Nabolaget

:
september 2018
Nabolaget - altaner

Nabolaget er opført i sandwichelementer med grådæmpet tegl og vinduespartier. Altanerne er monteret efterfølgende. Facaderne opleves meget levende og er fint bearbejdet i forhold til skalaen. Boligerne er tegnet af Erik Arkitekter.

Nabolaget - stue

Lejlighederne er meget forskelligt indrettet, men alle har en velfungerende plan og virkelig flotte og gedigne materialer med træ, natursten og gamle mursten.

Nabolaget - facade

Første etape af Nabolaget udgør et markant byggeri i området, og mange lejere har også en fantastisk udsigt. Byggeriet er opført af Dansk Boligbyg A/S.

previous next

Kvarterets nye nabo

Den nye boligbebyggelse, Nabolaget har rejst sig som et nyt markant byggeri i byen og kan ses langt omkring i Aarhus. To bygninger i 14 etager udgør en næsten skulpturel og genkendelig form i skylinen

Byggefakta

Nabolaget
Møllevangs Allé 157
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Byggeselskab Olav de Linde
Arkitekt:
Erik Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
ÅF Buildings Denmark
Andre aktører:
Terra Nova Landskabsarkitekter
Areal:
16500 kvm.
Byggesum: 
375 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2016 - juni 2018

Første etape af opførelsen af Nabolaget er nu afsluttet, og alle 272 lejligheder beboet fra første dag. Bebyggelsen udgøres af de to tætstillede bygningskroppe med 14 etager og en tredje bygning på seks etager. Næste etape er en yderlige nedtrapning i bygningshøjden til fire bygninger på tre-seks etager.

Landskabsdesignet for området mellem bygningerne er meget gennemført med mange typer planter og med blik for at skabe rum til den menneskelige skala. Under bygningerne ligger parkeringskælderen til beboerne.

Nabolaget

Bor man i Nabolaget, bor man meget centralt i Aarhus, og de fleste beboere har også en enestående udsigt. Nabolaget ligger højt i landskabet på Katrinebjerg (kote 80) i Aarhus Nord, lige uden for Ringgaden. Et kvarter som i disse år har gennemgået en udvikling fra overvejende at være et industrikvarter til en bydel med uddannelsesinstitutioner og it-byen Katrinebjerg. Derudover er der ikke langt til mange af byens øvrige uddannelsesinstitutioner. Lige ved siden af ligger Storcenter Nord, så handel er også i gåafstand. Lejlighederne er alle 2-3 værelseslejligheder på mellem 49 og 74 kvm og udlejes i høj grad til unge mennesker, der deler en lejlighed.

Det er Byggeselskabet Olav de Linde, som har opført Nabolaget, hvilket firmaet har gjort med vanlig sans for at afsætte spor, og bygningerne er kendetegnet ved en stærk karakter. Firmaet har typisk istandsat tidligere industribygninger og givet stederne en ny identitet, men samme omhu gælder nybyggeri. Byggeselskabet Olav de Linde har flere planer for området Katrinebjerg, hvor der fortsat er mange muligheder for både konverteringer og nybyggeri.

Styr på logistikken

Boligbebyggelsen er opført i sandwichelementer med teglsten og vinduer monteret ved leveringen. Det gjorde opførelsen af de to 14 etagers bygninger ganske interessant at følge. Efterfølgende er altanerne blevet monteret med kran. Det er Dansk Boligbyg A/S, som har været hovedentreprenør på opførelsen af de tre bygninger, der foreløbigt udgør Nabolaget. Som navnet antyder, er firmaet specialister i boligbyggeri og har også leveret alle 272 lejligheder til tiden.

Opførelsen af særligt de høje bygninger kræver meget planlægning. Dansk Boligbyg A/S har haft et godt forløb med en logistik og en dialog, som har sikret et godt flow og en konstruktiv proces. Samarbejdet med bygherren, Olav de Linde, er nyt, men har været meget positivt. Dansk Boligbygs erfaringer med boligbyggeri har været et stort plus. Olav De Linde har meget fokus på materialevalg og bæredygtighed, og det har entreprenørerne haft respekt og forståelse for. Nabolaget er et fint eksempel på, at rationelt og prisvenligt byggeri sagtens kan sætte barren højt for en gennemarbejdning af alle detaljer.

Arkitektonisk kvalitet

Nabolaget er tegnet af Erik Arkitekter som en fortættet by med de i alt syv bygninger. Facaderne er grådæmpede teglsten, som ved de nederste etager er monteret som standerskifte. Derved forholder bygningerne sig til terrænet ved at have en markant sokkel, som også tydeliggør indgangspartierne. Her er døren trukket så langt ind, at der opstår et vindfang for beboerne. En meget fin detalje.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 4

Bolig

Bjerglandsbyen

Teglboliger i takket topografi

Domicil

Blox

Kajens Casanova

Bolig

Bølgen 2

Bølgende arkitektur og stilrent inventar

Bolig

Cortex Park

Etageboliger i videnmiljø-zone

Hospital

DNV-Gødstrup, Service- og teknikby

Funktionel serviceby til supersygehus

Ungdomsbolig

Eksercerpladsen

Ungdomsboliger med ekstra funktioner

Bolig

Halldorhus

Københavnsk karrémotiv i ny sammenhæng

Hotel og konference

Hotel Herman K

Betonbrutalisme ramme om hotel-luksus

Bolig

Kanalvej

Beton de luxe

Bolig

Nabolaget

Kvarterets nye nabo

Domicil

Sweco Domicil

Svejtserkniven