Ny Frederiksberg Skole

:
maj 2017
Ny Frederiksberg Skole - Beliggenheden

Ny Frederiksberg Skole ligger på samme adresse som den gamle og er nabo til kommunens idræts- og aktivitetshal. Projektet er tegnet af Rum Arkitekter.

Ny Frederiksberg Skole - Læringsmiljøerne

Ny Frederiksberg Skole rummer en stor variation i læringsmiljøer, som tilgodeser både individuelt arbejde, vekslende læringsmetoder, holddannelser og fælles arrangementer i auditorium, læringscenter og multisal.

Ny Frederiksberg Skole - Facaderne

Skolebygningens facader er udført med Baumit Facadepuds i et udtryk af det helstøbte og solide, men også moderne. Solskærmen er af aluminium og stål. Facaderne er en del af råhusentreprisen, løftet af Hansen & Andersen A/S.

previous next

Sorøs nye væksthus

En skole kan bidrage med mere end undervisning til sit lokalsamfund. Det mener Rum Arkitekter, der har projekteret et kraftfelt med dynamik og en vifte af muligheder

Byggefakta

Ny Frederiksberg Skole
Smedeparken 1
4180 Sorø
Danmark

Bygherre:
Sorø Kommune
Bygherrerådgiver:
S.P. Bjarløv ApS
Totalrådgiver:
Rum A/S
Arkitekt:
Rum A/S
Ingeniør:
Balslev A/S, Oluf Jørgensen A/S
Andre aktører:
Hansen & Andersen A/S, Næstved
Areal:
6870 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2015 - Februar 2017

Da Sorø Kommunes Frederiksberg Skole i 2009-10 konstaterede omfattende miljø- og sundhedsskadelig PCB-forurening i skolens byggetekniske konstruktioner, udløste det ganske vist en forskrækkelse og bekymring over udsigten til en kostbar renovering. I dag, syv år og en nedrivning senere, er ærgerlighederne afløst af glæde over en helt ny skole, der blev indviet i januar.

Ny Frederiksberg Skole er et projekt, skabt af Rum Arkitekter i Horsens, opført gennem de seneste godt to år i en byggeproces, der har været organiseret i fagentrepriser. 6.870 nye kvm har afløst de nu nedrevne og bortskaffede bygninger fra perioden 1971-78

Konceptet for den nye skole er en syntese mellem energimæssige, pædagogiske og tekniske analyser. Gennem skitserende programmering har Rum udviklet en optimeret, fleksibel skole og et væksthus for lokalsamfundet, hvis ambition det er at samle både by og landskab. Den tosporede skole tilbyder tillige tilhørende multicenterfaciliteter til mange folkelige og kulturbærende formål.

En god indikation på, hvad det indebærer, fik skolens ledelse tidligt, i dialog med et af de store lokale boligselskaber, Sorø Boligselskab. Efter offentliggørelsen af de gode nyheder om Ny Frederiksberg Skole lød det begejstret fra boligselskabets formand, Gert Hansen:

– Det helt særlige i relation til Sorø Boligselskab er, at fire af vores boligafdelinger ligger lige rundt om den nye skole; to af dem inden for kun 50 m’s afstand. Vi mener, det er særdeles attraktivt at få en topmoderne ny skole så tæt på, applauderede Gert Hansen.

Bærende facader

Skolebyggeriet er projekteret og udført efter gennemprøvede principper, men med et twist af karakter og personlig fortolkning. Konstruktivt arbejdes der med bærende facader af betonelementer, vekslende med glaspartier i aluminumsprofiler. Udtrykket er på en gang solidt og transparent; frem for alt er det moderne og fremsynet, men med en humanis­tisk og værdifast tone. Arealerne er disponeret i to etager med en klar opdeling i kultur- og aktivitetscenter, undervisning og en sektion til den såkaldte SFO (Skole- og Fritids Ordning), hvor elever samles og færdes efter dagens undervisning.

Skoleprojektet i Sorø fremstår som en helstøbt figur i to etager med naturlig opdeling i afdeling­er, der er forankret i en kraftfuld midte, hvorfra den dynamiske, åbne skole udgår. Indtrykket af en monolit styrkes af de markante, pudsede facader, udført med en herhjemme endnu mindre udbredt facadepuds, som markedsføres under navnet Baumit. Det er entreprenørselskabet Hansen & Andersen, der har været styringsentreprenør på den opgave, sammen med en række andre inden for råhusentreprisen: Bl.a. støbning af fundamenter og sokkel, montage af betonelementer og flisearbejde inde i bygningen.

Styrke

Baumit er en del af Wopfinger Baustoffindustrie GmbH og Wieters­dorfer Group, der beskæftiger 3.000 ansatte og har en årlig omsætning på ca. 800 mio. euro. I 25 år har Baumit været det førende østrigske mærke inden for byggematerialer og har vundet eksperters tillid i flere end 28 europæiske lande, oplyser Hansen & Andersen. Det er sket takket være kvalitetsprodukter, innovative koncepter og service. Baumit tilbyder således en række pudsprodukter og isolerede facadepudssystemer, der kan anvendes i alle slags byggerier. Systemerne er diffusionsåbne og designet til brug i åndbare konstruktioner.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 2

Bolig

Baldersbo

Almene boliger løftet til moderne standard

Skole

Copenhagen International School

Lys, luft og læring

Bolig

Havhusene

Lækre boliger i attraktive omgivelser

Bolig

Havneholmen, Aarhus

Rytme og variation i stærkt helhedsudtryk

Bolig

Henriksgaarden

Ude og inde smelter sammen

Forsyningsanlæg

Hillerød Kraftvarmeanlæg

Miljøvenligt kraftvarme­værk med ny teknologi

Bolig

Kanalhusene

Karréboliger i moderne version

Bolig

Korsløkkeparken

Boligrenovering med fokus på tilgængelighed

Forsyningsanlæg

Kraftvarmeværk Lisbjerg

Skulpturelt kraftvarmeværk

Uddannelsescenter

Maskinmesterskolen

En dag på værkstedet

Skole

Ny Frederiksberg Skole

Sorøs nye væksthus

Kulturcenter

Odeon Musik- og Teaterhus

Odeon favner midtbyens visuelle forskellighed

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol (2017)

Multifunktionel campus i opgraderet version

Bolig

Struer Boligselskab, afd. 1

Genopført fra soklen

Bolig

Teglværkskajen

Ny nordisk funktionalisme på kajen

Plejecenter og genoptræning

Tysingehave

Her i vores hus er glæde

Bolig

West Coast Park

Kanal København