Beddingen
Beddingen
9000
Aalborg
Danmark
Den gamle industriby, Aalborg, gennemgår i disse år en historisk forvandling.
De fleste af byens store gamle arbejdspladser, der gav brød på bordet til tusinder af familier, er for længst væk. Og gradvist skyder der nye bydele op på de gamle industriarealer – bydele, som i høj grad bærer præg af skiftet fra arbejderby til studieby.
1. juni slog boligselskabet Plus Bolig dørene op til ét af de nyeste skud på stammen: 166 ungdomsboliger på det gamle værftsareal øst for centrum.
Med KMD som nærmeste nabo og en bevaringsværdig tidligere maskinhal i ‘baghaven’ tårner en slank, elegant bygning sig op med udsigt over det meste af havnen og byen fra de øverste af de i alt ti etager.
- Hele bygningens udtryk stammer fra ønsker i lokalplanen om, at det skulle falde i tråd med de gamle siloer og den øvrige havneæstetik, derfor har vi valgt at gøre det på denne måde, fortæller arkitekt og partner Nils Pagh Andreasen fra Kærsgaard og Andersen A/S.
Kærsgaard og Andersen A/S har haft totalrådgivningen på byggeriet.
Hele herligheden står i en pris på 180 millioner kroner for i alt 8.000 kvadratmeter.
For de penge har man fået 152 to-værelses- og 14 et-værelsesboliger med køkken, bad, opvaskemaskine og vaskemaskine til en lejepris på mellem 4.138 til 5.195 kr. om måneden plus forbrug – sidstnævnte pris er for de seks Penthouselejligheder i to etager.
Byggeriet fremstår med store pudsede flader i hvidt med arealer af varmorange flader som kontrast. Den nederste del er beklædt med mørkbrændte teglsten, som dels skal give kontrast og dels sikre, at bygningens nederste del ikke kommer til at fremstå beskidt og nusset på grund af regn og blæst.
- Og så er det hele afsættet for huset, fordi det falder i tråd med de gamle pakhuse, fortæller Nils Pagh Andreasen.
Bygningen består egentlig af to dele – én med syv etager og én med ti etager – som mødes i et fælles indgangsparti med åben trappeskakt, så man kan se helt til tops.
- Oprindeligt skulle der have været et atrium i forbindelse med de indre gangzoner, men det måtte vi desværre droppe på grund af de brandmæssige redningsforhold. I stedet har vi prøvet at åbne op, så vi får både lys og rummelighed, så snart man kommer ind, siger Nils Pagh Andreasen.