Nørreport Centret

:
Februar 2009

Glasfacaden langs Enghavevej med de matterede og farvede felter fra bo•glas øverst og FP Alu-Glas-facader i stueplan.

Den gamle hovedindgang fra Nørreport er bevaret som et rødstensminde fra 1970’erne.

For at opnå farvenuancerne på Nørreport Centrets facade har bo•glas anvendt Vancevas patenterede system, hvor man lægger flere lag folie sammen.

Det store parkeringsdæk på 1. sal er med sine godt 10.000 kvm den største rumudvidelse af Nørreport Centret.

Business Design har monteret Ecophon Divina lofter og træklastvægge i den udvidede H&M-butik.

ØSB har leveret betontrapper og reposer i centret.

previous next

Shoppingpalads af glas

Fræk facade skjuler p-pladser og et stærkt udvidet og renoveret Nørreport Centret i centrum af Holstebro

Byggefakta

Nørreport Centret
Nørregade 58
7500 Holstebro
Danmark

Bygherre:
Dades A/S, Centerforeningen Nørreport Centret
Bygherrerådgiver:
Newsec Datea A/S
Arkitekt:
Skaarup & Jespersen
Hovedentreprenør:
Kaj Bech A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Areal:
3660 kvm.
Byggesum: 
105 mio. kr.

Man skal ikke kaste med sten, når man nærmer sig Nørreport Centret i Holstebro fra sidegaden Enghavevej.

Alt hvad man ser, er glas i en luftig tre etagers facadekonstruktion med matterede og farvede glasplader monteret på stål med luftspalter mellem de vandrette lag. Og selv om de kraftige plader af hærdet glas nok skal modstå en sten eller to, vil det ikke være god stil over for det foryngede og stærkt udvidede shopping- og parkeringstempel.

Fornyet forstørrelse

Udefra set har Nørreport Centret især fornyet og forstørret sig fra sidefløjen og fra gårdsiden. Den gamle frontfacade ud mod pladsen Nørreport med Bjørn Nørgaards imponerende gadelamper og skulpturen ”Borgerne fra Holstebro” står stadig med sin afdæmpede arkitektur i røde mursten og buer. Men man skal ikke skue hunden på hårene. Inde bag glasdørene har centret, der blev opført i 1978 og udvidet i 1986, gennemgået en totalrenovering, der gør det nærmest umuligt at se, hvor det gamle stopper og det nye begynder.

Ved denne tredje udvidelse af centret ville man nemlig ikke bare bygge videre på fortiden. Det var bygherre Dades og Centerforeningen enig med arkitekten om. Skaarup & Jespersen, med hovedafdeling i Hellerup og afdeling i netop Nørreport Centret i Holstebro, har tegnet såvel det gamle som nye center.

- Vi ville gerne signalere en overgang til noget nyt uden at fjerne alt det gamle. Udadtil skaber vi en helhed ved at pakke nybygningen ind i glasplader og trække denne facade hele vejen rundt langs den gamle bygnings bagside ud mod Nørrehaven med den nye hovedindgang, fortæller sagsarkitekt Jesper Sandfeld, Skaarup & Jespersen.
Alectia A/S lokale afdeling, der også har adresse i centret, har projekteret konstruktioner og installationer, mens totalentreprisen tilfaldt Kaj Bech A/S, Murer- og Entreprenørfirma i Holstebro, som selv har udført betonarbejdet.

Pælenedramning mellem 6 og 10

Det har været en kompliceret byggesag og den største entreprise målt i kroner, som Kaj Bech A/S har håndteret i sin godt og vel 50-årige historie. Undergrunden består hovedsageligt af sand, som er til at have med at gøre, men der måtte funderes tæt på det eksisterende centers kælder. Hertil kommer de snævre, trafikerede og følsomme omgivelser. Ingeniør og projektleder Niels Kruse fra Kaj Bech A/S beretter med et smil om de hensyn, der måtte tages i forbindelse med jordarbejdet:

- Da vi bankede pæle i jorden langs Enghavevej, hoppede ingeniørernes computere oppe hos Alectia. Vi larmede så meget, at vi ikke måtte begynde arbejdet før klokken seks af hensyn til sygehuset overfor. Og klokken 10 måtte arbejdet indstilles igen, for så åbnede butikkerne i centret, fortæller projektlederen.

Underentreprenør på jord, kloak og belægning har været Mejdal Entreprenørforretning ApS. Grunden havde i en årrække været tømt for bygninger og har været benyttet til parkering for centerkunderne. Foruden funderingen og kloakeringen til de nye bygninger, der er uden kælder, har Mejdal Entreprenørforretning etableret stier og lagt asfalt, så gårdarealet nu byder på en mere attraktiv parkeringsplads med båse. Inklusive p-husets 270 pladser er der plads til 500 biler på Nørreport Centrets område.

Selve shoppingarealet er udvidet med 60 pct eller 2.800 kvm, og der er kommet fire nye butikker/cafeer. Det meste af centerforøgelsen består af p-huset, hvor bilerne indtager hele førstesalen. Øverst er der en indskrænket penthouse-etage, som indrettes med 660 kvm kontorer til liberale erhverv

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 6

Domicil

Aluwind

En leg med kontraster

Butik

Bygma

Eksklusiv byggeleverandør

Domicil

Danfoss Redan

Danfoss-domicil med lys fra oven

Butikscenter

Esbjerg Storcenter

Udvidet hamskifte med lyskegle

Bolig

Flintholm Have

Diskret blær

Bolig

Frederikskaj

Forkromet organisering bag kobberbeklædt byggeri

Bolig

Hjortholm, Sluseholm

Karneval på karré-øer

Bolig

Klosterbakken

Midt i byens skønne natur

Domicil

Kontorhuset Ndr. Ringgade

Slankt kontordomicil

Domicil

Logstor

Ud af røret efter brand

Shoppingcenter

Nørreport Centret

Shoppingpalads af glas

Bolig

Promenadebyen

Lys, luft og livskvalitet langs promenaden

Distributionscenter

Sanistål

Lagerhal med attitude

Domicil

Scan Office

Kvarterets grimme ælling forvandlet til en svane

Bolig

Zinkhuset

Zinkklædt kube på søjlefødder