Aabenraa Multiarena

:
september 2017
Aabenraa Multiarena - facade

Bløde kurver og dynamik præger det arkitektoniske udtryk og skaber en glidende sammenhæng mellem bygninger og omgivelser.

Aabenraa Multiarena - hal

Høje betonelementer i halgavlen er en stabiliserende faktor i bygningskonstruktionen, hvor stål og beton arbejder sammen.

Aabenraa Multiarena - betontrappe

Betontrappen fra Randal Beton ApS danner sammen med de øvrige betonelementer fra Contiga Tinglev A/S kant til de bløde former og andre karaktergivende elementer i foyeren.

previous next

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Idrætten og arkitekturen går hånd i hånd i den nye Aabenraa Multiarena, hvor det markante byggeri signalerer bevægelse og liv med sit glidende forløb og afrundede hjørner

Byggefakta

Aabenraa Multiarena
Hjelm Allé 3
6200 Aabenraa
Danmark

Bygherre:
Aabenraa Kommune
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S, Kontur Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
Nisgaard & Christoffersen A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
5600 kvm.
Byggesum: 
76 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2015 - juli 2017

Aabenraa Kommune som bygherre og husets mange brugere og gæster kan nu glæde sig over den nye store dobbelthal med funktion som multiarena, og som med fleksible teleskoptribuner og en indbydende foyer binder nye og eksisterende faciliteter sammen til en vellykket helhedsoplevelse.

Foyeren er knudepunkt

De høje facader brydes i tre horisontale bånd, hvoraf det nederste nedtrapper multihallens omfattende volumen, og det midterste bånd folder sig ned og danner foyerens bugtende facade med den nye hovedindgang, samtidig med at det griber fat i den eksisterende hal to.

Direktør og partner hos GPP Arkitekter A/S, Søren Madsen, fortæller:

– Facadens form danner en lomme ved hovedindgangen, hvor de varierende højder er med til at skabe et inviterende ankomstområde, der leder ind til det lyse og imødekommende foyerareal. Dette fungerer som et knudepunkt i bygningskomplekset, hvorfra gæsterne fordeles rundt til centerets forskellige aktiviteter.

– Store vinduespartier lukker køligt dagslys fra nord ind i foyeren, og her er god plads til social aktivitet og afslapning på de store gulvarealer med små hyggelige nicher i overgangen mellem foyer og hallerne. Havnen i Aabenraa har inspireret til gulvets sarte blå farve, de rå betonvægge og varme trælameller med reference til industribygninger og træbåde. Caféen er placeret i den sydlige ende af foyeren og danner smuk overgang til de grønne udearealer med lavtliggende boldbaner.

Blødt formsprog

– Arkitekturen har hentet inspiration i sportens kurvede bevægelsesmønstre, hvor de afrundede hjørner er med til at blødgøre det markante byggeri mod omgivelserne, fortsætter Søren Madsen. 

– Forskydninger i bygningsanlæggets plan og snit giver dynamik og sammenhæng med de grønne omgivelser og udeaktiviteter.

Aabenraas våbenskjold med tre fisk i bølgerne har inspireret til de perforerede, bølgende sinusplader på facaden. Pladernes gyldne kobberfarve matcher centrets eksisterende bygninger og tilføjer et varmt udtryk.

Den nye multianvendelige dobbelthal ligger ved ankomst- og parkeringsarealerne og har fokus på fleksibilitet og god logistik. Her får sportsudøvere og andre brugere, tilskuere og gæster gode oplevelser i smukke og funktionelle rammer. Dobbelthallen danner en helhed og vil blive brugt til både idræt og større kulturelle arrangementer.

Beton giver kant og styrke

Betonelementer spiller en vigtig rolle i bygningskomplekset, både styrkende, bærende, stabiliserende og visuelt som kontrast til de bløde former og varme farvenuancer.

I foyeren er f.eks. et centralt og skulpturelt element den smukke betontrappe, som binder stuen og førstesalen sammen. Trappen er leveret af Randal Beton ApS, og danner visuelt kontrast og kant i samspil med de mange bløde former i bygningen.

Bag trappen falder ligeledes de specielle hammerhoved-søjler af beton i øjnene. Disse kombinerer det bløde og det kantede, og er leveret af Contiga Tinglev A/S, lige som de fire runde betonsøjler, der også bemærkes i foyeren.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 4

Sport

Aabenraa Multiarena

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Hotel og konference

Cabinn Metro

Langtid til lavpris

Bolig

Grønnedalsparken

Grøn boligfornyelse

Bolig

Grønttorvet Valby

Forår på Grønttorvet

Hotel og konference

Hvidbjerg Strand Feriepark

Strandhotel i første klitrække

Sport

Jysk Park

Stadion med elegante krumninger

Kulturcenter

Køge Kyst

Køges bagside  bliver til forside

Offentlige kontorer

Middelfart Rådhus

Nyt rådhus i svævende formsprog

Domicil

Mærsk Domicil

Maritim identitet ved havnen

Domicil

Orbicon A/S

Ægte grønt

Bolig

Pærelunden

Fart på Trekroner

Offentlige kontorer

Storstrøm Fængsel

Stjerneformet fængselsby

Skole

Sønderlandsskolen

Spektakulær legeplads  på taget

Bolig

Tibberupparken afd.6

Almene boliger i fællesskabets tegn

Hotel og konference

Wakeup Aarhus

Oliemøllen blev til moderne hotel