Kanalhusene

:
maj 2017
Kanalhusene - Bebyggelsen

Kanalhusene udgør den ene halvdel af en muret karrébebyggelse, der trapper ned i højden mod lystbådehavnen i Aarhus. Udsigten gennem gården til skov og strand fra altanen er en af de mange kvaliteter.

Kanalhusene - Byggeriet

Boligerne er karakteriseret ved at være opført i smukke teglsten og være sammensat af bygningskroppe med varierende højde. Dansk Boligbyg A/S har været totalentreprenører på både Kanalhusene og Havnehusene.

Kanalhusene - Lejlighederne

Fra denne lejlighed er udsigten til havnen og skoven overvældende og kan opleves fra flere altaner. Da det er den øverste lejlighed i et af “tårnene”, har den udsigt til alle verdenshjørner og tilmed ovenlys.

previous next

Karréboliger i moderne version

Kanalhusene er et fint eksempel på moderne karrébebyggelse, hvor boligkvaliteterne og det langtidsholdbare udtryk er i fokus

Byggefakta

Kanalhusene
Grete Løchtes Gade, Dagmar Petersens Gade, Bernhardt Jensens Boulevard
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
KPS Invest Århus ApS
Arkitekt:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS, Adept A/S, Boldt & Henningsen
Totalentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Niras A/S
Areal:
15500 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2014 - marts 2017

Den nye bydel Aarhus Ø, på den tidligere containerterminal, begynder at tage form med gader, kanaler, broer og ikke mindst boligbebyggelserne: Lighthouse, Isbjerg­et, ungdomsboligerne, Pakhusene, Z-huset på vej og derudover en fortsat sværm af kraner og maskiner. 

Bydelens eneste karré er nu også afsluttet. Første etape hedder Havnehusene og den anden halvdel Kanalhusene. Karréen er karakteriseret ved at følge fire gader og have en stor indre gård, som alle beboere har glæde af, og som i dette tilfælde også er offentlig tilgængelig via tre porte. Det betyder omvendt også, at man fra gården kan se ud på lystbådehavnen og gaderne, hvilket er en stor kvalitet. 

Havnehusene er opført af Brabrand Boligforening og er indrettet til dels familieboliger og dels ungdomsboliger. På taget er placeret glashuse til fælles brug, hvilket er en stor succes. 

Kanalhusene er opført af KPS Invest Århus ApS og er derfor private ejerboliger.

Bolig med variation

Dansk Boligbyg A/S har været totalentreprenører på begge byggerier, der nu fremstår som en samlet karrébebyggelse. Begge bebyggelser er opført i teglsten med forskellige forbander og fuger, og Kanalhusene er desuden opført i tre forskellige sten. Karréen er ikke opført som en massiv blok, men som sammenstillede tårne i varierende højde. De laveste bygningskroppe vender mod lystbådehavnen og skoven, og derfra trapper de op mod den centrale boulevard på Aarhus Ø. Variationen i skalaen er en fin tilpasning til bydelen og landskabet omkring, men giver også identitet til karréen. Teglstenene giver homogenitet og helhedsudtryk, og de skiftende højder og skiftende placering af altaner, karnapper og glashuse giver oplevelsen af et levende og dynamisk byggeri.

Dansk Boligbyg A/S har haft et fint samarbejde med de forskellige bygherrer, og byggeprocessen er også i begge forløb gået efter planen. Firmaet er, som navnet antyder, primært beskæftiget med bolig­er og renovering af boliger over hele landet. Lige nu er der mange boligprojekter i Aarhus, hvor byen vokser på bl.a. havnen, Godsbanearealet udbygges, og Gellerup revitaliseres med nye boliger.

André Sørensen, projektchef ved Dansk Boligbyg A/S på opførelsen af både Havnehusene og Kanalhusene, fortæller, at det har været en fornøjelse at opføre disse mange, gode boliger.

– Bygningens udtryk er forbund­et med noget velkendt og klassisk. Karréens murværk giver stoflighed og menneskelig skala og vedbliver at se pænt ud, fortæller André Sørensen og fortsætter:

– Udsigten til livet på lystbådehavnen og skoven er en kæmpe kvalitet, samtidig med at man bor så bynært. Det er ikke så sært, at Kanalhusene er populære.

Variation i detaljerne

Kanalhusene er bygget som ni sammenhængende bygningskroppe i en U-form rundt om gård­rummet. Bygningshøjden skifter mellem fire og 12 etager, hvilket betyder, at man fra de højest beliggende lejligheder kan se over de laveste og dermed kan nyde udsigten mod byen og lystbådehavnen. Men Havnehusenes livlige tagterrasser med drivhuse og de varierende facader med altaner er også en fin del af udsigten. Gård­rummet er indrettet med terrasser, stier, plæner og legeplads og har i øvrigt den fordel, at der er læ for vinden, der ellers kan være dominerende på havnens åbne flader. Overalt i byggeriet er der lagt vægt på kvalitetsmaterialer, og det bemærker man ikke mindst i forhold de smukke og varierede teglfacader og tilhørende belægninger med tegl. Tagene er grønne, hvilket både er miljøvenligt og smukt for øjet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 2

Bolig

Baldersbo

Almene boliger løftet til moderne standard

Skole

Copenhagen International School

Lys, luft og læring

Bolig

Havhusene

Lækre boliger i attraktive omgivelser

Bolig

Havneholmen, Aarhus

Rytme og variation i stærkt helhedsudtryk

Bolig

Henriksgaarden

Ude og inde smelter sammen

Forsyningsanlæg

Hillerød Kraftvarmeanlæg

Miljøvenligt kraftvarme­værk med ny teknologi

Bolig

Kanalhusene

Karréboliger i moderne version

Bolig

Korsløkkeparken

Boligrenovering med fokus på tilgængelighed

Forsyningsanlæg

Kraftvarmeværk Lisbjerg

Skulpturelt kraftvarmeværk

Uddannelsescenter

Maskinmesterskolen

En dag på værkstedet

Skole

Ny Frederiksberg Skole

Sorøs nye væksthus

Kulturcenter

Odeon Musik- og Teaterhus

Odeon favner midtbyens visuelle forskellighed

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol (2017)

Multifunktionel campus i opgraderet version

Bolig

Struer Boligselskab, afd. 1

Genopført fra soklen

Bolig

Teglværkskajen

Ny nordisk funktionalisme på kajen

Plejecenter og genoptræning

Tysingehave

Her i vores hus er glæde

Bolig

West Coast Park

Kanal København