Storstrøm Fængsel

:
september 2017
Storstrøm Fængsel - facade

Hansen & Andersen A/S har udført to ud af tre murerentrepriser. Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm lys tone.

Foto: Emma Elleby Skov

Storstrøm Fængsel - hegn

GPP Perimeter Protection A/S har til Storstrøm Fængsel bl.a. leveret både udvendig og indvendig hegn.

Foto: Emma Elleby Skov

Storstrøm Fængsel - fra luften

Set fra oven udformer Storstrøm Fængsel sig som en stjerne. Der er i alt ti bygninger.

Luftfoto: Steen Paulsen

Storstrøm Fængsel - murværk

Hansen & Andersen A/S har udført to ud af tre murerentrepriser. Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm lys tone.

Foto: Emma Elleby Skov

Storstrøm Fængsel - celle

Moderne fængselsceller er med masser af udsigt og lys.

Foto: Emma Elleby Skov

Storstrøm Fængsel - toilet

Laufen Nordic ApS har leveret væghængte toiletter til fængslet. Hver celle har eget bad.

Foto: Emma Elleby Skov

Storstrøm Fængsel - toiletkumme

De væghængte toiletter er af modellen Laufen Moderna R, der er uden skyllerand. Det betyder, at der ikke er mulighed for at gemme ting og sager i skylleranden som på traditionelle toiletter.

Foto: Emma Elleby Skov

previous next

Stjerneformet fængselsby

Danmarks næststørste lukkede fængsel, Storstrøm Fængsel minder om en hel by med forskellige bygningsudtryk

Byggefakta

Storstrøm Fængsel
Blichersvej
4840 Nørre Alslev
Danmark

Bygherre:
Direktoratet for Kriminalforsorgen
Bygherrerådgiver:
Niras A/S, Alex Poulsen Arkitekter,, Viborg Ingeniørerne A/S
Totalrådgiver:
C.F. Møller Danmark A/S, Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Areal:
35000 kvm.
Byggesum: 
1.007 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2012 - september 2017

Ser man det nye Storstrøm Fængsel på Nordfalster fra oven, er det umiddelbart kun muren omkring, der leder tankerne hen på et fængsel. Resten ligner en lille landsby med forskellige huse, boldbaner og grønne områder. Billedet er naturligvis et andet fra jorden, hvor man straks er klar over, at sikkerhed og overvågning er en del af stedets dagligdag. For det bliver Danmarks sikreste fængsel med et bygningsareal på omkring 35.000 kvm og et areal på i alt 170.000 kvm – eller det samme som arealet af 26 fodboldbaner.

Inden for den halvanden kilometer lange og seks meter høje ringmur (perimetermur suppleret med hegn) overvåger et avanceret sikkerheds- og alarmsystem konstant alt og alle. Bygninger og indretning giver mulighed for, at man kan adskille indsatte helt ned til grupper på fire, og denne sektionering er medvirkende til, at fængslet kan tage imod og håndtere alle typer af indsatte. Fængslet består af i alt ti bygninger. De enkelte bygninger opføres i et-to plan samt kælderetage på nogle af bygningerne. Der er etableret en solcellepark, der skal være med til at sikre strømforsyningen.

Fængslet skulle oprindeligt have været klart i december 2015, men omlægninger fra seks storentrepriser til 17 stor- og fagentrepriser har givet en række forsinkelser. Samtidig har jordbundsforholdene på Falster voldt problemer, da jorden er meget våd og skulle drænes til den store guldmedalje.

En verden i verdenen

Det nye fængsel får plads til 250 indsatte. Det er tegnet af C.F. Møllers tegnestue og har fået sin stjerneform inspireret af beliggenheden i et landligt område med mindre landsbyer.

Formen minder om de omgivende landsbyer, og komplekset er også tænkt som et mindre, fortættet bymiljø – bare med mur omkring. Det er en verden midt i verdenen.

Centralt ligger en administrations- og beskæftigelsesbygning med administration på første sal og beskæftigelse i stuen, et aktivitetshus med bibliotek, religiøse rum, sportsmuligheder og en butik, og på første sal en sundhedsafdeling med tandlægeklinik. Spredt ud herfra i stjerneform er selve fængselsafdelingerne – fire almindelige og én særligt sikret afdeling, der således alle har udsyn til landskabet inden for murene, men ikke visuel kontakt til hinanden. For den særligt sikrede afdeling har det været et krav, at udformningen helt udelukker mulighed for kontakt eller kommunikation mellem de indsatte i dette afsnit, og de indsatte der er placeret i normalafsnittene.

Normalafdelingerne er designet med henblik på, at de indsatte får et hverdagsliv, der kommer så tæt på livet uden for, som det nu et muligt i et moderne fængsel. De indsatte kan – i begrænset omfang – få mulighed for at modtage besøg natten over af deres ægtefælle og børn med det formål at bevare familienetværket og lette udslusningen til livet udenfor.

En torveplads og et forløb af gader binder hele komplekset sammen.

Tegl, stål, komposit og kunst

Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm, lys tone, men der er også variationer, f.eks. beskæftigelsesbygningen, som er krystalformet og beklædt med galvaniserede stålplader, og kulturhuset, der er rundt og beklædt med kompositplader. En diversitet i bygninger som man jo også finder uden for murerne.

Hansen & Andersen A/S har udført to ud af tre murerentrepriser. Den ene entreprise dækkede over seks bygninger, og den anden var flisearbejde i samtlige ti bygninger. Omkring 20 mand har løst opgaven med at mure de lyse Randers Tegl.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 4

Sport

Aabenraa Multiarena

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Hotel og konference

Cabinn Metro

Langtid til lavpris

Bolig

Grønnedalsparken

Grøn boligfornyelse

Bolig

Grønttorvet Valby

Forår på Grønttorvet

Hotel og konference

Hvidbjerg Strand Feriepark

Strandhotel i første klitrække

Sport

Jysk Park

Stadion med elegante krumninger

Kulturcenter

Køge Kyst

Køges bagside  bliver til forside

Offentlige kontorer

Middelfart Rådhus

Nyt rådhus i svævende formsprog

Domicil

Mærsk Domicil

Maritim identitet ved havnen

Domicil

Orbicon A/S

Ægte grønt

Bolig

Pærelunden

Fart på Trekroner

Offentlige kontorer

Storstrøm Fængsel

Stjerneformet fængselsby

Skole

Sønderlandsskolen

Spektakulær legeplads  på taget

Bolig

Tibberupparken afd.6

Almene boliger i fællesskabets tegn

Hotel og konference

Wakeup Aarhus

Oliemøllen blev til moderne hotel