Essex Park Randers

:
marts 2007

Essex Park Randers med hovedtribunen og den nye servicebygning i baggrunden. A. Enggaard A/S totalentreprise har også omfattet nyanlæg af banens græstæppe.

Et fitnessrum hører til faciliteterne i servicebygningen. Lofterne er Troldtekt fra L. Hammerich A/S.

Pro Montage har beklædt servicebygningens facade med strækmetal.

Østtribunens rustikke toiletter og salgsboder har ståldøre fra Multi-Tek.

Hovedtribunen med betontrin fra Spæncom og glas fra Scanglas.

Helge Frandsen har leveret strålevarme, opsat over hovedindgangen.

previous next

Ny ramme om Randers FC

Byggefakta

Essex Park Randers
Viborgvej 92
8900 Randers
Danmark

Bygherre:
Randers Kommune, Miljø & Teknik, Bygning & Energi, Randers FC
Bygherrerådgiver:
Carl Bro A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
7086 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.

Navnet Randers Freja emmer af gammel dansk fodboldkultur. En klub, der uden besvær samlede tusinder af tilskuere op gennem 1970’erne på det højtliggende stadion ved Viborgvej, hvor den langskæggede formand Jørgen Knudsens profil lod sig se søndag efter søndag.

Siden forfaldt både fodbold og stadion i Randers, indtil en længe forberedt fusion mellem byens fodboldklubber tiltrak ny kapital og talentmasse. I 2006 synes konstellationen Randers FC at have bidt sig nogenlunde fast i landets bedste fodboldrække foruden en meriterende sejr i årets landspokalturnering.

Den slags kræver tids- og tilsvarende faciliteter for spillere, tilskuere, medarbejdere og sponsorer. Dem har Randers FC nu fået i nært samarbejde med Randers Kommune, som ejer stadionanlægget, der nu hedder Essex Park Randers.

Ny udformning

En totalentreprise-konkurrence på en udbygning og renovering af det forældede stadionanlæg blev i 2004 vundet af Arkitektfirmaet C.F. Møller, Rambøll og A. Enggaard. Dommerkomiteen skrev om deres projekt: ”Dette forslag er overbevisende i sin funktionelle, logistiske, rumlige og formmæssige udformning.”

Sidstnævnte kvalitet lader sig bedst beskue fra luften. Det århusiansk baserede arkitektfirma lader indadtil anlæggets tribunetage følge banens rektangulære form, mens yderkanterne er skåret til med hjørneporte i ”en levende, krystallinsk form, der - i kombination med lette og åbne facader – skaber et transparent og imødekommende anlæg”, som det hedder i arkitektens beskrivelse.

Arbejdet blev fuldført i etaper, således at anlægget undervejs kunne benyttes på kampdage. A. Enggaard startede i foråret 2005 med at fjerne de gamle jordvolde på syd- og østsiden, som var fundament for de daværende ståtribuner. Kun bag det nordvendte mål er denne reminiscens fra anlæggets tilblivelse i 1953 bevaret under den nye overdækning. I sommerpausen 2005 blev banen nyanlagt med varme og vandingsanlæg samt nyt græstæppe.

Stål og beton

De nye siddepladser i syd og øst hviler på stålkonstruktioner med tribunedæk af beton. Stålleverandør er Richard Thomsen A/S i Brabrand, der har leveret i alt 600 tons i kraftige dimensioner til såvel hoved- som sidetribuner. Betonen er fra Spæncom A/S i Aalborg, der har leveret huldæk, søjler, bjælker, vægge og de særlige tribunetrin, som er blevet en specialleverance for Spæncom i forbindelse med idrætsanlæg. De sidder bl.a. på atletikarenaen Bislett Stadion i Oslo, som C.F. Møller i øvrigt også har moderniseret.

Det forholdsvis åbne anlæg rummer fine indkigsforhold for publikum, både fra sidde- og ståpladser og fra de brede mellemdæk på syd- og østtribunerne. Herfra kan man sagtens følge med i kampen, mens man venter på betjening i pølse- og ølboderne. Disse ligger side om side med toiletterne, og de robust indrettede servicerum er alle forsynet med ståldøre fra den lokale producent Multi-Tek A/S.

- Hovedtribunen er bevaret. Vi har fjernet det gamle tag og derefter bygget det nye hen over tribunen og den nyopførte servicebygning, der hviler på pælefundering. De to bygninger støder op til hinanden, men er konstruktionsmæssigt helt adskilt. Den eneste synlige ændring af selve hovedtribunen er de nye sæder, fortæller projektleder Gert Hedegaard, A. Enggaard A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2006 nr. 6

Butikscenter

Butiksejendom

Effektiv markedsføring i glas og marmor

Butikscenter

Bytorv Horsens

Handelstorv i Horsens

Sport

Essex Park Randers

Ny ramme om Randers FC

Butikscenter

Gallerierne

Shoppingmekka i bymidten

Bolig

Garnisonsparken

Svævende boliger i et levende område

Skole

IBC Kolding

IBC blev firlænget

Bolig

Kompasset

Tårnby 2

Ungdomsbolig

Korallen

"Korallen" - RUC's nye ikon

Museum

Louisiana

Louisiana cyborg

Bolig

Park Risskov

Begynderbolig i nordisk stil

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Sport

Prismen

Lærestykke i form og styrke

Butikscenter

Ringstedet

Tidløst storcenter i Ringsted

Skole

Skolen på Islands Brygge

Skole med let udtryk

Bolig

Strandbyhus

Esbjerg fra alle sider

Bolig

Søfryd

Ny bydel med egen sø

Domicil

WHO

Et smykkeskrin