J.P. Jacobsen Center

:
Februar 2009

Mat glas nederst og Cembrit Plan eternit på øverste etage danner facadebeklædning.

Forskellige glastyper er anvendt til facade og indhak – her set fra øverste etage i restauranten. De indadgående åbninger med farvet glas bryder de matte glasfacader.

Forskellige glastyper er anvendt til facade og indhak – her set fra øverste etage i restauranten. De indadgående åbninger med farvet glas bryder de matte glasfacader.

Business Design har monteret fleksible lofter og vægge i H&M-butikken.

Ege contract har leveret Amtico gulvbelægning og Ecophon har leveret Focus Frost loft i Skoringen.

Centergader med lysarmaturer fra Thorn Lighting.

J. P. Jacobsen Center klar til rykind af kunder. Efterfølgende vil Thisted Kommune nyanlægge det resterende torveareal omkring centret.

previous next

Thy til torvs

Butikscenter indpakket i mat glas bliver nyt centralt og kommercielt samlingspunkt for Thisted

Byggefakta

J.P. Jacobsen Center
Store Torv 2D
7700 Thisted
Danmark

Bygherre:
J.P. Jacobsen Center A/S, Per O. Holding ApS
Arkitekt:
Bjerg Arkitektur A/S
Hovedentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
138 mio. kr.

Det inderste Thisted har i snart to år været en svært passabel byggetomt. Byens centrale plads, Store Torv, blev i første omgang gravet op, og efterfølgende kom turen til nabopladsen J.P. Jacobsen Plads. En forretningskarré af tvivlsom arkitektonisk værdi blev revet ned. På hele arealet blev der støbt parkeringskælder, og nu har der rejst sig en tre etagers bygning med delvis transparente glasfacader.

J.P. Jacobsen Center er det naturlige navn på det nye, centralt beliggende shoppingcenter, opkaldt efter 1800-talsdigteren, som efter sigende blev født i et skipperhus lige i nærheden. Centrets bygherre er den lokale skotøjsforhandler Per Overgaard, som selv flytter sin Thisted-butik ind i centret og har reserveret en af bygningens tre penthouselejligheder til sig selv.

Pakket ind i glas

Planerne har været flere år undervejs. Oprindeligt ville man blot have bygget videre på det kompleks, der lå på stedet i forvejen, men et skitseforslag fra den indbudte tegnestue Bjerg Arkitektur i Hjørring fik bygherre og by til at tænke i større linjer.

- J.P. Jacobsen Center er en moderne forretningskarré, som danner en helhed, der spiller op til nabobygningerne, som bl.a. er byens gamle rådhus. Centret er en stor nybygning, og for at gøre den lettere i sit udtryk valgte vi fra starten at pakke facaderne ind i glas. En blanding af gennemsigtigt og mat profilglas, dog med klart glas som udstillingsvinduer i underetagen ud mod gågaden. På de øverste etager har vi indbygget nicher med indvendige altaner med farvede felter i facaden for at skabe nuancer og skyggevirkning, fortæller projektleder Mark Krebs, Bjerg Arkitektur.

De kun 20 cm brede u-formede profilglas, leveret og monteret af DFE A/S i Viborg, hviler på et Hueck facadesystem. Der er i alt 3.400 kvm glas. Penthouse-etagen med buet tagflade har Plan eternit-plader i farven flint fra Cembrit A/S i Aalborg som facadebeklædning.

Porøst kridt

MT Højgaards Aalborg-afdeling vandt hovedentreprisen på opgaven. Den startede med stort besvær i februar 2007 med en drilsk jordbund af kridt under torvebelægningerne.

- Vi måtte nedramme spunsvægge omkring pladsen. For at holde dem på plads borede vi skråtliggende huller og trak stålwirer igennem dem, som efterfølgende blev indstøbt i beton. Vi måtte bruge 5-6 ton beton på et enkelt hul, fordi jordbunden var så porøs. Kostbare sommeruger gik med at støbe og vente på, at betonen hærdede, så vi kunne teste belastningsevnen, fortæller projektchef Poul Erik Nielsen, MT Højgaard A/S. Huset er over jorden bygget op af betonelementer, bl.a. huldæk fra Dan-Element A/S i Skive.

I den anden ende af forløbet har der været hektisk aktivitet for at nå i mål til åbningsdagen 26. november. Underentreprenørerne har skullet give plads for de mange virksomheder, som har indrettet råhuslejemålene til centrets 18 butikker og restauranter. De af dem, der holdt til i det nedrevne byggeri, har i en lang periode været genhuset i en barakgågade tæt på byggepladsen.

Projektet er disponeret med 8.000 kvm p-kælder under hele torvearealet. Terrænspring bevirker, at indkørsel til de 250 pladser nærmest er i gadeplan. Kælderen har 3.600 kvm Troldtekt lofter fra L. Hammerich A/S i lys, fin struktur opsat i C60 skinnesystem.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2008 nr. 6

Domicil

Aluwind

En leg med kontraster

Butik

Bygma

Eksklusiv byggeleverandør

Domicil

Danfoss Redan

Danfoss-domicil med lys fra oven

Butikscenter

Esbjerg Storcenter

Udvidet hamskifte med lyskegle

Bolig

Flintholm Have

Diskret blær

Bolig

Frederikskaj

Forkromet organisering bag kobberbeklædt byggeri

Bolig

Hjortholm, Sluseholm

Karneval på karré-øer

Bolig

Klosterbakken

Midt i byens skønne natur

Domicil

Kontorhuset Ndr. Ringgade

Slankt kontordomicil

Domicil

Logstor

Ud af røret efter brand

Shoppingcenter

Nørreport Centret

Shoppingpalads af glas

Bolig

Promenadebyen

Lys, luft og livskvalitet langs promenaden

Distributionscenter

Sanistål

Lagerhal med attitude

Domicil

Scan Office

Kvarterets grimme ælling forvandlet til en svane

Bolig

Zinkhuset

Zinkklædt kube på søjlefødder