Silkeborg Gymnasium

:
maj 2011

De to nye tilbygninger vokser flot ud i landskabet og er indpasset gymnasiets arkitektur med røde tegl, ovenlys og fortandede facader.

Den nye naturfagsfløj har et stort sammenhængende arbejdsområde, der er meget lyst og luftigt indrettet. De rå betonvægge og trælister/træbeton er en fin fortolkning af den oprindelige gymnasiearkitektur.

Det nye auditorium er åbent og meget fleksibelt indrettet med tribuner, der kan foldes sammen. Det tilhørende AV-udstyr er også meget anvendeligt i moderne undervisning.

previous next

Gymnasium udvider med lys og luft

Silkeborg Gymnasium har forlænget to fløje med moderne naturfagsfaciliteter og åbne fællesområder

Byggefakta

Silkeborg Gymnasium
Oslovej 10
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Totalrådgiver:
Årstiderne Arkitekter A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Brdr. Thybo A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S
Areal:
2150 kvm.
Byggesum: 
34 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2009 - december 2010

Silkeborgs gymnasium oplever en stor tilgang af elever og forventer at fortsætte denne udvikling. Derfor har det været nødvendigt at udvide og modernisere gymnasiet, der er tegnet i 1977 af Friis & Moltke Arkitekter.

Oprindeligt lå gymnasiet isoleret i landskabet blandt fyrretræer, men efterhånden er byen rykket omkring, og skolen ligger nu fint med udsigt over landskabet.

Den eksisterende kamstruktur var fleksibel i forhold til udvidelser af bygningerne, og det valgte man at udnytte for at få plads til en ny naturvidenskabelig fløj og et auditorium. Derudover er der tilføjet tre klasselokaler, og administrationen/lærerværelset er blevet ombygget og tilbygget, idet lærerstaben efterhånden også er vokset.

En spændende udfordring for arkitekterne

Årstiderne Arkitekter A/S har været totalrådgivere på opgaven, der ikke blot er en udvidelse, men i høj grad en tilbygning til en markant arkitektur, som har været toneangivende for sin tid. Udformningen af de to forlængelser af de eksisterende fløje er fortsat i fortandede former, men uden at virke som kopieringer. Materialemæssigt er der også et meget fint slægtskab, hvor visse farver ikke er fortsat, som de grønne vinduer – og bølgeeternit på tagene er erstattet med tagpap.

Et stærkt træk ved det 30 år gamle gymnasium er ovenlysvinduerne, der i 45 graders taghældning stikker op af den ellers meget flade bygningsstruktur. Ovenlyset er også anvendt i den nye naturfagsfløj og virker også her som et meget stærkt element især indefra, hvor det er med til at zoneinddele det store, åbne arbejdsområde, der ligger mellem 11 nye faglokaler.

Trapperummet og vinduespartiet ud mod landskabet giver en meget flot åbenhed, der er en passende ændring fra gymnasiets oprindelige, mere trykkede rumlige atmosfære.

Materialer og farver følger bygningerne

Organiseringen af faglokalerne omkring et luftigt fællesområde med ovenlys, giver en aktiv stemning og fleksibilitet i forhold til faciliteterne, der også er helt opdateret. Gulvet i fællesområdet er ikke beton, men linoleum. Til gengæld er væggene i betonelementer, der med de store mængder dagslys fremstår som en varierende og fin overflade. For at opnå en fornuftig akustik er der anvendt træbeton og trælister med lydabsorberende materiale på væggene, der også bidrager til ‘Friis & Moltke’-ånden.

Dørene er malet i forskellige farver og kombineret med glaspartier ved siden af dørene til faglokalerne. Trehøje Døre A/S har leveret i alt 40 døre, deriblandt branddøre og lyddøre. Lyddørene er alle branddøre af typen BD30-35dB i 40 mm, hvilket Trehøje Døre A/S er den eneste producent i landet med godkendelse på. Derudover der leveret karme og 14 BD-30 glaspartier.

Moderne AV-udstyr

Den anden større udvidelse er et auditorium på 600 kvm i to etager, med en amfi-lignende udformning. Auditoriet er åbent og kan i hverdagen anvendes som en del af studiemiljøet. Her er et fantastisk lysindfald og udsigt til landskabet. Siddepladserne er en kombination af siddetrapper og tribuner, der kan foldes ud ved større arrangementer. Kunstner Malene Landgreen har udsmykket væggene med farvede, geometriske former.

Centralt i rummet hænger en storskærm i bredformat 400 x 250 cm, hvortil en projektor hejses ned fra loftet. Til rummet hører også et højtaleranlæg egnet både til mikrofon og stereolyd. Ved lærerens disk er også en visualizer, der kan vise dokumenter, tegninger og tredimensionelle ting på storskærmen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat