Axel Towers

:
juni 2017
Axel Towers - adgang

Adgangen til Axel Towers sker enten via trapper eller elevator. I parterret gives plads for butikker og en medarbejderankomst.

Axel Towers - tårne

Axel Towers er helt frigjort fra sine omgivelser, efter idé af Lundgaard og Tranberg Arkitekter. Byggepladsen var svært tilgængelig, men fint organiseret af totalentreprenøren Züblin A/S.

Axel Towers - cirkelslag

Cirkelslagene er det helt centrale tema i projektet, som er disponeret i fem tårne. Arkitektvirksomheden De-Site har bistået ATP Ejendomme med rådgivning om proces og disponering.

Axel Towers - indretning

Indretningens gyldne stilfærdighed tilføres kant med moderne belysnings- og møbeldesign og billedkunst – som her et maleri af Kasper Eistrup.

Axel Towers - lobby

Lobby og foyer hos Gorrissen Federspiel. Her ankommer firmaets gæster. Gulvene er udført med en praktisk sandsten – Burlington – fra Londero Mosaik.

Axel Towers - gulve

Tæppeland Erhverv havde ansvaret for alle gulvløsninger i Axel Towers, inkl. tårnenes mange trapper, hvis trin er udført i egeparket, men med robuste forkanter af den hårde træsort wengé. Undergulvene er fra NFM Flytgolv i underentreprise. Trægulvene har Tæppeland Erhverv lagt som sildebensparket i eg.

Axel Towers - etagedæk

Etagedækkene i Axel Towers er udført med den lette Bubbledeck-beton, på hvilken NFM Flytgolv derefter har etableret 22.000 kvm undergulve med flydeproduktet NFM Cem Flyt Snabb.

Axel Towers - kontorer

Disponeringen baserer sig på tunge kerner med elevatorer, toiletter, teknik og birum, mens kontorer og mødelokaler findes ved de lette facader bag glasvægge fra Deko Loft + Væg P/S.

Axel Towers - vaske

Blandt de opgaver, arkitekterne De-Site løste, var udformningen af vaske i natursten fra E. Nielsens Mekaniske Stenhuggeri. Det krævede et større researcharbejde, oplyser De-Site.

Axel Towers - trægulve

Trægulvene er lagt med egeparket i sildebensmønster med limprodukter fra Sika Danmark A/S: Casco. Efterbehandlingen er Sikas Synteko-olie.

Axel Towers - tagterrasser

Sæsonernes udeliv kan nydes på flere tagterrasser hos Gorrissen Federspiel, bl.a. denne på 9. etage ved medarbejdernes kantine. Tombak-beklædningen på taghuset er fra AE Stålmontage A/S.

Axel Towers - toilet

Toiletfaciliteterne har været underkastet en særlig designproces sammen med arkitekterne De-Site. Londero Mosaik har lagt gulvet med kalksandstenen Tuscan Beige.

Axel Towers - underetage

I underetagens ankomst for medarbejdere findes bl.a. cykelparkering, indrammet af sektioneringsløsninger i stål fra Novoferm Danmark A/S.

previous next

Det runde Danmark

Ottetallet er uendelighedens symbol. Med det tema har København fået et nyt indslag til samlingen af ikoniske arkitektur- og designattraktioner. Måske et af de vigtigste?

Byggefakta

Axel Towers
Axeltorv 2
1609 København V
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Norden A/S, ATP Ejendomme A/S, Industriens Pension, PFA Pension
Bygherrerådgiver:
Rossenconsult A/S, Procon Danmark A/S
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Totalentreprenør:
Züblin A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Novoferm Danmark ApS, Site A/S, Sika Danmark A/S
Areal:
40200 kvm.
P-anlæg:
17200
Byggesum: 
750 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2014 - april 2017

Christian 4.s Rundetårn har fået slægtninge i Hovedstaden. De har et historisk navn: Axel Towers, opkaldt efter den Axel, som måske er bedre kendt som biskop Absalon, Københavns skytspatron (1128-1201).

Familiesammenføringen har meget passende fundet sted på adressen over for et andet nationalklenodie, Georg Carstensens Tivoli, hvor det runde nationallune har siddet på tronen længere end Grundloven.

Her – i fem nye tårne, fusioneret til en samlet enhed i en amorf grundplan – skal bl.a. advokatvirksomheden Gorrissen Federspiel bo. Desuden indeholdes 9.000 kvm til anden udlejning.

Der er gemytlige kvaliteter over cirklens geometriske figur: En rund personlighed er det modsatte af kantet. Som ingen anden geometrisk figur har cirklen ingen begyndelse eller ende, og sættes to sammen til et ottetal, får vi uendelighedens tegn. Den slags billeder lå de mere velstående borgere på sinde i middelalderen, når kirkebyggerier blev sat i værk.

Arkitekterne, der har udtænkt Axel Towers, er Lundgaard & Tranberg A/S. I sin præsentation siger tegnestuen ikke noget om hverken uendelighed eller den runde form som symbolet på rigdom og renhed, jf. rundkirkerne. Men som med al god kunst har vi ikke bare lov at tolke på form og indhold; vi skal. Når Axel Towers 23.000 kvm over jord (og 17.200 i hele fem kælderplan under) er udformet over den amorfe grundplan med tårne af vekslende højder fra 28 til 61 m, så er motivet – ifølge Lundgaard & Tranberg – at genskabe Axeltorvs slægtskab med det bånd af parker og byrum, der er resterne af Københavns historiske voldanlæg i en krans omkring bykernen fra Kastellet over Østre Anlæg, Botanisk Have og Ørstedsparken til Jarmers Plads og Tivolis haveanlæg, forklarer Lundgaard & Tranberg A/S.

Kompositionen respekterer byområdets sammensatte skala og karakter og tilfører derfor huset en unik arkitektonisk identitet i helhedsbilledet. Modsat tidligere bebyggelse på stedet er huset derfor ikke sammenbygget med naboejendommene, men ligger frit på Axeltorv med adgang fra alle sider. Axel Towers frigør sig på denne måde helt fra karrébyens ellers retningsfaste, sluttede strukturer, lyder det fra arkitekterne.

Tilrettelæggelse af udlejning

Det er, når den rammefortælling er på plads, at bygherren – ATP Ejendomme i samarbejde med flere pensionskasser – begynder at tilrettelægge detaljedisponeringen af den nye ejendom. Til at løse den opgave hyrede bygherren arkitektrådgiveren De-Site, som gennem en perlerække af aktuelle domicilbyggerier har bevist værdien af at bruge en arkitektvirksomhed som en slags proceskonsulent. De-Site har gjort det til sit speciale at rådgive større bygherrer fra idé til lejekontrakt og indretning med vægt på at sikre bygherren det bedste potentiale for udlejning, den bedste infrastruktur og opdeling og styre dele af eller hele byggesagen med mange detaljer, f.eks. en aptering, komplettering eller indretning med henblik på at betjene brugerens organisation optimalt. DE-SITE har således mange delsager i Axel Towers, og opgaverne spænder fra overordnet udlejningsstrategi for hele bygningen, forhandlinger med butikslejerne, til færdiggørelse og projektering af delområder/nye lejemål.

Nye vaske i natursten

Med respekt for bygningens stærke udtryk og arkitektur har DE-SITE således også forestået detail-aptering til Gorrissen Federspiel. Her drejede sagen sig især om indretning af lejemålets toiletter, som Gorrissen Federspiel ønskede at få totaldesignet i samråd med De-Site.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 3

Bolig

Amerika Have

Amerika Plads har kastet anker

Forskningscenter

Arla Innovation Centre

Mødet mellem natur og tanke

Domicil

Axel Towers

Det runde Danmark

Butikscenter

Bauhaus, Valby

Selvbyggertemplet i Valby

Børneinstitution

Børnebyen Vandværket, bygning B

En lille landsby for børn midt i byen

Bolig

Frederikskaj 2

Sydhavnens nye skønhed

Skole

Katrinedals Skole

Skolen som campus

Bolig

Kubehusene

Byggeklodser supersize

Bolig

Lottrupgården, CeresByen

Kompakt, urban boligkarré med levende profil 

Domicil

Nordea A/S

Nordea City

Bolig

Nordre Havnepromenade

Luksuslejligheder stævner ud i fjorden

Bolig

Ternevænget

Lavt boligbyggeri med lebensraum

Museum

Tirpitz

Under sandet

Bolig

Valdemarsgade/Sonnesgade

Fleksible bylejligheder med udsigt

Boliger

Østerbro Brygge, etape 2

Fra hashklub til grønt brokvarter