Lindehøj Centret

:
maj 2011

Alle lejlighederne i Lindehøj Centrets nybyggede afdeling til højre har direkte adgang til altan eller terrasse. Broen forbinder det nybyggede afsnit med de renoverede afdelinger af ældrecentret.

Gangarealerne er renoveret med hvide lofter, Velfac vinduer og lyse linoleumsgulve for at forbedre lysforholdene. De gule sten skaber sammenhæng med de ‘gamle’ afdelinger og giver de hvide flader et godt modspil.

De gamle enkeltrumsstuer på ældrecentret Lindehøj er blevet revet ned og erstattet af moderne torumsstuer med udgang til egen terrasse. De nye vinduespartier, lyse gulve og hvide lofter er med til at skabe gode lysforhold i boligerne.

previous next

Ældreboliger i Horsens så lyset

Beboerne på ældrecentret Lindehøj i Horsens har fået nye rammer. En omfattende renovering af to boligafsnit samt et nybyggeri har opgraderet centret med større boliger og lysere forhold

Byggefakta

Lindehøj Centret
Langmarksvej 85
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Horsens Kommune, Andelsboligforeningen Beringsgaard
Bygherrerådgiver:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S
Arkitekt:
Schwarz Arkitekter A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen
Areal:
8200 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2007 - januar 2011

En flok beboere på Lindehøj Centret i Horsens er i gang med et slag indendørs petanque. De har samlet sig i et af de lyse fællesrum i centrets nybyggeri. Lyset strømmer ind gennem de store facadevinduer, hvorfra der er udsigt over Nørrestrand. De ældre ser ud til at nyde de nye omgivelser, som efter godt tre år står færdige.

Netop en forbedring af lysforholdene var ét af de krav, Schwartz Arkitekter stod overfor i forbindelse med  ombygningen af Lindehøj Centret, som siden november 2007 har undergået en større renovering og udvidelse. Byggeriet er udført i tre etaper, hvoraf den første, nemlig nybyggeriet på i alt 3.900 kvm, stod færdigt i november 2009. Den nye tilbygning rummer 46 plejeboliger fordelt på fire boenheder, Kronen, Stammen, Roden og Drivhuset, hvoraf sidstnævnte er en afdeling for demente. De fire enheder er forbundet med gangarealer, hvor lyset får adgang via store ovenlys. For enden af gangarealerne er der isat store facadevinduer, som ligeledes lader solens stråler varme de beboere, som må opholde sig indendørs. Hver af de solrige pletter er indrettet med siddepladser.

Klassiske materialer

Ældreboligerne er placeret på begge sider af gangarealerne, og hver lejlighed består af soveværelse, badeværelse og stue med en lille køkkenniche. Desuden er der fra alle boliger udgang til enten altan i træ med glasværn eller til en flisebelagt terrasse.

Gulvene i boliger samt på gangarealer er belagt med linoleum, mens der er lagt klinker i vådrummene. Arkitekturen er moderne, og der er lagt vægt på, at indretningen er indbydende, overskuelig og funktionel. Overalt er der valgt klassiske kvalitetsmaterialer – beton, mursten, galvaniseret stål, tagpap og glas – med vægt på holdbarhed og et minimum af vedligeholdelse.

Swedoor/Jeld-Wen har leveret malede lys grå døre til hele projektet. Dørene er monteret med 400 mm rustfri sparkeplader og indfræset karmbeskyttelse, som forhindrer beskadigelse af karmene ved påkørsler med kørestole. I gangarealerne er der leveret BD30 og BD60-døre med glasudskæring, mens dørene til lejlighederne er BD30/35 dB.

Samarbejde fik skibet i havn

Jeppe Nielsen fra Dansk Boligbyg a/s viser rundt og fortæller, hvordan det via et fantastisk samarbejde mellem kommunen, Andelsboligforeningen Beringsgaard, bygherrerådgiveren samt personalet på plejecentret er lykkedes at sejle det store projekt i havn, uden at det gik ud over passagererne: de ældre.
- Der er jo tale om et større logistisk projekt, idet der var beboere, der skulle flyttes undervejs, mens vi gik og arbejdede. Men takket være det gode samarbejde, er det foregået gnidningsløst. Da nybyggeriet først stod færdigt, havde vi mulighed for at flytte beboerne fra de eksisterende afsnit over, så vi kunne påbegynde renoveringen.

Fra ét til to rum

Renoveringen er foregået i to etaper, ét boafsnit ad gangen. I alt er 70 boliger, som oprindeligt blev opført i 1982, blevet ombygget, så der i dag er 4 ældreboliger og 26 plejeboliger.

Ældreboligerne er blevet til gennem en sammenlægning af to boliger, så de i dag fremstår som torumsboliger med nyt køkken, stort bad samt soveværelse med direkte adgang til stuen via en stor skydedør. Køkkenerne er udstyret med bordplader, der kan hæves eller sænkes efter behov. Alle boliger har ligesom i nybyggeriet adgang til terrasse eller altan.

To af de ‘gamle’ enkeltrumsstuer er dog bevaret og fungerer i dag som aflastning. Også her er der indsat nyt bad, lagt gulve og udskiftet vinduer.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat