Havneholmen, Aarhus

:
maj 2017
Havneholmen, Aarhus - Farverne

De changerende farver giver en levende stemning til gårdrummet og bryder det homogene udtryk.

Havneholmen, Aarhus - Bebyggelsen

Havneholmen, som den opleves, når man kommer fra Aarhus centrum langs kajen. Bebyggelsen har en fin, repeterende rytme, hvor bygningshøjden trappes ned til vandet.

Havneholmen, Aarhus - Interiør

JKE Design A/S har leveret køkkener, garderobeskabe og badeskabe til alle 397 lejligheder. Foto: JKE Design.

Havneholmen, Aarhus - Terrasserne

De fleste lejligheder er gennemlyste og har derfor rigtig meget dagslys. De nederste boliger har egen terrasse.

previous next

Rytme og variation i stærkt helhedsudtryk

Havneholmen er et nyt iøjnefaldende boligbyggeri på Aarhus Ø. Fem bygningskroppe med varierende etagehøjde er sammenstillet langs bugten, kanalen og et fælles gårdrum

Byggefakta

Havneholmen, Aarhus
Thit Jensens Gade, Bernhardt Jensens Boulevard
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
PenSam, Topdanmark Ejendom A/S
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S, C.F.Møller Landscape
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
139000 kvm.
Byggesum: 
450 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2014 - Februar 2017

De nye boliger ved kajkanten på Aarhus Ø er meget karakteristiske i deres udtryk. I hver af de fem bygningskroppe står meget slanke enheder af boliger med skiftende etagehøjde i små serier, indrammet i hvide rammer. Højden skifter f.eks. fra syv til 12 etager eller seks til ni etager. Derved opstår en levende variation, som også delvis er en tilpasning til udsigten og omgivelserne. Enhederne er samtidig forskudt for hinanden, hvorved facaderne bremser vinden.­ Rytmen i den varierende etagehøjde sammenkobler de fem bygninger, og mellemrummene mellem bygningerne bliver en lille pause i rytmen, der også giver nogle kig ind i bebyggelsen. Gavlene er lukkede og hvide og bliver en tydelig kontrast til de åbne glasfacader med altaner mod udsigten. En af bygningerne ligger næsten helt ud til kajkanten, kun adskilt af en promenadesti, og alle bolig­erne har den fabelagtige udsigt til Aarhusbugten. Tre andre bygninger ligger ud til kanalerne på Aarhus Ø, hvor mange også har udsigt til havet. Udsigten er en af de helt store attraktioner for Havneholmen og de andre boliger i området, men et fint bykvarter er også ved at udvikle sig i området.

Lyse køkkener i lyse boliger

Ligesom bygningerne er sammensat af varierende etagehøjder, er boligernes størrelse sammensat med øje for variation og mangfoldighed. Der er lejligheder fra to-fem værelser (74-145 kvm), og 140 lejligheder er forbeholdt seniorer. I alle boliger er der meget dagslys fra de store vinduespartier, og mange af boligerne er også gennemlyst i opholdsrummet. Alle boliger har også egen altan eller terrasse. Alle lejligheder er udlejningsboliger, eget af PenSam Ejendomme ApS og Topdanmark Ejendomme A/S. Derfor er lejlighederne også med stort set samme inventar. JKE Design A/S har leveret køkkener, garderobeskabe og badeskabe til alle 397 lejligheder. Bygherren har valgt et gedigent og robust køkken med låger belagt med hvid folie og stålbøjlegreb. Bordplader­ne er leveret i højtrykslaminat og underlimet vask. Køkkenernes hvidevarer er integreret i køkkenet og har derfor også matchende fronter på lågerne. Leverancen er typisk for JKE Design A/S, der via deres erhvervsafdeling leverer køkkener og skabe til mange nye boligbyggerier. Boligerne har alle slidstærke gulve i ask, klinker i badeværelset og gulvvarme i hele boligen. Ventilationen er med genindvending.

Varme jordfarver

Altanerne er udført i galvaniseret stål med hærdet og lamineret glasværn. I de fleste opgange er altanerne forskudt for hinanden, men alligevel forbundet af et stålrør, hængende ned fra en sort stålbjælke, som refererer til klassiske kanalhuse med udvendige hejseværker; en detalje, der fremhæver det vertikale udtryk i de slanke bygninger. De vertikale enheder i “hvide betonrammer” er også indbyrdes separeret ved at være klædt i forskellige nuancer af jordfarver. Hver enhed har to nuancer, og ses Havneholmen på lidt afstand, bliver dette samlede billede et fin pallet af bløde, varme farver. Havneholmens beboere nyder udsigten, havluften og lyset – men kan også nyde stilheden, for bilerne er forbeholdt p–kælderen. Arealet omkring de fem bygninger er formet af C.F. Møller Landscape og er fint tilpasset stedet og dets kvaliteter. Selv om Havneholmen er tætbebygget, opleves den luftig og åben med de store passager mellem bygningerne. Det er arkitektfirmaet C.F. Møller A/S, der har tegnet Havneholmen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 2

Bolig

Baldersbo

Almene boliger løftet til moderne standard

Skole

Copenhagen International School

Lys, luft og læring

Bolig

Havhusene

Lækre boliger i attraktive omgivelser

Bolig

Havneholmen, Aarhus

Rytme og variation i stærkt helhedsudtryk

Bolig

Henriksgaarden

Ude og inde smelter sammen

Forsyningsanlæg

Hillerød Kraftvarmeanlæg

Miljøvenligt kraftvarme­værk med ny teknologi

Bolig

Kanalhusene

Karréboliger i moderne version

Bolig

Korsløkkeparken

Boligrenovering med fokus på tilgængelighed

Forsyningsanlæg

Kraftvarmeværk Lisbjerg

Skulpturelt kraftvarmeværk

Uddannelsescenter

Maskinmesterskolen

En dag på værkstedet

Skole

Ny Frederiksberg Skole

Sorøs nye væksthus

Kulturcenter

Odeon Musik- og Teaterhus

Odeon favner midtbyens visuelle forskellighed

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol (2017)

Multifunktionel campus i opgraderet version

Bolig

Struer Boligselskab, afd. 1

Genopført fra soklen

Bolig

Teglværkskajen

Ny nordisk funktionalisme på kajen

Plejecenter og genoptræning

Tysingehave

Her i vores hus er glæde

Bolig

West Coast Park

Kanal København