Krystallen

:
juni 2011

Schmidt Hammer Lassen er arkitekterne bag Krystallen, hvis navn kommer af den facetterede form. Som huset løfter sig på sine tre ‘fødder’ har det skulpturelle kvaliteter. Tvilum Landinspektørfirma stod for afsætning og målinger, mens facadens glas og aluminium er udført af H.S. Hansens Fabrikker A/S og AE Stålmontage A/S.

Pladsbelægningen er en kløvet kvartsitskifer, der er brudt i Oppdal i Norge og leveret af Stenex A/S. Oppdal skiferen er tæt afstemt efter belægningen i Krystallens ankomst.

Trekanten er direkte afledt af den krystallinske form og er et gennemgående tema i atrierne, men også i møbler og flere bygningskomponenter. Her et kig ned gennem det ene atrium med ventemøbler af Jönsson Invent a/s på ankomstetagen.

Snedkervirksomheden Jönsson Invent a/s har produceret receptionsmøbler i Corian®. Audio Visuelt Centrum har haft ansvar for AV-bestykningen af mødelokalerne, ligesom receptionen er udstyret med informationsskærme.

I et hus med få rette vinkler er et loft som Dampas profilsystem PR-U særdeles velegnet. Loftets moduler kan tilskæres i helt frie mål. I loftet er monteret multiservice-bafler fra Climate Consult.

Krystallens fysiske form giver anledning til mange udfordrende rumforløb i huset i dialog med facadernes spændstige forløb. Et eksempel på det ses her.

Glasfacaderne er dobbelte med integreret solafskærmning i form af 150 mm brede lamelpersienner produceret af Jyllands Markisefabrik A/S. På foto er persiennen kørt op.

Mødelokale i Krystallen med bord og stole designet af Arne Jacobsen. Løsningen er leveret af EFG Bondo, som har haft totalleverancen af alle møbler til huset.

previous next

Origami på dansk

I en sejr over tyngdekraften har Schmidt Hammer Lassen begået et funklende hus til Nykredit: Seks etager ‘svæver’ over jorden. Arkitektur eller skulptur?

Byggefakta

Krystallen, Nykredit
Hambrosgade
1562 København V
Danmark

Bygherre:
Nykredit Realkredit A/S
Bygherrerådgiver:
Alectia A/S
Totalrådgiver:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
AE Stålmontage A/S, Audio-Visuelt Centrum A/S, Climate Consult A/S, Dampa ApS, Saint-Gobain Ecophon A/S, Spæncom A/S
Areal:
6850 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2008 - marts 2011

Mellem Kalvebod Brygge og Hambrosgade i København har dansk arkitektur fejret sin seneste triumf. 11. marts bød Nykredits koncernchef Peter Engberg Jensen for første gang indbudte gæster velkommen i sit nye ‘kunde­vendte hus’ på i alt 6.850 kvm i seks etager.

Hvis vi er nogle, der har klaget over moderne dansk arkitekturs utallige kasser, så må vi nu slå os på munden. Det her er noget andet. Og helt andet. Arkitekterne bag præstationen, Schmidt Hammer Lassen, kalder huset for Krystallen med reference til eksteriørets blanke aluminium og den facetterede form. Bygningen fremstår let og svævende. Det skyldes den understregede, dobbelte glasfacade med ekstrem transparens, men også, at Krystallen kun hviler på jorden i tre punkter. Konsekvensen er, at der er sigtelinjer under bygningen, og at man endda kan gå sig en tur under Krystallen på vej mellem byen og havnen.

- Det har været vigtigt for os at skabe et byggeri, der er udadvendt og bidrager til byen med nye kvaliteter og oplevelser. Derfor har vi valgt at skabe en åben plads og en bygning med en smutvej under, som giver en ny oplevelse, siger en af dem, der har fulgt byggeriet på tætteste hold, koncerndirektør Bente Overgaard, Nykredit.

Og udtrykket besidder virkelig en elegance så æterisk, at kun en nærmere lakmusprøve afgør, at dette er et hus og ikke et oversize, foldet japansk papirklip.

En supplerende overskrift blev anført af arkitekt MAA og partner i Schmidt Hammer Lassen Kim Holst Jensen til husets åbning:

- Krystallen er et byggeri, der både som arkitektur, arbejdsplads og i brugen af miljø- og klimateknologier udtrykker en Nykredit kerne­værdi: Tænk nyt.

Tre punkter

Virkeliggørelsen har derfor fra den første dag præsenteret helt specielle udfordringer, bemærker den ansvarlige landinspektør, Tvilum Landinspektørfirma A/S.

Landinspektørerne har været travlt beskæftiget på byggepladsen siden den tidligste begyndelse i 2007, da arbejdet med at opmåle skel og afsætte bygningen på grunden indledtes. Alt sker efter et modulnet med fikspunkter, som i byggeriets udvikling er en slags facitliste: I forhold til fikspunkterne måles konstruktionernes præcision. Krystallens form og konstruktion med blot tre afsætningspunkter, hvorpå huset hviler, giver et meget elastisk hus, et hus, der ikke alene er forberedt for sætning, men som også ændrer sig med temperatur, vind og luftfugtighed. Komplicerede ingeniør­beregninger ligger til grund for virkeliggørelsen af arkitekturen, og det er derefter landinspektørernes opgave at sikre overensstemmelsen mellem projektet og det faktisk udførte, såkaldte ‘as-built målinger’.

Sætning

I hele byggeperioden har den krystalformede bygning været interim understøttet. Da huset i midten af januar fik lov at ‘stå på egne ben’, ændredes stålkonstruktionens dimension med hele 16 mm. I alt ventes en sætning på op til 25 mm, oplyser Tvilum Landinspektørfirma A/S.

- Det er indbygget i huset som tolerancer, men det betyder, at vi skal være ekstra omhyggelige med vores målinger, hedder det i en udtalelse.

Med hjælp fra de britiske statikingeniører i Buro Happold har det tekniske rådgiverhold, anført af Grontmij Carl Bro, leveret et hus, der i takt med tidens krav til bæredygtige miljødata fremstår med de bedste egenskaber og forsynet med solceller, havvandskøling, naturlig ventilation og andre af de hippe klimateknologier.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 2

Domicil

Krystallen

Origami på dansk

Plejecenter og genoptræning

Nimbusparken

Fine rammer til Frederiksbergs ældre

Parkeringshus

Parkeringshus, Esbjerg

P-hus i spidsen for grøn kile

Sport

Silkeborg Golf Club

Golftræning i kobberrammer

Domicil

SuperGros

Domicil med egen stregkode

Kulturcenter

Your Rainbow Panorama

ARoS møder himlen med svævende regnbuering