Sanistål

:
januar 2009

Den gule farve signalerer bevægelse og går igen på alle hallens magnetiske kraner, der opererer i to niveauer for henholdsvis ind- og udgående trafik.

Atten glaskarnapper er placeret som en arkitektonisk effekt på den store firkantede lagerbygning. Ud over den tydelige visuelle effekt tjener de store glaspartier til at sikre et godt lysindfald for lagerhallens medarbejdere.

Lange rækker af stål i forskellige udformninger præger det store centrallager, som er Danmarks største enkeltstående stålhal.

Der er leget med farverne i Saniståls nye logistiske knudepunkt. Den gule farve går igen indendørs i hallen og signalerer bevægelse, mens den røde farve, som her er rullet ud som velkomst og vejviser, pryder de stationære elementer.

previous next

Lagerhal med attitude

Med sine 44.000 kvm er Saniståls nye lagerhal Danmarks største enkeltstående stålhal – glaskarnapper og aluminiumsprofiler giver bygningen karakter

Byggefakta

Sanistål A/S
Prinsessens Kvarter 5
7000 Taulov
Danmark

Bygherre:
Sanistål A/S
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Lindgaard A/S
Areal:
44000 kvm.
Byggesum: 
233 mio. kr.

Det er som om, at øjet automatisk drages mod det kæmpemæssige byggeri, der ligger dér med ansigtet vendt mod motorvejen. Bygningen imponerer først og fremmest med sin størrelse, men også med de gennemgående arkitektoniske træk, som bryder de lange, grå flader. Den rektangulære bygningskrop er monoton og interessant på samme tid.

Det er Saniståls nye centrallager, der som en enorm satellit spreder sig ud over den 380.000 kvm store grund bag et lavt bælte af 100.000 pilebuske. Det er her, stålvirksomheden er godt i gang med at samle sine aktiviteter, der førhen lå spredt på op mod ti lagre rundt omkring i landet. Med en central placering tæt ved Lillebæltsbroen er der store distributionsomkostninger at spare for Sanistål, der dagligt ekspederer ca. 2.500 ordrer.

Funktionalitet i fokus

Arkitektfirmaet C.F. Møller har tegnet for Sanistål gennem 40 år. Arkitekt Thomas Bech fortæller, at der selvfølgelig først og fremmest var tale om en logistikopgave, hvorfor funktionaliteten var i højsædet.

- Men derudover har det været et spændende projekt, fordi det lå bygherren meget på sinde, at der ikke bare blev bygget en stor firkantet hal. Derfor nedsatte firmaet et arkitekturudvalg og sørgede samtidigt for, at der var afsat økonomiske midler til at højne niveauet. Desuden har Sanistål lagt stor vægt på, at arbejdsmiljøet blev tilgodeset, siger Thomas Bech.

- I vores branche hersker der nærmest sådan en gammel værftstradition, hvor det godt må være lidt råt og koldt. Den filosofi tror vi ikke på – hvis vi skal blive ved med at tiltrække gode medarbejdere, så skal forholdene være ordentlige. Derfor har vi lagt vægt på det naturlige lys i hallen, vi har tempereret bygningen op til 10 grader og så vidt muligt automatiseret arbejdsgangene, fortæller projektleder fra Sanistål, Michael Wøhlk.

Dagslys og arkitektur

En lagerhal til Sanistål er selvfølgelig opført i – stål. Med sine 44.000 kvm er hallen Danmarks største enkeltstående stålhal. Sanistål har naturligvis selv leveret stål til byggeriet, mens CSK Stålindustri A/S har produceret de enkelte elementer – i alt 3.500 tons. Lagerhallen er opbygget af 20 skibe med indspændte stålsøjler pr. 6 m, der er monteret i præfabrikerede A-fundamenter. Mellem stålsøjlerne er der oplagt stålgitterdrager med et spænd på 32 meter, oplyser Mikael Smith fra Lindgaard A/S.

Hallens nederste tre meter er opbygget af sandwich-betonfacadeelementer med fritlagt sort marmor, mens de øverste 11 meter består af Ruukki mineraluldpaneler i farve RAL 9006.

Centrallageret er inspireret af et koncept, som arkitektfirmaet C.F. Møller tegnede for Sanistål i Greve i 1998.

- Det var et byggeri, som de var meget glade for, så derfor stammer de overordnede idéer derfra. Den rektangulære form giver næsten sig selv i et byggeri som dette, og en bærende konstruktion i stål var selvfølgelig oplagt. Men det, der særligt får hallen til at skille sig ud, er de mange glaskarnapper på bygningens sider, som tillader dagslyset at strømme ind i hallen. Der er brugt en del flere penge på glas, end man normalt bruger til sådan et byggeri, fortæller arkitekt Thomas Bech.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 6

Domicil

Aluwind

En leg med kontraster

Butik

Bygma

Eksklusiv byggeleverandør

Domicil

Danfoss Redan

Danfoss-domicil med lys fra oven

Butikscenter

Esbjerg Storcenter

Udvidet hamskifte med lyskegle

Bolig

Flintholm Have

Diskret blær

Bolig

Frederikskaj

Forkromet organisering bag kobberbeklædt byggeri

Bolig

Hjortholm, Sluseholm

Karneval på karré-øer

Bolig

Klosterbakken

Midt i byens skønne natur

Domicil

Kontorhuset Ndr. Ringgade

Slankt kontordomicil

Domicil

Logstor

Ud af røret efter brand

Shoppingcenter

Nørreport Centret

Shoppingpalads af glas

Bolig

Promenadebyen

Lys, luft og livskvalitet langs promenaden

Distributionscenter

Sanistål

Lagerhal med attitude

Domicil

Scan Office

Kvarterets grimme ælling forvandlet til en svane

Bolig

Zinkhuset

Zinkklædt kube på søjlefødder