Maskinmesterskolen

:
maj 2017
Maskinmesterskolen - Renoveringsprojektet

Maskinmesterskolen København har fået et helt nyt værksted med glasfacade. EK Entreprise A/S har været totalentreprenør på hele projektet, der også tæller renovering og genopførslen af en brandtomt.

Maskinmesterskolen - Værkstedet

Den nye værkstedsskolebygning er på 1.500 kvm. Værkstedet har en ekstra etage, som undervejs i byggeriet har fået tilføjet et ekstra led på 172 kvm.

Maskinmesterskolen - Ovenlyset

På førstesalen i den genopførte mellembygning er der brugt lange, smalle ovenlys, der nærmest hiver lyset ned i rummet.

previous next

En dag på værkstedet

Med genopførelse af en nedbrændt bygning, renovering af gamle bygninger og helt nyt værksted står Maskinmesterskolen i Lyngby klar til at uddanne næste generation af maskinmestre

Byggefakta

Maskinmesterskolen
Gyrithe Lemches Vej 20
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

Bygherre:
Maskinmesterskolen København
Bygherrerådgiver:
Alectia A/S
Arkitekt:
Mannik & Storm A/S
Totalentreprenør:
EK Entreprise A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
11153 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2016 - marts 2017

I sommeren 2011 raserede en voldsom brand dele af hovedbygningen på Lyngby Ungdomsskole på Gyrithe Lemches Vej i Lyngby. Det meste af bygningen, der indeholdt administration, klasselokale og skolekøkken, brændte ned.

I 2014 købte Maskinmesterskolen København matriklen og tog fat på at genopføre den nedbrændte bygning, inkl. en udvidelse på 4,5 m af bygningen. Desuden renovering af de to eksisterende bygninger og endelig en helt ny værkstedsskolebygning på 1.500 kvm. Matriklen har i halvandet år været byggeplads, og en næsten helt ny maskinmesterskole står nu klar til at uddanne næste generation af maskinmestre.

Nogle af de eksisterende faciliteter er ikke indgået i renoveringen, bl.a. auditorier, den store sal, gangarealer m.m. Det er EK Entreprise A/S, der som totalentreprenør har holdt styr på både genopførelse, renovering og det nye værksted.

Tro mod udtrykket

Bygherre har ønsket at genopføre det samme udtryk i facaden som de to eksisterende bygninger, og derfor er der brugt gule teglsten og sorte, smalle vinduespartier som i de eksisterende bygninger. Fra nord smelter det hele sammen, og den genopførte bygning flugter med de to yderbygninger og fremstår som en helhed – som om, de aldrig har været adskilt.

Fra syd fremstår det mere tydeligt, hvad der er nyt, og hvad der er gammelt. Her har man udvidet bygningen med 4,5 m i dybden, og derfor flugter den ikke med de to yderbygninger. Samtidig har man monteret en stålramme på facaden, hvor der øverst er sollameller og nederst er elektronisk solafskærmning.

For enden af den lange bygning er der opført en helt ny værkstedsskolebygning. Den har det samme facadeudtryk, men adskiller sig dog med en glasfacade mod vejen. Værkstedet har en ekstra etage, som undervejs i byggeriet har fået tilføjet et ekstra led på 172 kvm, som er lejet ud til TEC (Teknisk Erhvervsskole Center). På taget er der solceller, som kan inddrages i undervisningen.

Hældning på 20 grader

Den arkitektoniske lighed udenfor adskiller sig indenfor. De gule teglsten udvendigt er ikke trukket med ind i den nye bygning, som i de eksisterende bygninger. I den nye er der brugt bærende betonelementer, og her er malet hvidt. Der er benyttet både linoleum og gulvtæpper på gulvene. Her er lokaler på begge sider af gangen i stueetagen. Et udtryk, der forvandler sig på 1. sal, hvor der kun er lokaler på den ene side ud til et bredt gangareal. 

På gangen bliver man næsten blændet af lyset for oven. Her er brugt lange, smalle ovenlys, der nærmest hiver lyset ned i rummet. På venstre side af gangen er der skabe og små nicher, hvor man kan sidde, og på højre side lokaler. Allerede på gangen kan man se, at bygningen har en hældning, da ovenlysene skråer, og det bliver yderligere markant i lokalerne, hvor hældning på 20 grader tydeligt står frem og giver en meget stor rummelighed og differentierende højdeforskel i lokalet – en wow-effekt.

Særskilt rumprogram

Med genopførelse, renovering og et nyt værksted har man kørt med to byggeprogrammer, oplyser projektleder Peter Hempel fra EK Entreprise. I forhold til genopførelsen af midterbygningen var det muligt at beholde kælderen og renovere den og bygge ovenpå – samtidig med at den skulle kobles sammen med de eksisterende bygninger. Ikke mindst i forhold til både elektriske installationer og ventilation har det været en udfordring. Der var mange gamle installationer indstøbt i væggene. Men der har været brug for at opdatere til anno 2017, og det har betydet synlige rør.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 2

Bolig

Baldersbo

Almene boliger løftet til moderne standard

Skole

Copenhagen International School

Lys, luft og læring

Bolig

Havhusene

Lækre boliger i attraktive omgivelser

Bolig

Havneholmen, Aarhus

Rytme og variation i stærkt helhedsudtryk

Bolig

Henriksgaarden

Ude og inde smelter sammen

Forsyningsanlæg

Hillerød Kraftvarmeanlæg

Miljøvenligt kraftvarme­værk med ny teknologi

Bolig

Kanalhusene

Karréboliger i moderne version

Bolig

Korsløkkeparken

Boligrenovering med fokus på tilgængelighed

Forsyningsanlæg

Kraftvarmeværk Lisbjerg

Skulpturelt kraftvarmeværk

Uddannelsescenter

Maskinmesterskolen

En dag på værkstedet

Skole

Ny Frederiksberg Skole

Sorøs nye væksthus

Kulturcenter

Odeon Musik- og Teaterhus

Odeon favner midtbyens visuelle forskellighed

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol (2017)

Multifunktionel campus i opgraderet version

Bolig

Struer Boligselskab, afd. 1

Genopført fra soklen

Bolig

Teglværkskajen

Ny nordisk funktionalisme på kajen

Plejecenter og genoptræning

Tysingehave

Her i vores hus er glæde

Bolig

West Coast Park

Kanal København