Grønttorvet Valby

:
september 2017
Grønttorvet Valby - boliger

Jørgen Friis Poulsen A/S har forestået en totalentreprise, som indeholder 83 boliger, fordelt på rækkehuse og etageboliger i op til tre etager og med tagterrasser.

Grønttorvet Valby - facade

Arkitekterne DSA Ark Studio har tegnet facader med grønne indslag, pudsede partier og ikke mindst murværk, som alt sammen er med til at give boligerne bæredygtighedens stempel.

Grønttorvet Valby - badeværelse

Badelement ApS står bag de veludstyrede badeværelser, der er industrielt fremstillet som kabiner og derefter transporteret til og monteret på pladsen: Præcision til tiden!

Grønttorvet Valby - trappe

I rækkehusene forbindes etagerne med trætrapper fra Woodstep A/S i hvidpigmenteret ask og med gelændere i samme træsort og hvid lak: De åbne trin giver en let og luftig løsning.

Grønttorvet Valby - køkken

Moderne køkkener er møbleret med hvide køkkenelementer, tilført tekniske faciliteter fra bl.a. Exhausto, som har leveret sin populære udtræksemhætte ESL145 AER.

previous next

Forår på Grønttorvet

Hovedstadens forsyningscentral for blomster og grønt flyttede for to år siden ud af bykernen. På den 160.000 kvm store grund spirer nu bl.a. 2200 boliger frem. De første er færdige

Byggefakta

Grønttorvet Valby
Retortvej 23-105
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
Calum Ejendomsselskab A/S, Core Property A/S
Arkitekt:
DSA Ark Studio
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Strunge Jensen A/S
Andre aktører:
Bang og Linnet Landskab ApS
Areal:
9100 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2016 - september 2017

Det spirer og gror på markedet for den danske hovedstads boligtilbud.

Det lejlighedsbyggeri, som for et par årtier siden var nærmest stillestående, er nu eksploderet i takt med stigende efterspørgsel fra 10.000 tilflyttere til Københavns bykvarterer – hvert år! Så i alle retninger er byggekranerne i gang med at rejse væggene til stuer, bad og køkkener til de nye københavnere. Det er præcis også, hvad der sker i Valby, hvor byens centrale handelstorv for frugt, grønt og blomster var placeret indtil for få år siden; men så flyttede grønttorvet hele molevitten til Copenhagen Markets i Tåstrup!

Derefter stod det 160.000 kvm store torv øde og forladt, men ikke længe! For driftige folk havde allerede fostret planerne for fremtidens Grønttorv: Et par tusinde boliger, der indrammer det nye bykvarters centrale park på 23.000 kvm med det særkende, at man her kan gå på opdagelse blandt spiselige frugter, nødder og bær – helt i grøntgrosserernes bedste tradition!

Blandt de tidligst færdiggjorte boliger, hvoraf nogle nu er overgivet til de nye beboere, er 83 lejligheder for bygherren Calum A/S og med JFP Jørgen Friis Poulsen A/S på broen som styrende totalentreprenør.

– Vi bygger både rækkehuse og etageboliger, oplyser Jørgen Friis Poulsen A/S, og det sker med få, enkle materialer og facader med et klart og stærkt udtryk, tilføjer totalentreprenøren i en udtalelse. Til de materialer hører murværk i basen, som gør facaden robust og med krav om et minimum af vedligeholdelse; herover følger en kombination af pudsede og beplantede facader, der øverst afsluttes med tagterrasser i rækkehuse og for etageboligernes vedkommende suppleres med uderum på altaner.

– Det er boliger i den høje standard, som den moderne familie forventer, og som er helt i tråd med den udviklingspolitik, som er lagt for Grønttorvet, konstaterer Calum A/S. Calum var et af de første udviklingsselskaber på banen, da Grønttorvet gik ud med sine jordtilliggender og et lokalplansprojekt med plads til 2500 nye boliger.

Personlighed

Det er i den aktuelle byudvikling i Hovedstaden ingen nem opgave at bygge boliger med individuel og markant personlighed i den strøm af boligenheder, som uden pause produceres af en stribe førende entreprenørvirksomheder efter idé og projekt fra toneangivende arkitekters tegnestuer: Murværket er uden for konkurrence den hyppigst valgte facade pga. sine beskedne vedligeholdelseskrav. I Calums projekt er der således også murværk, men vekslende med pudsede partier og ikke mindst de begrønnede facader.

Resultatet er brede penselstrøg på afvekslende facader med en historie om forskellige beboere i et samlende og forenende byrum.

Det er ganske godt udtænkt af bygherren sammen med sine rådgivere, arkitekten DSA Ark Studio med Strunge Jensen A/S som ingeniør.

Mens etageboligerne er i et enkelt plan – og fordelt i en ejendom på tre etager – så er de 24 rækkehuse i op til tre etager med indvendige trapper i asketræ fra Wood Step A/S.

Karisma-trapper

Her blev valgt en af Wood Steps åbne trapper uden stød, med et lyst og transparent udtryk. Trapperne er med fint håndværkspræg – fremstillet udelukkende i træ med vanger og gelænder i bærende trækonstruktioner. Som specialist i netop trapper har Wood Step en holdning til sit produkt som et bærende motiv:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 4

Sport

Aabenraa Multiarena

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Hotel og konference

Cabinn Metro

Langtid til lavpris

Bolig

Grønnedalsparken

Grøn boligfornyelse

Bolig

Grønttorvet Valby

Forår på Grønttorvet

Hotel og konference

Hvidbjerg Strand Feriepark

Strandhotel i første klitrække

Sport

Jysk Park

Stadion med elegante krumninger

Kulturcenter

Køge Kyst

Køges bagside  bliver til forside

Offentlige kontorer

Middelfart Rådhus

Nyt rådhus i svævende formsprog

Domicil

Mærsk Domicil

Maritim identitet ved havnen

Domicil

Orbicon A/S

Ægte grønt

Bolig

Pærelunden

Fart på Trekroner

Offentlige kontorer

Storstrøm Fængsel

Stjerneformet fængselsby

Skole

Sønderlandsskolen

Spektakulær legeplads  på taget

Bolig

Tibberupparken afd.6

Almene boliger i fællesskabets tegn

Hotel og konference

Wakeup Aarhus

Oliemøllen blev til moderne hotel