Henriksgaarden

:
april 2017
Henriksgaarden - Byggeriet

Henriksgaarden danner ramme om butikker og boliger. Stilen er klassisk dansk arkitektur, der blender ind i bymidten, men også højner området.

Henriksgaarden - P-kælderen

Der er p-kælder i hele grundens areal. En kælder med meget store dækkonstruktioner for at sikre stabiliteten i hele byggeriet. Thisted Fjerritslev Cementvarefabrik A/S har leveret alle vægelementer, og Arne Elkjær A/S har været rådgivende ingeniører på sagen.

Henriksgaarden - Altanen

Det er muligt at lukke helt op ud til altanen ved hjælp af en trefløjet foldedør, der kan foldes helt til den ene side. Det åbner rummet op, så udelivet kan trækkes helt ind i stuen. Bay Arch har tegnet Henriksgaarden.

previous next

Ude og inde smelter sammen

Henriksgaarden, med butikker og boliger på Bagsværd Hovedgade, er blevet forkælet med detaljer, hvor ikke mindst lyd, lys og uderum er vægtet højt

Byggefakta

Henriksgaarden
Bagsværd Hovedgade 98-106
2800 Bagsværd
Danmark

Bygherre:
Innovator A/S, Bagsværd City A/S
Bygherrerådgiver:
Innovator A/S
Arkitekt:
Bay Arch
Totalentreprenør:
Entreprenør Erling Jensen A/S
Ingeniør:
Arne Elkjær A/S
Areal:
7600 kvm.
Byggesum: 
98 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2015 - marts 2017

Tekst: Gitte Roe Eriksen, journalist
Foto: Brahl Fotografi

Det siger næsten sig selv, at det er en udfordring at bygge nyt på Bagsværd Hovedgade. I forvejen er området tæt bebygget – og så er det voldsomt trafikeret med generende trafikstøj, der suser ind ad et åbent vindue. Gladsaxe Kommune har da også en målsætning om at reducere de støjgener, som borgerne bliver påført fra kommuneveje og statsveje. Samtidig vil man også gerne styrke Bagsværd Bymidte som centerområde og indkøbssted for borgerne i Bagsværd, så det i højere grad bliver muligt at handle lokalt. I den forbindelse skal Bagsværd Hovedgades karakter som handelsgade forstærkes.

Henriksgaarden er seneste skud på stammen i målet om at omdanne hovedgaden til en attraktiv handelsgade. Henriksgaarden ligger langs den sydlige del af Bagsværd Hovedgade med boligkarréen Buegården i “baghaven”. Den nye bygning er formet som et L, med to længer, og indeholder to butiksarealer i stueplan samt 33 boliger fordelt på tre etager ovenpå. Boligernes størrelser spænder fra 93 kvm til 169 kvm. Under hele ejendommen er der lavet p-kælder m.m.

Butikstag til haver

Ejendommen er opført i en klassisk dansk stil og arkitektur, der både er sin egen, men som også blender ind i området. Den tager både hensyn til det omkringliggende byggeri og hæver sig på samme tid. Der er lagt vægt på dansk kvalitet fra danske leverandører, som bevarer sit udseende og patinerer smukt. Henriksgaarden er tegnet af Henrik Bay fra det danske arkitektfirma Bay Arch.

Facaden på Henriksgaarden kredser om tre farvevalg; de gule teglsten, vinduespartier i Ral 7037 og galvaniseret stål brugt til bl.a. rækværk i forbindelse med svale­gangene og udendørs lamper. Byggeriets L-form er mest tydeligt fra nordsiden, der har sit helt eget udtryk sammenlignet med facaden mod hovedgaden. Her har boligdelen fået tilføjet karnapper, der sikrer et større lysindfald, mere rum i boligen, og som dæmper støjen fra hovedgaden. Den enkle og stringente forside forvandles på bagsiden til et sted med gård­rum, altaner og haver. Her har tre af boligerne egen privat taghave, der er anlagt på toppen af dagligvarebutikken Nettos tag. Taget er nærmest “skudt ind” som en skuffe til boligerne, der alle ligger på 1. sal og op til 3. sal. Her er der også svalegange med en dybde på 2,40 m – støbt på stedet. Dybden gør, at gangene kan adskilles af betonkummer med beplantning, så boligerne har et privat område med plads til bord og stole, mens der er gangsti på den anden side af kummerne.

Fokus på lyd og lys

Som sagt er Bagsværd Hovedgade en meget trafikeret vej, der ikke kan undgå at kaste støjgener af sig. Og med en Netto-butik som underbo, der dagligt skal modtage varer, så befinder Henriksgaarden sig midt i et levende miljø. Netop lyd og lys har været to store fokusområder, som man har valgt at vægte højt og finde løsninger på, der både designmæssigt, kvalitetsmæssigt og funktionsmæssigt danner en helstøbt trio.

Der er lagt vægt på, at alle lejligheder er gennemlyste. For der er hård konkurrence om lyset i tætte byområder. For at optimere lysindfaldet endnu mere er der kæmpe vinduespartier, der sender solens stråler helt ind i rummene.

Både gårdrum, altaner og taghave vender samme vej som vareindlevering til Netto, og derfor har man valgt at gemme lyden væk fra de store lastbiler:

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 2

Bolig

Baldersbo

Almene boliger løftet til moderne standard

Skole

Copenhagen International School

Lys, luft og læring

Bolig

Havhusene

Lækre boliger i attraktive omgivelser

Bolig

Havneholmen, Aarhus

Rytme og variation i stærkt helhedsudtryk

Bolig

Henriksgaarden

Ude og inde smelter sammen

Forsyningsanlæg

Hillerød Kraftvarmeanlæg

Miljøvenligt kraftvarme­værk med ny teknologi

Bolig

Kanalhusene

Karréboliger i moderne version

Bolig

Korsløkkeparken

Boligrenovering med fokus på tilgængelighed

Forsyningsanlæg

Kraftvarmeværk Lisbjerg

Skulpturelt kraftvarmeværk

Uddannelsescenter

Maskinmesterskolen

En dag på værkstedet

Skole

Ny Frederiksberg Skole

Sorøs nye væksthus

Kulturcenter

Odeon Musik- og Teaterhus

Odeon favner midtbyens visuelle forskellighed

Uddannelsescenter

Professionshøjskolen Metropol (2017)

Multifunktionel campus i opgraderet version

Bolig

Struer Boligselskab, afd. 1

Genopført fra soklen

Bolig

Teglværkskajen

Ny nordisk funktionalisme på kajen

Plejecenter og genoptræning

Tysingehave

Her i vores hus er glæde

Bolig

West Coast Park

Kanal København