Rygårdscentret

:
maj 2011

Den nye zinkbeklædte tilbygning på Rygårdscentret er løftet op på søjler for at skabe rumlighed, give masser af dagslys og integrere boligerne i den omgivende park. Projektet er udarbejdet af Thora Arkitekter.

De nye boliger har en grundplan med opholds- og soverum, placeret ved et rummeligt badeværelse bag en skydedør fra Swedoor/Jeld-Wen med ekstra bredde for kørestole.

Et lyst og generøst interiør modtager beboerne på Rygårdscentret. De to boligetager er forbundet med såvel elevatorer som en hovedtrappe i stål fra HB Trapper & Stål A/S.

previous next

Seniorer på solsiden

Rygårdscentret i Gentofte er kendt som et dynamisk og levende samt stabilt og trygt miljø for kommunens ældre. Nu får de heldigste også en funklende ny bolig – og en plads i solen

Byggefakta

Rygårdscentret
Niels Andersens Vej 22
2900 Hellerup
Danmark

Bygherre:
Gentofte Kommune
Arkitekt:
Thora Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
HB Trapper & Stål A/S, Rheinzink Danmark A/S, Jeld-Wen
Areal:
3585 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2009 - Februar 2011

45 af Gentoftes seniorer er på vej til en plads i solen. Det sker på Rygårdscentret, der nu indvier en fløj med nye boliger, tegnet af Thora Arkitekter. Den kassetteklædte bygning er rejst på slanke søjler, både af hensyn til samdriften med det eksisterende plejecenter og – ikke mindst – for at integrere den nye bygning i det omgivende parkanlæg. Søjle­funderingen giver bygningen en markeret vertikal orientering med god mulighed for at udnytte de rumlige og lysmæssige kvaliteter i trækronerne.

I tilgift omfatter projektet generøse fælles balkoner af stål, placeret centralt i huset, en på hver etage, med nem adgang for beboerne. Bærende stål, værn og overdækning med trapezplader er produceret og monteret af HB Trapper & Stål A/S. Her kan alle på gode, lune dage mødes om det fællesskab, der styrkes i omsorgsfulde, gennemtænkte rammer. Adgangen til balkonerne sker derfor også fra det centrale alrum, hvor beboerne året igennem vil mødes og træffes til dagligdagens drøftelser.

Udvidelsen af Rygårdscentret tolker samtidig den eksisterende plejeinstitutions hovedstruktur og facadeudtryk i en nutidig sammenhæng: De vertikale snit gentages på husets længdeakse som en tæt profilering, der både rumligt og visuelt opløser bygningskroppen. Hvert snit markerer et skift til ny bolig. Facaden fremstår afvekslende og karakterfuld uden institutionelt præg; den lange bygning brydes visuelt op i organiske og aflæselige enheder. Projektet er i øvrigt udarbejdet af arkitekterne i et samarbejde med brugere og borgere i området på offentlige borgermøder.

Tre etaper

Opførelsen har været organiseret i en totalentreprise med tre etaper: En etape med fem boliger på i alt 325 kvm, en anden med fællesvaskeriet og endelig etape tre med 40 boliger på tilsammen 3.010 kvm.

Mens facaderne fremstår zinkbeklædte med rytmiske, rejste false som en ramme om både syd- og nordvendte glaspartier, er de nye boligers interiør stemt i en lys transparens med overflader, der også er praktiske at vedligeholde: malede overflader, trægulve, lofter af gips. Længeformationernes tendens til monotoni brydes af fællesområder, centralt placeret, hvorfra der er adgang til de store balkoner. I tilgift er hver bolig udstyret med glasdøre, der åbner til en ‘fransk altan’ med værn i stål fra HB Trapper & Stål.

Brede skydedøre

Disponeringen af de i alt 45 boliger er udført over en grundmodel: Opholdsareal, soverum og et rummeligt bad med adgang for kørestol. For at det kan lade sig gøre – og uden fysisk krævende udfordringer – er alle boliger fortrinsvis udstyret med skydedøre, der er en berigende opfindelse for bevægelseshæmmede brugere. Til opgaven blev der her valgt specielt brede versioner fra Swedoor/Jeld-Wen – malede og andre med laminat for nem rengøring.

Swedoor/Jeld-Wen er samtidig leverandør af det øvrige program af indvendige døre, f.eks. alle hoveddøre til boligerne i brandsikrede BD30 versioner med en lydreduktion på 35 dB. Den type døre er leveret, forberedt for låse med den elektroniske adgangskontrol Ruko VingCard, som mange vil kende fra hotelbesøg: I stedet for en nøgle bruges et plastkort med en kode. Låsesystemet, der herhjemme markedsføres af City Låsepartner Elektronik, betyder, at Rygårdscentrets personale selv kan annullere nøglekortene og kode dørlåsene om og dermed garantere beboerne, at ingen andre end de selv og de ansatte har gyldigt kort til boligen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat