Esbjerg Storcenter

:
Februar 2009
Centerets nye hovedindgang er placeret mod syd i den nye bygningsdel, som er holdt i elegant, hvid beton med indlagte spor.
En iøjnefaldende detalje i Esbjerg Storcenter er de kæmpestore kegleformede ovenlys udført i tynde laminatplader. Ovenlysene er udviklet af MDT Flexible Products A/S.
Den eksisterende del af centeret har fået en ny overfrakke for at skabe helhed med den nye tilbygning. En lang facade i transparent strækmetal giver visuel højde og samler helhedsindtrykket.
Masser af lys strømmer ind i de lyse og venlige centergader, som er holdt i enkle materialer, så udtrykket fra de forskellige butikker får lov at komme til sin ret.
Klinkegulvet fra CC Vejle er lagt med en natural hovedflise. Det diagonale mønster brydes af enkelte polerede fliser og lange mørke bånd på tværs.
previous next

Udvidet hamskifte med lyskegle

Før lå der blot et stort firkantet supermarked med kun få butikker. I dag er det lidt triste kompleks opgraderet til et moderne storcenter og Sydvestjyllands største indkøbsområde

Byggefakta

Esbjerg Storcenter
Gl. Vardevej 230
6715 Esbjerg N
Danmark

Bygherre:
KD-Selskaberne, Braaten + Pedersen
Bygherrerådgiver:
NCC Construction Danmark A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst

En er for lille, og en er for stor … den gamle sang beskriver meget godt problematikken omkring det gamle Gjesing Center i Esbjerg. Her lå et stort Obs!-supermarked og dominerede billedet – det måtte gerne blive lidt mindre – og så lå der et center, der var alt for lille til virkelig at tiltrække kunderne – og det skulle helt sikkert gøres større. Og sådan startede historien om udvidelsen af Gjesing Centret, som i dag har skiftet navn til Esbjerg Storcenter og som med sine 20.000 kvm og 725 p-pladser er blevet Sydvestjyllands største indkøbsområde. En stor dagligvarebutik og et forældet lokalcenter er blevet renoveret og udvidet med en tilbygning – det hele fremstår i dag som en integreret enhed.

Attraktivt område

I forvejen ligger Esbjerg Storcenter i et aktivt detailhandelsområde, hvor kunderne allerede færdes. Overfor ligger Bilka, Harald Nyborg og andre stærke kæder, men det lidt hensygnende center trængte til en opdatering for at kunne tiltrække flere kunder. Derfor er det ikke så meget de ekstra 5.000 kvm, der tæller - men mere, at det er de rigtige butikker, der er kommet til, samt at centeret er blevet moderniseret, så det passer ind i kundernes behov.

- Det gamle center var et typisk center fra 1980’erne med kantede facader og gange, som endte blindt. I dag fremstår storcenteret med lyse og venlige gader, hvor kunderne naturligt ledes rundt i et loop, fortæller Ole Skøtt, projektleder fra NCC Construction.

De rigtige butikker og et godt flow gennem centerets gader er vigtige og derfor blev braaten+pedersen, som allerede står bag centre som Field’s, Bruun’s Galleri og Metropol, hyret til opgaven.

- Valget faldt på braaten+pedersen, fordi de har erfaringen med den rigtige dimensionering og udvælgelsen af de rigtige lejere. Størrelsen og beliggenheden i Esbjerg er selvfølgelig helt anderledes end f.eks. Field’s i København, fordi udlejningspriserne er lavere. Det smitter af på byggebudgettet, men det er lykkedes at skabe en god oplevelse inden for et begrænset budget, siger arkitekt Carl Asbjørn Knudsen fra Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.

Nogle af de kædebutikker, der har lejet sig ind i Esbjerg, og som ifølge braaten+pedersen er et must, hvis et center skal opnå tiltrækningskraft, der strækker sig ud over lokalområdet, er Build-A-Bear, Bahne og Sportsmaster.

Sammenhæng i kaos

En af de store udfordringer i byggeriet var at forene den store, eksisterende dagligvarebutik i mursten med det lave, lidt forældede lokalcenter med dets kun 16 butikker og facader i gamle stålplader med den nye, moderne tilbygning holdt i hvid beton.

- Ja, det var nok den største udfordring, dels på grund af forskellen i højderne, og dels på grund af de forskellige materialevalg. Vi ønskede, at byggeriet skulle have et ærligt udtryk, og derfor har vi valgt ikke at pudse de eksisterende bygninger. I stedet har vi givet den gamle afdeling af centeret en ny overfrakke i form af en lang facade i strækmetal, som er placeret et par meter foran facaden. Det giver visuelt centeret en helt ny volumen. Materialemikset er med til at nuancere byggeriet, mens de let transparente galvaniserede aluminiumsrammer skaber en sammenhæng og matcher såvel de gamle som de nye bygninger, forklarer Carl Asbjørn Knudsen.

Strækmetalfacaden er udført i aluminium af typen Stadium og strækker sig over 120 meter. De i alt 600 kvm plader er leveret og monteret af Pro Montage ApS, og er importeret fra den italienske fabrik, Fils.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 6

Domicil

Aluwind

En leg med kontraster

Butik

Bygma

Eksklusiv byggeleverandør

Domicil

Danfoss Redan

Danfoss-domicil med lys fra oven

Butikscenter

Esbjerg Storcenter

Udvidet hamskifte med lyskegle

Bolig

Flintholm Have

Diskret blær

Bolig

Frederikskaj

Forkromet organisering bag kobberbeklædt byggeri

Bolig

Hjortholm, Sluseholm

Karneval på karré-øer

Bolig

Klosterbakken

Midt i byens skønne natur

Domicil

Kontorhuset Ndr. Ringgade

Slankt kontordomicil

Domicil

Logstor

Ud af røret efter brand

Shoppingcenter

Nørreport Centret

Shoppingpalads af glas

Bolig

Promenadebyen

Lys, luft og livskvalitet langs promenaden

Distributionscenter

Sanistål

Lagerhal med attitude

Domicil

Scan Office

Kvarterets grimme ælling forvandlet til en svane

Bolig

Zinkhuset

Zinkklædt kube på søjlefødder