Rambøll Danmark A/S
Oluf Palmes Allé 22
8200
Århus N
Danmark
Siden Rambøll fik tegnet sit Århus-kontor i 1997 af arkitektfirmaet 3XN A/S, er der sket en stor udvikling inden for rådgivningsbranchen. Rambøll ønsker nu at samle sine aktiviteter i Århus under et tag, og dermed samle viden og mennesker. Det er i høj grad lykkedes ved at bygge en ny fløj og samtidigt binde hele Rambøll sammen med en smuk overdækning af tidligere gårdrum.
Den markante udvidelse af bygningen i Skejby er i tråd med hele bydelens udvikling og vækst, hvor særligt viden og teknologi er i centrum. Det særlige ved dette byggeprojekt er hvordan en eksisterende bygning får en tilbygning og noget helt tredje opstår – det ultimative mødested.
Rambøll udvider ikke blot sit areal, men har også ændret sin struktur radikalt med en langt større åbenhed og et anderledes rumligt flow. Det transparente og kontinuerlige udtryk er dominerende i husets nye arkitektur og selvforståelse. Bygningen rummer nu Rambøll Danmark, Rambøll Management og kursusvirksomheden Attractor, der er en del af Rambøll Management. Som noget helt nyt, er der dagligt nye kursister i huset, hvilket naturligvis har en stor betydning for funktioner, logistik og menneskelig færden i huset.
Den eksisterende bygning er struktureret som en kamstruktur med indgang centralt i den længste, fordelende bygningskrop, der her er splittet op i to parallelle fløje. Materialevalget er granit i to varianter på den lange bygningskrop, mens de tre korte fingre er beklædt med glas. Det giver et indtryk af en sammensat bygning og det princip har inspireret til at addere endnu en fløj – i sit eget materiale.
Grebet er meget enkelt, men med store konsekvenser for hele huset. En 64 meter lang, slank, bygningskrop fanger de tre fingre og samler dermed det store sammenhængende atrium, der er opstået ved at overdække gårdrum og åbne underetagerne op på to af fingerbygningerne. Hele atriet er indrettet til kantine, møderum, lounge og undervisningsfaciliteter i åbne og lukkede rum. Den nye fløj er ind mod atriet holdt i hvidt med en kunstnerisk udsmykning, der giver den et helt andet levende udtryk. I de åbne atrier er der tilføjet mødebokse og undervisningsrum, som betyder, at atriet er konstant i brug, og arkitektonisk giver det en artikulering af de to åbne atrier, og mindre nicherum opstår i rummet.
Kantinen er blevet udvidet betragteligt og gjort mere fleksibel med mulighed for at lukke et større rum eller for at en mindre gruppe kan gå et par trin ned i et lidt mere eksklusiv indrettet afsnit. Selve køkkenet er udvidet og bedre indrettet og kan nu fremstille mad til langt flere medarbejdere, kursister og gæster. Køkkenet er meget åbent og også synligt fra bygningens ankomstside, hvorved det signaleres at frokosten er højt prioriteret hos Rambøll. For at få nok plads til kantinen er der bygget et lille anneks i glas (kaldt orangeriet), der på en måde indtager det sidste mellemrum i kamstrukturen.
Den eksisterende kontorbygning, hvor primært Rambøll Danmark sidder, er blevet moderniseret med nye gulvtæpper, ny maling, sprinklere og brandalarmeringer. Huset er således blevet opdateret til nutidens krav til brandsikkerhed. I forbindelse med udvidelsen af Rambøll har Schneider Electric Buildings Denmark A/S leveret indbrudsalarmanlæg og adgangskontrolanlæg til styring af medarbejdernes adgang til forskellige afsnit i bygningen. Adgangskontrollen ved dørene er på det eksisterende INET-system.