Klosterbakken

:
Februar 2009

De 67 lejligheder ligger på byens bedste byggegrund kun 200 meter fra Rådhuset og med naturen i form af Odense ådal i baghaven. Alle lejligheder er udstyret med private altaner med udsigt over åen.

De lyse altaner på den blåsorte baggrund af tegl har i al sin enkelhed fået status som Klosterbakkens skulpturelle kendetegn.

De tre huse ligger i vifteform, så udsigten mod åen bevares for alle beboere, men også for gadens fodgængere. Viewet er udnyttet optimalt på de store hjørnealtaner, der strækker sig rundt om facaden.

Indvendigt fremstår lejlighederne lyse og venlige, og man overraskes over den manglende trafikstøj selv i de gadevendte endelejligheder.

previous next

Midt i byens skønne natur

FSP Pension har opført en række nye lejligheder midt i Odense centrum. Her har beboerne på den ene side mulighed for at nyde byens puls – og på den anden side finde ro i en lille oase af skøn natur

Byggefakta

Klosterbakken
Klosterbakken
5000 Odense
Danmark

Bygherre:
Finanssektorens Pensionskasse
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Henneberg Arkitekter MAA, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Arkitektgruppen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
7700 kvm.
Byggesum: 
90 mio. kr.

Odenses bedste byggegrund. Sådan kalder bygherre FSP Pension selv den grund, de sammen med ArkitektGruppen erhvervede i 2005. Placeret på Klosterbakken 200 meter fra byens centrum er man så tæt på byens puls, som man næsten kan komme – men samtidig er grunden beliggende på et fredet grønt område direkte ned til Odense ådal, hvor vandet langsomt bugter sig på dets vej gennem H.C. Andersens fødeby. Det er her, pensionskassen har opført 67 nye lejligheder.

Arkitekt Jes Henneberg har i samarbejde med Odense Kommune udarbejdet lokalplanen for området, og han fortæller, at grundens historie strækker sig helt tilbage til 1100-tallet, hvor Munke Mølle havde sin plads her. Siden har grunden huset blandt andet klædefabrikker, Odense Kamgarnspinderi og Radio Fyn, så der er virkelig tale om en grund med sjæl.

Mørkt og lyst i perfekt harmoni

Udlejningslejlighederne er fordelt på tre bygningskroppe udlagt i vifteform, så de åbner sig mod åen og det grønne område, og skyder ryg op mod Klosterbakkens trafik. Facaderne er opført i en stilfuld blådæmpet sten fra Vedstaarup Teglværk, som får et balanceret modspil af de lyse altaner, der hører til hver enkelt lejlighed.

Altanerne, som naturligvis er vendt mod åen og det grønne område, står frem som krumme, lyse sejl på det mørke byggeri, og den høje ryg sikrer beboerne mod støjen fra Klosterbakken og indkig fra naboerne.

- De mørke sten og de lyse altaner giver et markant udseende, som er blevet hele byggeriets særlige kendetegn. Vi var i de tidlige faser bekymrede for, om udtrykket blev for enkelt, men det viste sig, at der ikke skulle mere til, for at give byggeriet sin særlige karakter, fortæller arkitekt Thomas Scheel fra Vilhelm Lauritzen A/S.

Arkitekterne har med vilje fravalgt de store glaspartier i opgangene, som ofte præger lignende etagebyggerier. I stedet har man placeret vinduerne forskudt for lejlighedernes vinduer for at bryde de lange facader og for at mindske den visuelt dominerende belysning i de mørke timer.

Med til at bryde facadens linjer er også de betonstøbte vindfang, som omkranser indgangen til hver enkelt opgang. De udendørs baldakiner oplyses af Glorie-armaturer i antracit fra Thorn Lighting A/S.

For at reducere højden på etageadskillelsen, har man benyttet Peikko Danmarks Deltabjælker til bæring af dækelementerne i byggeriet. Deltabjælken har en lavere bjælkeprofil end en traditionel betonbjælke, hvilket bevirker, at der frigives plads til diverse installationer. Desuden har Deltabjælken den fordel, at de store kropshuller (Ø150 mm) sammen med de skråtstillede kropsflanger forenkler placeringen af fugearmering på tværs og på langs af bjælken. Det sparer tid og penge for entreprenøren. Peikko har leveret 40 meter Deltabjælker til opførslen af lejlighederne på Klosterbakken.

Expan har leveret og monteret 6.700 kvm huldækelementer fra Spæncom til byggeriet.

Stilhed i de lyse stuer

At det er lykkedes at reducere støjen udefra, oplever man, når man træder indenfor. Selv når man står i lejligheden nærmest gaden, hører man ikke trafikken udenfor.

De 67 lejligheder er fordelt på 12 boligtyper, og størrelserne spænder fra 78 til 135 kvm. Karakteristisk for dem alle er, at de er udstyret med store stuer i åben forbindelse med køkkenet, og at der er et godt lysindfald.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 6

Domicil

Aluwind

En leg med kontraster

Butik

Bygma

Eksklusiv byggeleverandør

Domicil

Danfoss Redan

Danfoss-domicil med lys fra oven

Butikscenter

Esbjerg Storcenter

Udvidet hamskifte med lyskegle

Bolig

Flintholm Have

Diskret blær

Bolig

Frederikskaj

Forkromet organisering bag kobberbeklædt byggeri

Bolig

Hjortholm, Sluseholm

Karneval på karré-øer

Bolig

Klosterbakken

Midt i byens skønne natur

Domicil

Kontorhuset Ndr. Ringgade

Slankt kontordomicil

Domicil

Logstor

Ud af røret efter brand

Shoppingcenter

Nørreport Centret

Shoppingpalads af glas

Bolig

Promenadebyen

Lys, luft og livskvalitet langs promenaden

Distributionscenter

Sanistål

Lagerhal med attitude

Domicil

Scan Office

Kvarterets grimme ælling forvandlet til en svane

Bolig

Zinkhuset

Zinkklædt kube på søjlefødder