Louisiana

:
marts 2007

Louisiana – Museet for Moderne Kunst – fremstår i en ny og revideret udgave med honnør for den eksisterende arkitektur. Erling Jensens Eftf.

Nye installationsvægge, som ikke påkalder sig opmærksomhed, er udført som en del af bgb's apteringsentreprise.

Ny brand- og tyverisikring er skabt med JSA Sikring som partner. Det gælder skjult brandsektionering og sikkerhedsgitre.
 

Panelradiatorer fra Ribe Jernindustri er skjult bag listefronter i samklang med fine montrer til udstilling. Design: Wohlert Arkitekter.

previous next

Louisiana cyborg

Louisiana har tilendebragt en etapevis modernisering og er nu et teknologisk forbillede inden for klimastyring samt brand- og tyverisikring

Byggefakta

Louisiana
Gl. Strandvej 13
3050 Humlebæk
Danmark

Bygherre:
Louisiana Museet for moderne kunst
Totalrådgiver:
Wohlert Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Birch & Krogboe A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
217 mio. kr.

Modernisering?

Hvor?

En tur gennem dagens 10.000 kvm store Museum for Moderne Kunst, bedre kendt som Lousiana, blænder os ikke med alt det nye, man kan få for 217 mio fondsfinansierede, danske kroner. Private og velgørende institutioner har lagt skillingerne i hatten, og brugt er de til sidste 25-øre. Men til hvad?

Sikkerhed i fokus

Forklaringen er, at alt det nye – og i forhold til oprindelighedens Lousiana i sandhed omvæltende – skal findes under huden. Det hele begyndte med lidt skimmelsvamp og et par spørgsmål til troværdigheden af nogle flade 60'er tage af træ. En international udstillingsarrangør trak sig baglæns, da Humlebæk-museets fortolkning af ordet sikkerhed og sikring ikke var helt kongruent med den globale holdning. Samtidig havde man passeret en septemberdag i 2001, og security blev en obligatorisk del af enhver kustodes standard vokabular.

- Deraf kom det helt store spørgsmål: Hvad nu, Louisiana?, husker arkitekt MAA Thorben Schmidt fra Wohlert Arkitekter, en aldrig svigtende Louisiana-rådgiver siden Vilhelm Wohlerts og Jørgen Bos første museum i 1958. I dag drives tegnestuen af sønnen Claus Wohlert og Thorben Schmidt i fællesskab. At det blev dem, der også skulle bringe Louisiana ind i post-911 perioden, stod ikke til diskussion.

Teknologisk opgradering

I en kort sværmerisk periode troede man, at lidt tagrenovering og en ny vareelevator til sydfløjens køkken var sagens omfang. I dag – fire år senere – ved man, at det – kort fortalt – handlede om at analysere og arkæologisere Louisiana som et ægyptisk gravfund, splitte det i moduler, og derefter på ny bygge det op, men nu med tidens mest hypede teknologiske løsninger fra ståltag og opvarmede termoruder a la autoindustri til sofistikeret look-alike flammeskyende træ og hightech kontrol- og overvågningssystemer, der kan få nationalbanken til at ligne Åben Hus.

Men i den store finale blev den oprindelige arkitekturs autentiske overflader bragt tilbage, hvor man havde fjernet dem, inden renoveringsangrebet. Alle de kendte og elskede detaljer fra arkitekturens faser fra 1958-1998 står i dag tilsyneladende urørte. Ren illusion – og så alligevel ikke.

Den klimastyrede, topsikrede cyborg Louisiana havde rejst sig.

Museet i drift

Under Wohlert Arkitekters ferme ledelse har et imponerende hold af tekniske specialister og kyndige håndværkere været på spil i projektets faser, hvis tidsindstillede variation tillod at holde museet i drift i hele perioden. En af generalisterne i det team var bgb a.s., også kendt som entreprenøren Bertel Gantriis med stor forstand på aptering. bgb var med i den nye, underjordiske teknikkælder, hvor det køle- og ventilationsanlæg befinder sig, der nu sikrer, at luftfugtighed og temperatur i det nye Lousiana altid holder sig punktligt inden for de internationalt vedtagne værdier. bgb forestod alle tømrerarbejder, herunder nedtagning og opsætning af de autentiske konstruktioner, men også en total udskiftning af træværket på pavillonen bag den gamle villa. I dag ligner facaderne stadig de aldersstegne, maritime sortmalede planker. Men materialet er højtrykspresset, cementbaseret Amroc® fra Holbæk Byggemateriale Compagni, HBC.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2006 nr. 6

Butikscenter

Butiksejendom

Effektiv markedsføring i glas og marmor

Butikscenter

Bytorv Horsens

Handelstorv i Horsens

Sport

Essex Park Randers

Ny ramme om Randers FC

Butikscenter

Gallerierne

Shoppingmekka i bymidten

Bolig

Garnisonsparken

Svævende boliger i et levende område

Skole

IBC Kolding

IBC blev firlænget

Bolig

Kompasset

Tårnby 2

Ungdomsbolig

Korallen

"Korallen" - RUC's nye ikon

Museum

Louisiana

Louisiana cyborg

Bolig

Park Risskov

Begynderbolig i nordisk stil

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Butikscenter

Ringstedet

Tidløst storcenter i Ringsted

Skole

Skolen på Islands Brygge

Skole med let udtryk

Bolig

Strandbyhus

Esbjerg fra alle sider

Bolig

Søfryd

Ny bydel med egen sø

Domicil

WHO

Et smykkeskrin