Storstrøm Fængsel
Blichersvej
4840
Nørre Alslev
Danmark
Ser man det nye Storstrøm Fængsel på Nordfalster fra oven, er det umiddelbart kun muren omkring, der leder tankerne hen på et fængsel. Resten ligner en lille landsby med forskellige huse, boldbaner og grønne områder. Billedet er naturligvis et andet fra jorden, hvor man straks er klar over, at sikkerhed og overvågning er en del af stedets dagligdag. For det bliver Danmarks sikreste fængsel med et bygningsareal på omkring 35.000 kvm og et areal på i alt 170.000 kvm – eller det samme som arealet af 26 fodboldbaner.
Inden for den halvanden kilometer lange og seks meter høje ringmur (perimetermur suppleret med hegn) overvåger et avanceret sikkerheds- og alarmsystem konstant alt og alle. Bygninger og indretning giver mulighed for, at man kan adskille indsatte helt ned til grupper på fire, og denne sektionering er medvirkende til, at fængslet kan tage imod og håndtere alle typer af indsatte. Fængslet består af i alt ti bygninger. De enkelte bygninger opføres i et-to plan samt kælderetage på nogle af bygningerne. Der er etableret en solcellepark, der skal være med til at sikre strømforsyningen.
Fængslet skulle oprindeligt have været klart i december 2015, men omlægninger fra seks storentrepriser til 17 stor- og fagentrepriser har givet en række forsinkelser. Samtidig har jordbundsforholdene på Falster voldt problemer, da jorden er meget våd og skulle drænes til den store guldmedalje.
Det nye fængsel får plads til 250 indsatte. Det er tegnet af C.F. Møllers tegnestue og har fået sin stjerneform inspireret af beliggenheden i et landligt område med mindre landsbyer.
Formen minder om de omgivende landsbyer, og komplekset er også tænkt som et mindre, fortættet bymiljø – bare med mur omkring. Det er en verden midt i verdenen.
Centralt ligger en administrations- og beskæftigelsesbygning med administration på første sal og beskæftigelse i stuen, et aktivitetshus med bibliotek, religiøse rum, sportsmuligheder og en butik, og på første sal en sundhedsafdeling med tandlægeklinik. Spredt ud herfra i stjerneform er selve fængselsafdelingerne – fire almindelige og én særligt sikret afdeling, der således alle har udsyn til landskabet inden for murene, men ikke visuel kontakt til hinanden. For den særligt sikrede afdeling har det været et krav, at udformningen helt udelukker mulighed for kontakt eller kommunikation mellem de indsatte i dette afsnit, og de indsatte der er placeret i normalafsnittene.
Normalafdelingerne er designet med henblik på, at de indsatte får et hverdagsliv, der kommer så tæt på livet uden for, som det nu et muligt i et moderne fængsel. De indsatte kan – i begrænset omfang – få mulighed for at modtage besøg natten over af deres ægtefælle og børn med det formål at bevare familienetværket og lette udslusningen til livet udenfor.
En torveplads og et forløb af gader binder hele komplekset sammen.
Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm, lys tone, men der er også variationer, f.eks. beskæftigelsesbygningen, som er krystalformet og beklædt med galvaniserede stålplader, og kulturhuset, der er rundt og beklædt med kompositplader. En diversitet i bygninger som man jo også finder uden for murerne.
Hansen & Andersen A/S har udført to ud af tre murerentrepriser. Den ene entreprise dækkede over seks bygninger, og den anden var flisearbejde i samtlige ti bygninger. Omkring 20 mand har løst opgaven med at mure de lyse Randers Tegl.