagtige plejehjemsværelser

Byggefakta

Nimbusparken, plejeboliger
Peter Bangs Vej 30
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Frederiksberg Kommune
Bygherrerådgiver:
Lilholm & Partnere ApS, Michael Bang Construction Management ApS
Arkitekt:
Virumgaard Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Sigma Entreprise A/S
Ingeniør:
Sloth Møller A/S
Areal:
5300 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.

På den tidligere industrigrund mellem Finsensvej og Peter Bangs Vej blev de legendariske Nimbusmotorcykler produceret frem til 1959. Produktionen af de lige så klassiske Nilfisk støvsugere fortsatte frem til 1995.

I flere år lå området derefter hen, men nu er det udviklet til et nyt kvarter med erhverv, boliger og senest også et plejecenter med 55 boliger og diverse faciliteter for personale og beboere.

Centret er et led i kommunens modernisering af plejeboliger, hvor små utidssvarende plejehjems­værelser udskiftes med rummelige boliger med eget bad og toilet. De nye boliger i Nimbusparken er til glæde for både personale og beboere meget mere uformelle og hjemlige end tidligere tiders meget institutionsprægede plejehjem.

Boligerne skal i de næste par år huse de beboere, som midlertidigt bliver gjort hjemløse, når tre af kommunens andre plejehjem bygges om.

Udført i partnering

Projektet er udført i partnering mellem Virumgård Arkitekter, Sigma Entreprise, Sloth Møller Rådgivende Ingeniører og bygherren Frederiksberg Kommune, fortæller Eigil Madsen fra Virumgård Arkitekter, der har netop plejeboliger som et af sine væsentlige specialer.

Rådgivere og entreprenør vandt i 2008 konkurrencen om projektet, og projekteringen foregik i 2009.

Firmaet Lilholm & Partnere ApS har som bygherrerådgiver forestået programmering og planlægning af projektet for Frederiksberg Ejendomme, udviklet udbudskonceptet om partnering samt gennemført udbuddet. Bygherrerådgivningen er senere i forløbet overtaget af Michael Bang Aps.

L-formet fodaftryk

Byggeriet er L-formet, og det korte ben kobler sig ved hjælp af et bygningshøjt glasparti til en eksisterende bygning. Et tilsvarende højt glasparti tæt på bygningens knæk giver masser af dagslys til indgangspartiet i stuen og til det store fællesrum på hver etage.

Stueetagen rummer desuden køkken, multisal, kontorer og faciliteter til beboere og personale. De øvrige fem etager rummer boligerne samt birum og et kontor til personalet. På alle etager leder fællesrummet ud til en bred balkon, der løber over halvvejs ned langs den ene fløj.

Nuancerede facader

Konstruktivt er huset udført i betonelementer med bærende tværvægge. Facaderne på den udvendige side af bygningens L-form og i gavlen er, som alle byggerier på området, beklædt med røde tegl. Her er der tale om en skalmuring i felter med lyse fuger og med vandrette spor. Røde blødstrøgne tegl fra Petersen Tegl giver liv og variation i både farve og tekstur.

En sokkeletage i koksgrå beton sikrer en fornemmelse af, at huset står solidt plantet på jorden. Soklen er fint nuanceret i lodrette fremspring og tilbagetrukne områder i betonen, hvis overflade afspejler forskallingsbrædderne fra støbningen. Det grå går igen i træ/alu-vinduernes udvendige side.

Sokkel og overfacade adskilles af et bredt, vandret stålprofil. Bagsiden af bygningen står i lys beton. Balkonerne på de fem etager med boliger skyder sig ud i forskellige dybder og skaber fin variation i bagfacaden. Værnene er transparente udført i hærdet glas med en håndliste i rustfrit stål. Når man kommer tættere på glasset, ser man, at det er påført et hvidt prikmønster, så svagtseende ikke er i tvivl om, at der rent faktisk er et værn langs balkonerne.

Rummelige og lyse boliger

De enkelte boliger er lyse og rummelige med både en fransk altan og et stort vindue med lav brystningshøjde, der sikrer et godt udkig, også for sengeliggende.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 2

Domicil

Krystallen

Origami på dansk

Plejecenter og genoptræning

Nimbusparken

Fine rammer til Frederiksbergs ældre

Parkeringshus

Parkeringshus, Esbjerg

P-hus i spidsen for grøn kile

Sport

Silkeborg Golf Club

Golftræning i kobberrammer

Domicil

SuperGros

Domicil med egen stregkode

Kulturcenter

Your Rainbow Panorama

ARoS møder himlen med svævende regnbuering