Hede Nielsens Fabrikker

:
Februar 2009

Den tidligere Hede Nielsen-fabrik er nu med stor succes ombygget til bl.a. Retten i Horsens og Fitness dk. Facaderne er stort  set uændrede trods nye vinduer.  RUMarkitekter A/S har stået  bag det omfattende ombygningsprojekt.

Belægningen omkring den tidligere fabrik er leveret af euro-sten as og passer fint ind i miljøet. Rosendal & Sønner A/S har renoveret betonpillerne og repareret murværket.

I Rettens offentlige rum med glaselevator og gangbroer ses, at RUMarkitekter har tilføjet nye elementer til byggeriet og gjort fabrikken til en indbydende bygning.

Virksomheden Air Liquide sad også i bygningerne inden ombygningen og har nu fået nogle nye og moderne kontorer et andet i bygningen.

Den største retssal af 8, her med plads til nævningeting. Her er møblerne overvejende nyindkøbt til stedet.

Fitnesscentret udnytter fabrikkens søjlekonstruktion og får nogle fine rumligheder at boltre sig i. Lofterne er Troldtekt i lys natur. Se også wellnessafdelingen i Fitness DK.

Wellnessafdelingen i Fitness DK har både sauna, dampbad, koldt skyl og varmebænk i et stemningsfyldt miljø. Ud over den øvrige teknik har Saga Trim leveret saunaer i mahognitræ.

previous next

Fabrikkens forvandling

Hede Nielsens gamle fabrik i Horsens er i færd med at blive byens nye, hotte centrum.

Byggefakta

Hede Nielsens Fabrikker
Godsbanegade 2
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Svanen Development A/S
Bygherrerådgiver:
Oluf Jørgensen A/S
Arkitekt:
Rum A/S
Hovedentreprenør:
Kirkebjerg A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

Fabrikkens forvandling

Hede Nielsens gamle fabrik er historien om op- og nedgangstider og nu en helt ny epoke. Den store fabrik er nu næsten helt udfyldt af nye funktioner, og indretningen er styret af bygningens karakteristiske grid-struktur. Retten i Horsens er flyttet til fabrikkens ene fløj, 4.500 kvm i 4 etager, mens fitness dk og bygningens oprindelige ejer, Air Liquide, optager en stor del af den modstående fløj. Fra 1. juni 2009 lejer Sprogcenter Midt 1.800 kvm, hvorved næsten hele ejendommen er udviklet og ombygget på 2½ år. Bygningens facader er blevet stemplet bevaringsværdige, selvom en total fredning var på tale. Det ville have umuliggjort en omdannelse som denne, hvor mange har glæde af bygningen. Den gamle fabrik fremstår nu som et markant og urbant byggeri, der har et stort volumen, og en arkitektur, der ikke virker fremmed i bybilledet. Et meget smukt cylinderformet trappetårn i glas opleves både som en nutidig og historisk skulptur på stedet.

Partnering med stor succes

Ingeniørfirmaet Oluf Jørgensen A/S Horsens havde et vågent øje med Horsens gamle indstribydel, hvor Hede Nielsens gamle fabrikker lå sammen med slagteriet. Et område, der uden tvivl stod over for en fornyelse. Oluf Jørgensen A/S i Horsens fik option på Hede Nielsen og Rørfabrikken ved siden af. Senere overtog Svanen Development A/S optionerne, og projektet gik i gang. Partneringgruppen blev etableret og består af Svanen Development A/S, Oluf Jørgensen A/S, RUMarkitekter A/S, Torntoft & Mortensen A/S og Kirkebjerg A/S.

Fra alle parter lyder en samstemmende begejstring for samarbejdet, der har haft en fælles målsætning og økonomi. Samtidigt har et tæt samarbejde med Retten været vellykket, ud over at være nødvendigt med deres meget specifikke krav til at separere offentlige og interne adgange.

Svanen Development A/S, RUMarkitekter A/S og Oluf Jørgensen A/S er i færd med at opføre Rørfabrikken ved siden af, som er et stort boligkompleks, mens Slagterigrundens fremtidige udformning er undervejs. RUMarkitekter A/S, Svanen Development A/S og Oluf Jørgensen A/S er også her med i konkurrencen om et center for kultur og handel, der for alvor vil ændre stedets karakter og skabe liv og dynamik. RUMarkitekter var, som tegnestuer ofte er, de første til at se potentialet i bydelen med forladte, men charmerende fabrikslokaler. Tegnestuen flyttede til det som engang bl.a. var elektronikfabrikken Kirk, kaldt Bastian, nu centrum i bydelen.

Fabrik med historie

Fabrikken, som den fremstår i dag, blev opført i 1948 af Hede Nielsen, efter den tidligere fabrik brændte ned. Virksomheden har lavet cykler, fjernsyn, radioer, jernrør og gasarter. I 1960’erne var det byens største arbejdsplads. Produktionen af gasarter blev i 1990’erne overtaget af franske Air Liquide, der nu kun har en lille kontorafdeling i bygningen. Arkitekt M. Preisler tegnede den nye fabrik, der for danske forhold var meget moderne og fremsynet, med et bærende system i jernbeton. Betonsøjlerne er synlige i facaden, og indenfor, hvor de giver et rustikt præg, minder de om stedets historie. Konstruktionen har gjort det meget let at forvandle fabrikken til nye formål. Kaj Møller fra Oluf Jørgensen A/S i Horsens fortæller, at de højloftede rum gjorde det muligt at placere alle de nye installationer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 6

Domicil

Aluwind

En leg med kontraster

Butik

Bygma

Eksklusiv byggeleverandør

Domicil

Danfoss Redan

Danfoss-domicil med lys fra oven

Butikscenter

Esbjerg Storcenter

Udvidet hamskifte med lyskegle

Bolig

Flintholm Have

Diskret blær

Bolig

Frederikskaj

Forkromet organisering bag kobberbeklædt byggeri

Bolig

Hjortholm, Sluseholm

Karneval på karré-øer

Bolig

Klosterbakken

Midt i byens skønne natur

Domicil

Kontorhuset Ndr. Ringgade

Slankt kontordomicil

Domicil

Logstor

Ud af røret efter brand

Shoppingcenter

Nørreport Centret

Shoppingpalads af glas

Bolig

Promenadebyen

Lys, luft og livskvalitet langs promenaden

Distributionscenter

Sanistål

Lagerhal med attitude

Domicil

Scan Office

Kvarterets grimme ælling forvandlet til en svane

Bolig

Zinkhuset

Zinkklædt kube på søjlefødder