Plejecenter Ceres Allé

:
maj 2011

Klinges Tegnestue har tegnet byggeriet med de 72 plejeboliger på Ceres Allé i Århus.

Gangene med 12 boliger fordelt ‘omkring’ et fælles køkken-alrum er opbrudte, og små nicher med dagslys og indretning giver en fin oplevelse.

Den enkle, hvide bygning markerer sig med de små forskydninger og altanerne, men en fin glasudsmykning i gavlen giver plejecentret sin identitet og lethed. Klinges Tegnestue har designet udsmykningen, som består af farvede glaslameller ved en ‘udendørs’ nødudgangstrappe. Tidligt i processen opstod et samarbejde med Bo·glas a/s, og sammen fandt Bo·glas og Klinges Tegnestue den rigtige løsning med en farvekombination i translucent glas. Valget faldt på Bo·safe® med ni forskellige Vanceva®-farver, hvor det var et krav, at en farve skulle være svagt matteret. Dette blev løst med Vanceva cool white-folien. Lamellerne er 3000×350 mm i 2×8 mm Bo·safe hærdet, lamineret glas. Farverne spænder fra nuancer i grøn, blå, orange og hvid (mat). Med farvesystemet kan skabes 1.000 forskellige nuancer, hvilket muliggør skræddersyede løsninger.

previous next

Moderne ældreboliger i syv etager

Midt i Århus by er netop opført et plejecenter, der rager op og giver beboerne udsigt og masser af dagslys

Byggefakta

Plejecenter Ceres Allé
Ceres Allé 13
8000 Århus C
Danmark

Bygherre:
Århus Kommune
Arkitekt:
Klinges Tegnestue, Arkitekter M.A.A.
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Hovedentreprenør:
Viggo Madsen A/S
Andre aktører:
Peikko Danmark ApS, Schneider Electric Buildings Denmark A/S
Areal:
6600 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2009 - december 2010

Med udsigt til Ringgadebroen, Aros og skulpturen ’Your rainbow panomrama’ af Olafur Eliasson på taget, byggekraner og åen er det attraktivt at bo i de nye plejeboliger på Ceres Allé i Århus.

Området er tæt på de gamle Ceresbryggerier, men hører også til et større område langs åen, hvor der har ligget mindre virksomheder, der gradvist flytter ud af byen. Plejeboligerne ligger på en nu pælefunderet grund, der tidligere blev anvendt til filterbassin ved et vandværk.

Plejeboligerne ligger helt ned til åen, hvor der på modsatte side ligger et andet plejecenter i ét plan. En anden genbo er en stor byggeplads, hvor der opføres boliger i ti etager. Plejeboligerne ligger altså i en rigtig spændende bydel, meget tæt på centrum og alligevel i et område med både natur og stor udvikling.

Klinges Tegnestue, der har tegnet plejeboligerne, var med til at udvikle projektet efter konkurrencen blev udskrevet i 2002. Tegnestuen har eksisteret i byen i mange år og har stor erfaring med at bygge plejeboliger, især for Århus Kommune.

Højhus med altaner

Plejeboligerne er med sine 72 boliger utraditionelt fordelt på seks af de syv etager. Arkitekturen er enkel og dynamisk med blik for, hvordan huset opleves indefra. Den langstrakte krop er brudt op i tre dele, der er lidt forskudte. Gangzonen indenfor er derfor afbrudt af små nicher ved store vinduespartier og opleves derved som et spændende og levende gangforløb med fælles­rummet centralt placeret.

Bygningen er opført i sandwichelementer med hvide betonfacader og fladt tag. Langs øst er der udgang til altaner fra fællesrummene, og i gavlen mod syd er der også altaner på alle etager. Herfra er udsigten virkelig flot og varieret. På østsiden er der et fint haveanlæg, der hører til plejecentret, og som alle beboerne kan benytte sig af.

Funktioner samlet i stueplan

Indgangsetagen er indrettet med god plads til at komme til elevatoren. På samme niveau er der også en del terapi- og træningsfaciliteter for beboerne. I den resterende del af etagen indrettes en genoptræningsklinik og her får de to teamledere kontor, når byggeriet er helt færdigt. På de enkelte etager er der tillige et mindre kontor for medarbejderne. 
I konstruktionen er der anvendt Delta bjælker fra Peikko Danmark ApS. Der er leveret i alt 140 meter bjælker, der bl.a. har den gode egenskab at være meget slanke og derved tillade en højere lofthøjde og stadig have plads til installationerne.

Velfungerende etager

De 12 boliger på hver etage er placeret på begge sider af en bred gang, og midt i husets længde er der et fint opholdsrum med et anretterkøkken, spiseplads og TV-hjørne.
I gavlen er der blevet plads til en mindre opholdsstue med sofaer, og her kan beboere samles, eller en beboer kan tage sine gæster med til stuen. Stuen har vinduer mod øst og syd og adgang til en stor terrasse, og der er  derfor masser af udsigt, lys og mulighed for frisk luft. Men på den forskudte gang er der også blevet plads til sofaer, borde og stole, som gør gangen til meget andet end en gang.

Swedoor/Jeld-Wen har leveret massive BD 60-døre, F30, BD30/35 dB og BD30 udvendige døre, mens Bo·glas a/s har leveret bo·safe® hærdet, lamineret glas med klar folie til værn til alle altaner, altangange samt de meget flotte, indvendige trapper.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat