Østerbro Brygge, etape 2

:
juni 2017
Østerbro Brygge, etape 2 - aften
Østerbro Brygge, etape 2 - dagligvarebutik

En stor dagligvarebutik i stueetagen er blevet et stærkt omdrejningspunkt i det nye centerområde.

Østerbro Brygge, etape 2 - førstesalsgade

Østerbro Brygge bindes sammen af en tværgående førstesals-gade, der samtidig fungerer som et grønt opholdsareal.

previous next

Fra hashklub til grønt brokvarter

Østerbro Brygge i Aalborg er et spændende bud på et moderne brokvarter med en grøn dimension

Byggefakta

Østerbro Brygge, etape 2
Østre Havnegade
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Arne Andersen Vrå A/S
Arkitekt:
Arkitekterne Bjørk & Maigaard ApS
Totalentreprenør:
Arne Andersen Vrå A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
5800 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2015 - januar 2017

Det er et af de mest nedslidte områder i det centrale Aalborg, der er blevet omdannet til en grøn og attraktiv brobebyggelse. Her lå bl.a. det legendariske værtshus Fedtebrød, som var kendt for den ekstra stærke tobak, der blev røget på stedet. Området var så medtaget, at det blev valgt som location, da man for godt ti år siden filmatiserede Jakob Ejersbos roman Nordkraft.

Det er næsten ikke til at forestille sig, da arkitekt Hans Maigård fra Arkitekterne Bjørk & Maigård ApS viser rundt i det åbne og imødekommende byggeri, der nu har rejst sig på den centralt beliggende grund. Vi er på det indre Østerbro i Aalborg. Grunden omkranses af Nyhavnsgade, Østre Havnegade, Østerbro og banestien, hvor den nu nedlagte godsbane til Aalborg Havn skar igennem byen. Inden for den ramme er alt raget ned bortset fra en mindre ejendom på hjørnet af Østre Havnegade og Østerbro.

Det omfattende projekt tog sin begyndelse i 2008, hvor Arkitekterne Bjørk & Maigård vandt den konkurrence, der var udskrevet om fornyelsen af området. Året efter blev lokalplanen godkendt, og fra 2011 til 2013 blev etape 1 opført. Derefter tog man fat på etape 2, der netop er færdiggjort.

– Vi kan allerede nu se, at projektet lever op til vores intentioner om at skabe et levende og velfungerende brokvarter med en blanding af forskellige målgrupper, siger arkitekt Hans Maigård.

Et levende kvarter

I byggeriet finder man da også alt fra ungdomsboliger til eksklusive liebhaverlejligheder. Det omfatter i alt 167 ungdomsboliger, 64 ejerlejligheder og 49 udlejningsboliger. Dertil kommer en stor og velbesøgt dagligvarebutik, en frisør, en ejendomsmægler og to takeaway/restauranter. Det betyder, at der er liv og dynamik i det nye brokvarter fra tidlig morgen til sen aften.

Selv om det samlede byggeri, inkl. parkeringsanlæg, cykelrum og depoter, omfatter mere end 25.000 kvm, fremtræder det åbent og imødekommende.

– Vi vandt netop konkurrencen, fordi vi afveg fra den traditionelle karrébebyggelse, som vi ellers finder langs hele Østerbro, siger Hans Maigård.

Han peger på, at en by hele tiden er i udvikling. Forandring er en del af byens liv. Men omvendt må det nye heller ikke blive for anderledes. Derfor studerede han nøje områdets historie både på lokalhistorisk arkiv og på gamle luftfotos fra krigens tid.

– Jeg kan klart sige, at med opførelsen af Østerbro Brygge har vi bevaret grundsubstansen. Den gamle struktur på grunden, hvor der var åbent ud mod Østerbro, har vi bibeholdt. Vi inviterer så at sige gaden indenfor, men kun til en vis grænse. Jo længere man kommer ind, og jo højere man kommer op, desto mere privat bliver området, forklarer Hans Maigård.

En grøn oase

Hvor der tidligere var mørkt og skummelt, vokser der nu en grøn oase frem midt på Østerbro. Den grønne byfælled er sammen med de indrammede haveanlæg på førstesals-gaden, altanernes indbyggede plantekasser og beplantningen på byggeriets tage, i færd med at skabe et tredimensionalt grønt rum.

– Vi lader det grønne arbejde sig opad for at slutte på tagterrasserne. Nu vil vi gerne invitere insekter og andet dyreliv ind på området, siger Hans Maigård, der også drømmer om bistader på tagene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 3

Bolig

Amerika Have

Amerika Plads har kastet anker

Forskningscenter

Arla Innovation Centre

Mødet mellem natur og tanke

Domicil

Axel Towers

Det runde Danmark

Butikscenter

Bauhaus, Valby

Selvbyggertemplet i Valby

Børneinstitution

Børnebyen Vandværket, bygning B

En lille landsby for børn midt i byen

Bolig

Frederikskaj 2

Sydhavnens nye skønhed

Skole

Katrinedals Skole

Skolen som campus

Bolig

Kubehusene

Byggeklodser supersize

Bolig

Lottrupgården, CeresByen

Kompakt, urban boligkarré med levende profil 

Domicil

Nordea A/S

Nordea City

Bolig

Nordre Havnepromenade

Luksuslejligheder stævner ud i fjorden

Bolig

Ternevænget

Lavt boligbyggeri med lebensraum

Museum

Tirpitz

Under sandet

Bolig

Valdemarsgade/Sonnesgade

Fleksible bylejligheder med udsigt

Boliger

Østerbro Brygge, etape 2

Fra hashklub til grønt brokvarter