Ballerup Rådhus

:
maj 2011

På Ballerup Rådhus tilbyder de akustiske løsninger et behageligt arbejdsmiljø. Væsentlige bidrag kommer fra de tekstile belægninger og fra egetræsparketten fra Woodfloor, en smuk løsning!

Ballerup Kommunes 350 ansatte glæder sig over åbne og moderne kontormiljøer med god plads, behagelig atmosfære og minimal støj. Det roste projekt er tegnet af Nobel Arkitekter a/s.

Ballerup Kommunes 350 ansatte glæder sig over åbne og moderne kontormiljøer med god plads, behagelig atmosfære og minimal støj. Det roste projekt er tegnet af Nobel Arkitekter a/s.

Rådhusets møde- og stillerumsfaciliteter tilgår man gennem døre af enten glas eller som her pladedøre fra Trehøje Døre med tilpasset overparti i samme farve og materiale. Døren fremstår høj og slank. Glasvæggene fra DSG Industri, monteret med en translucent folie, er med til at gøre miljøet åbent og generøst.

Projektets ingeniørdiscipliner er løst af EKJ Rådgivende ingeniører. Til opgaverne hørte en omlægning af de bærende konstruktioner og beregningen af nye trapper som denne elegante spindeltrappe i stål.

Ballerup Rådhus er fra en periode, hvor den industrialiserede arkitektur toppede: Sandwichbeton veksler med glaspartier i en ufravigelig rytme. Nu lyder en anden musik bag facaden.

previous next

Ballerup Rådhus v. 2011

Et tre år langt projekt har forvandlet Ballerup Kommunes rådhus fra nedslidt og anonymt til sprudlende frisk, energisk og inspirerende sted for ansatte som for borgere

Byggefakta

Ballerup Rådhus
Hold-an Vej 7
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Ballerup Kommune
Totalrådgiver:
Nobel Arkitekter a/s
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Schneider Electric Buildings Denmark A/S, Woodfloor AS, Jeld-Wen
Areal:
17000 kvm.
Byggesum: 
108 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2007 - Februar 2011

Constantin Hansens stemningsmættede maleri af den grundlovgivende forsamling på Christiansborg 1848 flyder i tankerne her i rådhusets nye atrium. Forsamlingen er ganske vist endnu fraværende, for først når våren grønnes, skal rådhuset åbnes officielt. Men uden stor fantasi forestiller man sig demokratiets blomstring i dette skønne rum. For ikke så længe siden var her en grå og kold gårdhave for osende rygere!

Vi er i Ballerups ombyggede, udvidede og totalt fornyede rådhus. Den dag, Byggeplads.dk var inviteret til rundvisning, var kommunens borgmester Ove Dalsgaard også på inspektion. Han så tilfreds ud.

I gang før krisen

Det kan han også roligt gøre, for Ballerups efterhånden noget anløbne magtcentrum fra engang i det industrialiserede byggeris guldalder, har over et tre år langt forløb gennemgået en make-over af monumentale dimensioner. Rådhuset var nået et punkt i sit liv, der bedst kunne karakteriseres ved stilstand, en passiv form for eksistens, der ikke var den bedste dynamo i en tid, hvor også Ballerup kommune havde brug for alle ressourcer i spil.

Da beslutningen om den gennemgribende proces blev taget i 2007, var ord som finanskrise og bankkrak ganske vist ikke i folke­munde. Da de siden kom det, takkede de i Ballerup dagligt for, at projektet blev skudt i gang, mens tid var. Ikke mindst fordi forvandlingen af de knap 17.000 kvm ikke alene angår æstetik og fornyelse for fornyelsens skyld; i lige så høj grad er processen udfoldet med et ønske om et bedre arbejdsmiljø, en sundere arbejdsplads og et lavere energiforbrug. I en tid, hvor oliepriserne har kurs mod himlen, kan den strategi godt skaffe en borgmester en periode mere med kæden om halsen.

Nyt torv

Opgaven er løst i et samarbejde mellem et totalrådgiverteam, anført af Nobel Arkitekter og med EKJ Rådgivende ingeniører i en nøgle­rolle, og fire storentreprenører med hver sit ansvarsområde: råhus, lukning, installationer og komplettering. Projektet har skabt en robust og velfungerende grundstruktur i rådhuset med bl.a. en ny hovedtrappe, der skaber et bedre flow i forhallen og knytter stueplan og 1. sal bedre sammen.

Et andet hovedgreb er overdækningen af den tidligere gårdhave med et elegant glastag af rytterlys: Her er med få midler skabt et attraktivt og centralt torv i Rådhuset, som indgår fint orkestreret sammen med borgerstrøgets skrankeområder med direkte forbindelse til mødecentret. Her vil borgernes liv med ønsker og krav til det lokale styre og dets embedsværk få en brillant scene i hverdagens Ballerup. Det er åbne og inspirerende rammer.

Zoneopdeling

EKJ havde ansvar for alle ingeniør­beregningerne, herunder statikken i atriet, trappens dimensioner og nye bærende vægge. En del af opgaven gik også på at skabe ny logistik i huset, nye funktionsområder og nye måder, hvorpå man kan løse de daglige opgaver. EKJ løste også en af kerneudfordringerne, at etablere et optimalt indeklima og i samme hug levere betydelige energibesparelser. I samarbejde med Schneider Electric og deres TAC-platform er det lykkedes EKJ at etablere fine zoneopdelte arbejdspladser med en høj grad af individuel regulering i zonerne.
- En stor, central opgave er at sikre indeklimaet, samtidig med at løsningen leverer en økonomisk og sikker drift til rådhusets driftsledelse, lyder det i en udtalelse fra EKJ’s projektleder Susanne Skjellerup Thomsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat