Middelfart Rådhus

:
september 2017
Middelfart Rådhus - gangbro

En smuk og transparent gangbro i stål og glas samt aluminiumsplader forbinder rådhusets vestlige og østlige del. Middelfart Rådhus er tegnet af Henning Larsen Architects A/S.

Middelfart Rådhus - boligtårne

Boligtårnene med de trinvise højdeforskelle, indlagte altaner og gennemlyste ejerlejligheder bidrager til helheden i Middelfart Rådhus & Bycenter og danner smuk sammenhæng til den øvrige midtby. Samtidig er de en væsentlig del af den nye skyline i Middelfarts havnefront. De lysegrå teglelementer er leveret af SHT A/S i Herning.

Middelfart Rådhus - glaspartier

Store glaspartier samt lyse kvadratiske og rektangulære aluminiumsplader er med til at give et smukt, stringent grafisk udtryk.

Middelfart Rådhus - byrådssal

Den store, lyse byrådssal har vidt udsyn over vandet, og det store panorama-glasparti er set udefra et flot blikfang fra vandsiden.

Middelfart Rådhus - foyer

Den store trætrappe med stålgelænder og siddepladser er et væsentligt element i rådhusets foyer. Foyeren var i august ramme for borgmesterens tale til de omkring 400 rådhusansatte på deres første arbejdsdag på Nytorv.

Middelfart Rådhus - gangbro indefra

Bygningskomplekset har stor transparens ikke mindst her i gangbroen mellem Rådhus Øst og Vest.

Middelfart Rådhus - atrium

Rådhusets indre struktur skaber både funktionelt og visuelt stor sammenhæng og interaktionsmuligheder på tværs af afdelinger, og foyer og atrium udgør samtidig et naturligt uformelt samlingspunkt for både borgere og medarbejdere.

previous next

Nyt rådhus i svævende formsprog

Middelfart midtby har fået sig et markant fyrtårn og omdrejningspunkt i form af det nye rådhus og bycenter, som både favner byen og giver havnefronten en helt ny og fremtidsorienteret, ikonisk skyline

Byggefakta

Middelfart Rådhus
Nytorv 9
5500 Middelfart
Danmark

Bygherre:
Middelfart Kommune, Kulturøens Bycenter A/S, Hexagon Ejendomme
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
LIW planning
Areal:
17000 kvm.
P-anlæg:
2000
Byggesum: 
300 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2015 - juli 2017

Visuelt udstråler det nye rådhus i Middelfart rene linjer og sammenhæng, lys og lethed, transparens, fremsyn og imødekommenhed. Et nyt og centralt byrum har taget form og vil komme til at summe af liv. Fra det store glasparti i rådhussalen har man udsyn over Lillebælt og fra bygningskompleksets høje boligtårne, der højdemæssigt glider trinvist sammen med byen, kan beboerne nyde en sand panoramaudsigt. Centret rummer ud over rådhuset også 40 topmoderne ejerboliger og 3.000 kvm attraktive butikker i stueplan.

Livligt og indbydende byrum

Med det ambitiøse byggeprojekt i Middelfart skabes sammenhæng mellem havnefronten og bylivet midt i det historiske centrum. Det nye bycenter bliver et naturligt samlingssted for borgere og aktiviteter, med handlende butikker og kunder, beboere og gæster, borgere og medarbejdere med ærinde på rådhuset og i Borgerservice, samt folk som bare vælger at tage behageligt ophold i solen på rådhustorvet.

Såvel rådhus som boliger er anlagt ovenpå en base af butikker og kælderparkeringspladser.

Velanlagt struktur og udtryk

Projektleder Martin Pedersen fra totalentreprenøren 5E Byg A/S i Odense fortæller:

– Beliggenheden for et så omfattende byggeri med vigtige og centrale funktioner for byen er fantastisk, men betød naturligvis også en udfordring under byggeprocessen med hensyn til logistik og elementmontage, idet der ikke er megen udenomsplads at arbejde ud fra. Det har krævet en høj grad af koordinering og samarbejde, som imidlertid er forløbet fint, og resultatet er yderst vellykket. En udfordring ved byggeprojektets start var også den bløde undergrund og nødvendige miljøsanering ved nedbrydning af det gamle rådhus. Arbejdet med miljøsaneringen gav en midlertidig forsinkelse, som dog blev indhentet sidenhen, siger Martin Pedersen.

Martin Pedersen oplyser videre, at projektet på den tekniske side lever op til de nyeste standarder for bæredygtighed, energiforbrug og miljøhensyn, og funktionelt er strukturen velanlagt, med et smukt rådhus disponeret omkring et stort og højt atrium i den vestlige del. Rådhuset er godt på vej mod en certificering efter DGNB-standard i kategorien platin, og butikker og boliger er opført i henhold til bygningsreglementets standard for Lavenergi 2015.

Ankomst til rådhusets store, lyse foyer sker fra torvepladsen foran rådhuset, mens en flot gangbro i glas, stål og aluminiumsbeklædning forbinder rådhusets østlige og vestlige del, som ligger på hver sin side af vejen. Reception og Borgerservice forefindes i foyeren. Den træbelagte indgangstrappe i foyeren har siddepladser og fører op til førstesalen, mens en ligeledes træbelagt trappe snor sig op igennem det rummelige, åbne atrium, så man herfra har adgang til samtlige niveauer i bygningen. Øverst har atriet store ovenlyspartier. Gulv og trappe i foyeren har fået den samme beklædning af oliebehandlet egetræ, som tilføjer varme farvenuancer imellem alt det hvide. Ud mod Nytorv er anlagt stengulv ved indgangspartiet, og selve torvet er belagt med granit.

I rådhusets vestlige bygningsdel, med grå tegl i stueetagen og champagnefarvede aluminiumsplader højere oppe på facaden, findes den offentlige del af rådhuset samt kontorer til medarbejderne på anden- og tredjesalen.

Rådhusets østlige del på den anden side af vejen rummer udelukkende arbejdspladser for kommunens administrative medarbejdere. Både øst- og vestdelen af rådhuset er præget af de champagnefarvede Larson facadeplader i aluminium med brandbestandig kerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 4

Sport

Aabenraa Multiarena

Dynamiske rammer  for fysisk aktivitet

Hotel og konference

Cabinn Metro

Langtid til lavpris

Bolig

Grønnedalsparken

Grøn boligfornyelse

Bolig

Grønttorvet Valby

Forår på Grønttorvet

Hotel og konference

Hvidbjerg Strand Feriepark

Strandhotel i første klitrække

Sport

Jysk Park

Stadion med elegante krumninger

Kulturcenter

Køge Kyst

Køges bagside  bliver til forside

Offentlige kontorer

Middelfart Rådhus

Nyt rådhus i svævende formsprog

Domicil

Mærsk Domicil

Maritim identitet ved havnen

Domicil

Orbicon A/S

Ægte grønt

Bolig

Pærelunden

Fart på Trekroner

Offentlige kontorer

Storstrøm Fængsel

Stjerneformet fængselsby

Skole

Sønderlandsskolen

Spektakulær legeplads  på taget

Bolig

Tibberupparken afd.6

Almene boliger i fællesskabets tegn

Hotel og konference

Wakeup Aarhus

Oliemøllen blev til moderne hotel