Assens Rådhus

:
maj 2011

Den gamle sukkerfabrik ligger centralt, og det rå udtryk, fra dengang bygningen var fabrik, er bibeholdt udvendigt.

Torvet åbner op for alle mulighederne i rådhuset, når man træder ind af hovedindgange. Et kraftig lysindfald i atriummet gør torvet til et naturligt samlingspunkt i huset.

Trappeforløbene er oplyst via ovenlys. Asketræbeklædning giver varme til bygningen, der har mange hvide vægge.

Signal Arkitekter har stået for indretningen. Tæpper og møbler er holdt i sort, for at give kontrast til asketræbeklædningen i huset.

Kantineområdet er i to plan og har et råt udtryk i en blanding af sorte møbler, asketræ og stål.

previous next

Rådhuset i sukkerfabrikken

Assens Kommune er rykket ind i et helt nyt rådhus bygget op om Daniscos gamle sukkerfabrik, der over de seneste to år har været under ombygning

Byggefakta

Assens Rådhus
Skovvej 2
5610 Assens
Danmark

Bygherre:
Assens Kommune
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S, Arkitektfirmaet Gråbrødrene I/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Signal arkitekter ApS, Deko Loft + Væg P/S, Peikko Danmark ApS, Jeld-Wen
Areal:
8482 kvm.
Byggesum: 
88 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2009 - januar 2011

Engang blev der kørt tonsvis af sukkerroer på området på Skovvej 2 i Assens og ind på fabrikken. Roerne blev raffineret og omdannet til det sukker, som bliver rørt rundt i kaffekopper, hældt i kager og strøet på havregryn i det ganske land. Sådan er det ikke længere. I dag er det et anderledes byggeri. Et nyt rådhus i gammel skal har rejst sig fra sukkerresterne på gulvet i den gamle fabrik. Det er her borgerne i Assens nu kan møde op, når de har et anliggende med kommunen. Sågar politiet er rykket ind i det nye rådhus.

Rådhuset troner i sine gule teglsten og den gamle skorsten er bevaret, som en del af sukkerfabrikkens historie, der aldrig forsvinder fra Assens. Rådhuset er opstået som en stor ombygning af den gamle Danisco Sukkerfabrik. En fabrik, der nu ikke indeholder maskiner, men administration, borgmesterkontor og forvaltninger.

Ombygningen, der er tegnet af Årstiderne Arkitekter i samarbejde med de projekterende fra Arkitektfirmaet Gråbrødrene, har kostet cirka 88 mio. kroner og er gennemført med MT Højgaard som entreprenør. Signal Arkitekter har stået for indretningen og for brugerprocessen, hvor behov er afdækket som afsæt for den efterfølgende indretning.

Et puslespil

Assens Kommune har stillet store krav til det meget specielle hus, som er en bevaringsværdig bygning, der nu er omdannet til et moderne rådhus. Bygningen har bevaret sit oprindelige industrielle præg samtidig med, at den indfrier alle de behov, som et rådhus anno 2011 skal opfylde.

Sideløbende med den fysiske ombygning af sukkerfabrikken, har Signal arkitekter gennemført hele den interne brugerproces ‘fra nye behov til nye løsninger’, så rådhuset på bedst mulig måde understøtter personalets fremtidige arbejdsopgaver. Renoveringen af bygningen, der oprindeligt stammer fra 1884, er foretaget af MT Højgaard. En renovering, der har været et meget udfordrende projekt.

- Noget af det mest udfordrende var at registrere eksisterende forhold, da langt de fleste af de gamle tegninger var målsat i fod og alen, siger Johan Brydergaard fra Arkitektfirmaet Gråbrødrene.

Han forklarer:

- Igennem tiderne har der også været en hel del ombygninger af fabriksbygningerne – sandsynligvis for at tilpasse sig nye produktionsmetoder på sukkerfabrikken. Mange af de indvendige vægge har derfor, på et tidspunkt i historien, været ydervægge. Entreprenørerne stødte også på flere kampestensfundamenter, ligesom der var gamle installationer, der ikke var kendt på forhånd. Blandt andet var der en vandledning, som viste sig at være forbundet til den nærliggende sø – sandsynligvis har ledningen været brugt til nedkøling på fabrikken.

Den gamle sukkerfabrik er indvendigt ét stort lokale med en central kerne, så det er muligt at se hele vejen fra stueetagen op til loftvinduerne i anden sals højde. Det har krævet en omfattende ombygning, blandt andet med nye indvendige etageadskillelser. For at løse den opgave, lavede MT Højgaard et stort hul i den eksisterende facade, som derefter blev brugt som adgangsvej for både monteringskran og de nødvendige elementer.

Central beliggenhed

Assens gamle sukkerfabrik ligger kun et stenkast fra byens centrum, og derfor er det nemt at finde vej til byens nye rådhus. Den gamle skorsten rager mere end 60 m op og står som et pejlemærke over bygningen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat