Børnebyen Vandværket, bygning B

:
juni 2017
Børnebyen Vandværket, bygning B - udefra

Den nye børneinstitution er en del af Børnebyen Vandværket, en institution for børn i alderen 0-6 år, der ligger centralt i København på den gamle vandværksgrund.

Børnebyen Vandværket, bygning B - vinduer

Kvadratiske vinduer i forskellige størrelser og med afvekslende placeringer giver sammen med de vinklede og zinkinddækkede karnapper facaderne stor variation.

Børnebyen Vandværket, bygning B - køkken

Det pædagogiske køkken, der ligger i et balkonomkranset, dobbelthøjt rum i den mindste fløj, er husets hjerte med et stort vinduesparti, der giver masser af dagslys.

Børnebyen Vandværket, bygning B - facade

Huset udgøres af to bygningskroppe, der ligger lidt forskudt fra hinanden. Skæve vinkler i både plan, tag og facader giver det naturskiferdækkede hus et dynamisk udtryk og udnytter grunden optimalt.

Børnebyen Vandværket, bygning B - grupperum

Den store fløj er indrettet med seks grupperum op gennem etagerne med tilhørende faciliteter i form af puslerum, badeværelser, garderober, depotrum m.m.

previous next

En lille landsby for børn midt i byen

Børnebyen på den centralt beliggende vandværksgrund i København har fået en fint nuanceret og funktionel tilføjelse i form af et skiferbeklædt hus til de helt små børn

Byggefakta

Børnebyen Vandværket, bygning B
Studiestræde 54
1554 København V
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
IC Arkitekter AS
Totalentreprenør:
EK Entreprise A/S
Ingeniør:
Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
980 kvm.
Byggesum: 
21 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2016 - april 2017

For de fleste københavnere er den gamle vandværksgrund tæt på Rådhuspladsen synonym med koncertstedet Pumpehuset, men den store grund rummer adskillige andre bygninger, bl.a. maskinhuset, kulhuset og kedelhuset, der alle er en del af Københavns første vandværk fra 1859. På grunden ligger også to store ejendomme ud mod H.C. Andersens Boulevard og Hammerichsgade.

I dag er det meste af området en del af Børnebyen Vandværket, en institution for børn i alderen nul til seks år, der fordelt på seks huse har plads til 400 børn. En lille landsby for børn midt i byen med store fællesfaciliteter, men opdelt i mindre enheder, hvor hver afdeling har sine egne nærlegepladser.

Den nyeste tilføjelse til Børnebyen er et helt nybygget hus på 980 kvm i forskudt plan på to og tre etager. Huset indeholder seks grupperum og fælleslokaler til ca. 92 børn samt faciliteter og kontorer til personalet. Omkringliggende uderum med legeplads, rosenhave og to såkaldte liggehaller, hvor børnene kan sove til middag, er også en del af projektet, der er tegnet af IC Arkitekter A/S med Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S som ingeniør. Byggeriet er udført i totalentreprise af EK Entreprise A/S.

Forskudt plan

Den meget karakteristiske nye bygning består af to sammenhængende bygningskroppe i henholdsvis to og tre etager, hvor den mindre forskyder sig i forhold til den større bygnings længdeakse. Forskydningen tilfører huset dynamik og skaber samtidig et lille, delvist afskærmet rum i forbindelse med hovedindgangen og et større afskærmet legeareal ved husets bagside. De langsgående facader er parallelle, mens gavlene er let V-formede med store glasarealer i hver side. Det vinklede motiv fortsætter i de to bygningskroppes asymmetriske saddeltage, der mødes i sammenskæringen mellem bygningerne.

Husets hjerte er et lyst og venligt, dobbelthøjt rum med loft til kip, hvor det pædagogiske køkken med fællesrum ligger i stueplan. En stor balkon på 1. sal vinkler sig rundt om fællesrummet og fungerer som et stort fælles opholds- og aktivitetsrum. Bag køkkenet i stue og på 1. sal ligger kontor, samtalerum, depot og diverse personalefaciliteter.

Den store bygningskrop er disponeret ens op gennem etagerne med trappeopgang i hver side, to store, åbne grupperum, puslerum og badeværelser samt diverse garderober, tørrerum, depoter, toiletter og andre sekundære faciliteter.

Dækket af skifer

– Vi har grundlæggende ikke stået fadder til huset, da der lå et forprojekt fra et andet arkitektfirma, som vi så har arbejdet videre på og rettet til i totalentrepriseopgaven i samarbejde med EK og Øllgaard, fortæller partner i IC Arkitekter A/S Peter Ilsø.

– Det er et ret lille hus, fordi der simpelthen ikke var mere plads at bygge på, og det ligger inde mellem nogle meget store rødstensejendomme, så det var vigtigt, at det blev lavet i et andet materiale og med en helt anden stoflighed. Det er ikke et hus, der råber højt, men et murstenshus var blevet meget lille i forhold til det omkringliggende, så det er helt rigtigt, at det er beklædt med naturskifer på både tag og facader. Referencen med skiferbeklædningen er i øvrigt hentet fra en lille mellembygning et andet sted på området, forklarer Peter Ilsø.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 3

Bolig

Amerika Have

Amerika Plads har kastet anker

Forskningscenter

Arla Innovation Centre

Mødet mellem natur og tanke

Domicil

Axel Towers

Det runde Danmark

Butikscenter

Bauhaus, Valby

Selvbyggertemplet i Valby

Børneinstitution

Børnebyen Vandværket, bygning B

En lille landsby for børn midt i byen

Bolig

Frederikskaj 2

Sydhavnens nye skønhed

Skole

Katrinedals Skole

Skolen som campus

Bolig

Kubehusene

Byggeklodser supersize

Bolig

Lottrupgården, CeresByen

Kompakt, urban boligkarré med levende profil 

Domicil

Nordea A/S

Nordea City

Bolig

Nordre Havnepromenade

Luksuslejligheder stævner ud i fjorden

Bolig

Ternevænget

Lavt boligbyggeri med lebensraum

Museum

Tirpitz

Under sandet

Bolig

Valdemarsgade/Sonnesgade

Fleksible bylejligheder med udsigt

Boliger

Østerbro Brygge, etape 2

Fra hashklub til grønt brokvarter