Køge Kyst

:
september 2017
Køge Kyst - biograf

Køge har fået ny biograf med seks sale og med en underetage med tre restauranter. Den grå betonbygning skal beklædes med et grønt net af planter og belysning.

Køge Kyst - biograf, indvendig
Køge Kyst - lounge

I biografens loungeområde vises trailere på fire sammensatte Samsung-skærme. Audio-Visuelt Centrum A/S har leveret og monteret omkring 20 skærme i alt.

Køge Kyst - møderum

Den nye rådhus-fløj er indrettet med åbne kontorlandskaber, mødelokaler, indre gårdhaver og små taghaver. Den er opført i et konsortiesamarbejde mellem Køge Komme og TK Development A/S.

Køge Kyst - sollameller

Den nye rådhusfløj bliver med butikker i bunden og kommunens folk på første og anden sal. DSG Industri A/S har bl.a. leveret omkring 200 sollameller i 4,7 meters højde til fløjen.

previous next

Køges bagside  bliver til forside

Køge fortsætter med at vokse i forhold til de udviklingsplaner, der blev skitseret for seks år siden. Bl.a. med en spritny biograf og en udvidelse af rådhuset på Kulturtorvet

Byggefakta

Køge Kyst
Torvet 1
4600 Køge
Danmark

Bygherre:
TK Development A/S, Køge Kommune
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S, Årstiderne Arkitekter A/S
Arkitekt:
Sahl Arkitekter A/S, Rubow Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
TL Byg A/S, GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
8653 kvm.
Byggesum: 
122 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2015 - september 2017

I Køge vil man gerne hæfte sig til storbyen alias København. Man vil gerne gøre det endnu mere attraktivt at bo i Køge. Derfor stiftede man i 2009 selskabet Køge Kyst ejet af Køge Kommune og Realdania. Køge Kyst fik overdraget alle de centrale arealer, hvor man ønskede udvikling, nemlig Stationsområdet, Søndre Havn og Collstropgrunden. Områder der både skal dække kultur, butikker, en udvidelse af rådhuset samt et nyt genoptræningscenter, erhverv og attraktive havneboliger.

Visionen for Køge Kyst er helt overordnet at skabe en enestående, attraktiv og bæredygtig bydel, der styrker Køges rolle som center i Hovedstadsområdet, på Sjælland og i den samlede Øresundsregion.

Store ambitioner gør alt andet lige, at borgerne i den gamle købstad i en årrække må affinde sig med, også at være en byggeplads.

Men det skrider fremad – og går lidt i stå. For nyligt gik entreprenørvirksomheden Brdr. Pedersen A/S konkurs, hvilket bevirker, at Strædet midt i byen, der løber parallelt med gågaden, og som også skal være et handelsstrøg, må udskyde åbningen, der skulle have været første september i år.

Brdr. Pedersen gik konkurs grundet ”uforudsete hændelser og komplikationer undervejs i byggeriet”, oplyses det i en pressemeddelelse, der er udsendt af advokatfirmaet DreistStorgaard. Der arbejdes naturligvis på højtryk for at finde en løsning.

Tre-trins-raket

Ned mod det ufærdige Strædet har man valgt at forlænge det eksisterende rådhus med en ny fløj, hvor hovedindgangen nu er. Så man kan nærmest sige, at bymidtens hidtidige bagside nu er blevet til en ny forside. Det er anden gang, at rådhuset vokser. Det oprindelige rådhus er fra 1500-tallet, og det blev udvidet i 70’erne i forbindelse med en kommunalreform, hvor Køge blev større. Men med endnu en reform tilbage i 2005 (med ikrafttræden 2007), så var der atter mangel på plads i rådhuset. I adskillige år har rådhusets funktioner været spredt ud på forskellige lejemål i byen for nu at være samlet under et tag. Hvert ”rådhus” fortæller om sin tid og sin arkitektur, for det er tre meget forskellige udtryk: Fra det gamle, gule rådhus, der fik renoveret facaden i 1803, til bygning nr. to i beton, og så den nye fløj i mørke teglsten, hvor en let glasbygning lægger sig oven på og danner overgang til himmelrummet. Den lette konstruktion krager ind over en del af det eksisterende rådhus og etablerer en samhørighed og formidler koblingen mellem nyt og gammelt.

Butikker i rådhusbygning

Tilbygningen adskiller sig ikke alene i sit udtryk, men også i forhold til funktion. Her er to bygherrer på i et konsortiesamarbejde mellem Køge Komme og TK Development A/S. På stueplan skal der nemlig være butikker, hvor der på første og anden sal er kontorer og mødelokaler for kommunens folk – et såkaldt mix-use. Baggrunden er ønsket om at bygge videre på bymidten.

– Køge har haft mange begrænsninger i forhold til bl.a. kædebutikker, der har brug for større arealer. Samtidig er det vigtigt for os at få skabt et byliv, der hænger tæt sammen med den gamle bydel, og vi ønskede derfor ikke et nyt lukket butikscenter, forklarer Jes Møller, projektchef hos Køge Kyst.

For at forbinde den gamle bydel med Strædet – den nye butiksgade, – har man såkaldte ”slipper” – fodgængerforbindelser. F.eks. har man forlænget den overdækkede rådhusarkade. Parallelt med arkaden har man så opført ”rådhusslippen”, som går forbi rådhusets nye hovedindgang på den ene side og en nyopført biograf overfor rådhuset. Selve området bliver også kaldt for Kulturtorvet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 4

Sport

Aabenraa Multiarena

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Hotel og konference

Cabinn Metro

Langtid til lavpris

Bolig

Grønnedalsparken

Grøn boligfornyelse

Bolig

Grønttorvet Valby

Forår på Grønttorvet

Hotel og konference

Hvidbjerg Strand Feriepark

Strandhotel i første klitrække

Sport

Jysk Park

Stadion med elegante krumninger

Kulturcenter

Køge Kyst

Køges bagside  bliver til forside

Offentlige kontorer

Middelfart Rådhus

Nyt rådhus i svævende formsprog

Domicil

Mærsk Domicil

Maritim identitet ved havnen

Domicil

Orbicon A/S

Ægte grønt

Bolig

Pærelunden

Fart på Trekroner

Offentlige kontorer

Storstrøm Fængsel

Stjerneformet fængselsby

Skole

Sønderlandsskolen

Spektakulær legeplads  på taget

Bolig

Tibberupparken afd.6

Almene boliger i fællesskabets tegn

Hotel og konference

Wakeup Aarhus

Oliemøllen blev til moderne hotel