Kompasset

:
marts 2007

Den hvide Havnestad mod syd præges af de syv etager høje boligtårne med lyst Petersen Tegl murværk på bærende Spæncom-beton. Statik: Lemming & Eriksson a·s.

Bademiljøer er udført med præfabrikerede kabiner fra HBS Scandinavien ApS, der bl.a. brugte fliser fra Evers.

HB Trapper og Stål har produceret og leveret i alt 76 altaner af silkebetrykt glas og bærende stål. Motivet er af kunstneren Anne Marie Ploug.

Swedoor-Jutlandia er producent af et bredt program af invendige døre, også lyd- og branddøre samt typer med overlig- gende glasparti.

previous next

Tårnby 2

Mod syd skifter byplanen og arkitekturen karakter i Hovedstadens nye bydel, Havnestad: Husene bliver lysere, højere og internationale

Byggefakta

Kompasset
Havnestad, Islands Brygge
2300 København S
Danmark

Bygherre:
JM Danmark A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Lemming & Eriksson a/s, Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Areal:
9400 kvm.
Byggesum: 
169 mio. kr.

Tårne i stedet for stokke. Højde i stedet for længde. Lys i stedet for mørke. Det er nogle af de skift, man oplever, når turen går fra nord til syd i den københavnske bydel Islands Brygge, nu også kaldet Havnestad.

Et eksempel er schmidt hammer lassens arkitektur for JM Danmark til boligprojekterne Kompasset, Sekstanten og Lanternen med sidste del under opførelse i en samlet totalentreprise fra MT Højgaard.

Intens massivitet

Den typiske boligkarrés fem etager er øget til syv, og boligblokkens intense massivitet er transformeret til slanke boligtårne. Bygningsåbninger er brugt musikalsk og fortællende til flere funktioner end det at bringe dagslys og ventilation ind i boligerne. Opsigtsvækkende er HB Trapper & Ståls stålaltaner forsynet med brystninger i glas, som ikke længere er simpelt transparente eller totalt lukkede – de kendte yderpunkter. Altanerne – i alt 76 – er leveret med en fortsat saga af kunstnerisk udsmykning, "Sizefiction", af multikunstneren Anne Marie Ploug.

- Noget af en opgave, beretter Karsten Vang fra HB Trapper & Stål: Yderste præcision var påkrævet, for ikke to brystninger er ens. De er blevet til med over 70 forskellige silketryksrammer. Altanernes bundplader er leveret som sandwichkonstruktioner med bærende stål, monteret med hårdttræsplanker til gulv og på den anden side lofter med skotrender til afvanding.

International stemning

Altanerne bruges arkitektonisk som et musikalsk virkemiddel, som tænder på en rive eller toppe på et søjlediagram rækker de ud fra bygningernes ryg, slankt, vægtløst, elegant med de silkebetrykte glasværn afskærmede, men dog lyse og transparente, stadig med et hensyn til privatlivet.

Dermed er også tonen slået an, der skal præge denne del af Københavns udvidelse i Havnestads sydlige del: En mere kontinental, sydeuropæisk varme er målet, en international stemning, der får sit eget liv, men samtidig understøtter og indrammer det, der allerede findes i Islands Brygges byggede miljø og dets århundred gamle historie.

Mange muligheder

Med Lemming & Eriksson som statikingeniører opføres de lyse tårne af bærende facader af Spæncom-betonelementer, suppleret med huldæk og bjælker.

- For så vidt en traditionel konstruktion, men også den, som vi i dag behersker med den ypperste fleksibilitet i dansk byggeri. Netop det byggesystem kan så fantastisk meget, så det kun rimeligt, vi begynder at udnytte dets mange muligheder, vurderer Lemming & Eriksson, der også havde ansvaret for beregningerne af de bærende konstruktioner til altanernes ofte imponerende frie spænd.

JM Danmark har gjort moderne kvalitetsboliger til sin kerneforretning, ofte også præsenteret, så man fornemmer den ekstra omtanke, omhuen med detaljen. Man bemærker eksempelvis de vel udstyrede bademiljøer og boligernes indvendige døre med overliggende glaspartier, der spreder glæden over dagslyset i hele boligen. Et bredt dørprogram, inklusive lyd- og branddøre til indgangspartier, er leveret af Swedoor-Jutlandia.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2006 nr. 6

Butikscenter

Butiksejendom

Effektiv markedsføring i glas og marmor

Butikscenter

Bytorv Horsens

Handelstorv i Horsens

Sport

Essex Park Randers

Ny ramme om Randers FC

Butikscenter

Gallerierne

Shoppingmekka i bymidten

Bolig

Garnisonsparken

Svævende boliger i et levende område

Skole

IBC Kolding

IBC blev firlænget

Bolig

Kompasset

Tårnby 2

Ungdomsbolig

Korallen

"Korallen" - RUC's nye ikon

Museum

Louisiana

Louisiana cyborg

Bolig

Park Risskov

Begynderbolig i nordisk stil

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Butikscenter

Ringstedet

Tidløst storcenter i Ringsted

Skole

Skolen på Islands Brygge

Skole med let udtryk

Bolig

Strandbyhus

Esbjerg fra alle sider

Bolig

Søfryd

Ny bydel med egen sø

Domicil

WHO

Et smykkeskrin