Omsorgscenter Pedershave

:
maj 2011

Omsorgscentret Pedershave i Frederikssund er opført i bondegårdsstil.

Alle boliger på Pedershave har hver deres egen terrasse.

Omsorgscentret et delt ind i bogrupper med hvert deres fællesrum. Fagerhult har bl.a. leveret pendelarmatur i serien Zintra.

Boligerne ligger spejlvendt. I boligerne er der lamelparket i mat lak i Ask Classic leveret af Everfloor A/S. Swedoor/Jeld-Wen har leveret en alsidig vifte af dørløsninger.

previous next

Bondegårdsmiljø til ældre

Omsorgscentret Pedershave i Frederikssund er nærmest født ind i et bondegårdssamfund, hvilket det nye byggeri bærer præg af

Byggefakta

Omsorgscenter Pedershave
Roskildevej 157
3600 Frederikssund
Danmark

Bygherre:
Frederikssund Kommune
Bygherrerådgiver:
Mangor & Nagel A/S
Arkitekt:
Virumgaard Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Fagerhult A/S, Jeld-Wen
Areal:
6000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2009 - januar 2011

Det store smukke kastanjetræ ligger der endnu og fortæller en historie om, at her engang lå en gård, nemlig den firelængede gård ‘Pedersholm’ i bydelen Oppe Sundby i det sydlige Frederikssund. Stuehuset er bevaret og ligger nu som nabo til det nyopførte ældrecenter. Stuehuset blev for flere år siden solgt til privat beboelse. De øvrige stald- og ladebygninger var længe dømt bevaringsværdige, men var i så dårlig stand, at kommunen besluttede i en ny lokalplan, at grunden skulle indeholde et omsorgscenter.

Og det gør den så nu – Omsorgscentret Pedershave. Det nye byggeri har bevaret et moderne gård-look i ét plan med fire længer. Facaderne er skalmurede og pudset hvide. Vinduer og dørpartier fremstår som ‘huller i murværk’ med markante vinduesfalse. Vindueskarnapper ind til boligernes opholdsrum træder frem i facaden.

Tagene er saddeltage beklædt med røde tegltagsten, undtagen mellembygningerne, hvis tage er beklædt med zink for at understrege strukturen med de adskilte boenheder og centerbygningen. Tagrender i zink danner bygningernes gesims. Dog har mellembygningerne med søjlegangene murkrone med skjulte tagrender.

- Vi tog udgangspunkt i området, hvor der i forvejen ligger en række hvidkalkede gårde med røde tage, forklarer arkitekt Eigil Madsen fra Arkitekttegnestuen Virumgård A/S om baggrunden for byggeriet.

Udearealerne bærer præg af endnu ikke at være færdige. F.eks. er der planlagt et orangeri op til hovedbygningen – dog er det uvist, om der er penge til at gennemføre det. Den planlagte sansehave bliver gennemført og forventes færdig til maj.

Delt ind i bogrupper

Ældrecentret er delt ind i bogrupper med 60 boliger fordelt på 2½ boenheder samt et servicecenter og fælleshus. Centret er forberedt til at kunne rumme yderligere 40 boliger. Centrets boenheder fremstår som adskilte bebyggelser, og det åbne landskab trækkes ind mellem boenhederne og giver bebyggelsen en grøn struktur. Boenhederne omkranser hver deres beskyttede haverum med inspiration i den firlængede gård.

Hver boenhed rummer to boliggrupper med hver 12 boliger. Hver boliggruppe er formet i en vinkel omkring et fælles opholds- og spiserum med anretterkøkken. Derudover har hver bogruppe et grovkøkken, et vaskeri og rengøringsrum.

Boligerne er placeret, så der fra opholdsstuen er udsigt ud over landskabet. Fællesrum og gange er placeret ind mod det beskyttede gårdrum med adgang til fællesterrasser. Separate indgange til boliggrupperne sikrer, at man ikke skal gennem den ene boliggruppe for at komme frem til den anden.
Selve boligerne er på ca. 42 kvm og har alle egen terrasse samt en lille opholdsniche ved indgangen. Boligerne er placeret spejlvendt, så to boliger støder op mod hinanden. Den lille niche foran kan bl.a. bruges til lidt blomster eller møbler. Swedoor/Jeld-Wen har leveret en alsidig vifte af dørløsninger med både brand og lydreduktion. Alle døre er med niveaufri passage og mange er udstyret med adgangskontrol. Glasdøre og glaspartier sikrer et let og åbent indtryk i byggeriet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat