Syd Energi

:
september 2013

SEs nye domicil i udkanten af Esbjerg, er tegnet af GPP Arkitekter i Aarhus. Den markante cirkelrunde bygning er arbejdsplads for godt 400 ansatte. Domicilet er Danmarks største erhvervsbyggeri efter passivhus-standard, det vil sige, at man producerer mere energi, end man forbruger.

Foto: SE

På tredje sal er der etableret et udendørs anlæg med grønne planter og udsyn over Esbjerg by helt ned til havnen. Er der brug for at røre sig lidt i det fri kan man tage sig en 360 grader rundtur på den 194 meter lange promenadesti langs taget, hvorfra der er en storslået udsigt over mark og by.

Foto: SE og Rene Hollmann

Plads, lys og luft er kodeord i SE byggeriet. Allerede i indgangspartiet får man en fornemmelse af plads og transparens. En elegant tre-fløjet glaskarruseldøre, leveret og monteret af Tormax Danmark A/S, tager imod. Karrusellen er placeret inde i den runde bygning og er dermed med til at understrege det gennemgående cirkulære format.

Foto:SE og Rene Hollmann

Plads, lys og luft er kodeord i SE byggeriet. Allerede i indgangspartiet får man en fornemmelse af plads og transparens. En elegant tre-fløjet glaskarruseldøre, leveret og monteret af Tormax Danmark A/S, tager imod. Karrusellen er placeret inde i den runde bygning og er dermed med til at understrege det gennemgående cirkulære format.

På tredje sal er der skabt en udendørs oase i form af en 1.000 kvm stor terrasse til medarbejderne, der kan tage deres mad med ud fra kantinen og nyde den i et af de mange miljøer. Der er indrettet relaxzoner og skabt grønne områder.

SE domicilet består ud over den runde hovedbygning af en værksteds- og lagerbygning, der ligeledes er forsynet med solceller på taget. Her har Helge Frandsen A/S leveret en strålevarmeløsning, der reducerer energiforbruget med op til 25 procent i forhold til for eksempel en traditionel kalorifer-løsning.

Receptionen er det første, der møder en, når man træder ind i SEs runde bygning. Her er der også skabt et godt akustisk arbejdsmiljø, blandt andet via et skulpturelt ‘tag’ femstillet af trælameller.

Foto: SE 

Der er tænkt på de ansattes velbefindende, og man har en god fornemmelse af plads, lys og luft når man bevæger sig rundt.

Foto: SE

previous next

Rekordernes domicil

Spektakulær arkitektur, innovative løsninger, banebrydende energiprofil, Danmarks største erhvervsbyggeri i passivhus-standard: rekorderne står i kø, når det drejer sig om det nye SE-domicil i Esbjerg

Byggefakta

Syd Energi
Vilsundvej 1
6715 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Syd Energi Holding A/S
Bygherrerådgiver:
Fuldendt, Rådgivende Ingeniører
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Dansk Energi Management & Esbensen, Sloth Møller A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
10682 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2011 - september 2013

10.000 meter jordvarmeslanger, 32.000 meter køle/varmeslanger i dækkene, 76.000 meter PDS kabler, 160 km kabler i alt, 2.000 m3 beton støbt på stedet, 72.000 kg armering, 859 betonelementer: tallene er store og er blot nogle af de mange indikatorer, der understreger, at det nye SE-domicil i Esbjerg på alle måder er et spektakulært byggeri, som sætter helt nye standarder for erhvervsbyggeri i Danmark.

At der er tale om et ganske ekstraordinært hus, bliver man klar over, når man drejer af E20motorvejen og bevæger sig ind i Esbjergs nye erhvervsområde, hvor det første, der møder en, er SEs runde domicil, der skyder sig op i terrænet lige ved siden af Danmarks største skulptur ‘Lyshøjen’ – en 30 meter høj kuplet jordhøj.

Den nye SE-bygning er i sit udtryk beslægtet med den interaktive ‘Lyshøj’ – man genkender cirkelslaget, det på én gang jordnære og himmelstræbende udtryk og ikke mindst det store format. Bygningen skiller sig markant ud i forhold til det omkringliggende erhvervsbyggeri alene på grund af den cirkulære form, men også i kraft af sin metalliske facade og de ekspressive ‘tøndebånd’, der giver bygningen en dynamisk identitet.

SE-domicilet, som ved sin organiske form og specielle landskabelige placering, står som endnu et vartegn ved energimetropolens port, er det første projekt i det, der over tid skal blive til Next Step City – en ny erhvervspark i Esbjerg, som har været på tegnebrættet nogle år. Og man må sige at overliggeren med GPP Arkitekters banebrydende arkitektoniske greb er lagt højt. Det cirkelrunde byggeri med de stræbende linjer matcher på alle måder Syd Energis værdier og indhold – det signalerer åbenhed og imødekommenhed og arkitekterne fra Aarhus har hele tiden haft for øje, at domicilet skulle associere til SE’s stærke og positive identitet, hvor udvikling, vidensdeling, kompetenceudvikling og fællesskab er nøgleværdier.

- Den sluttede cylindriske form er et symbol på det nye fællesskab, hvor bygningen fremstår som en enhed, men med en klar opdeling i de ønskede afdelinger. Et ankomstområde, hvor alle er velkomne, og hvor man møder SE og den åbenhed, som organisationen står for, blandt andet symboliseret ved et kontrolcenter med indkig til de storskærme, hvorfra SEs aktiviteter kontrolleres og styres. Fra receptionen og et større kundeområde med shop og udstilling, fortsætter man ind i SEs hjerte: et gennemgående atrium med et skulpturelt trappeforløb, der fører op og ind til kontorer, mødelokaler, kursuscenter og fællesarealer, hvor kunder og gæster inviteres med ind, lyder det fra arkitekt Niels Haugård fra GPP Arkitekter, der er lykkedes med at samle alle hovedkontorsfunktionerne og andre stabsfunktioner på et sted og samtidig skabe en tiltrækkende ramme for medarbejderne med store muligheder for samarbejde på tværs af organisationen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 4

Ungdomsbolig

Beddingen

Studieluksus på bedding

Kontorhus

Buddingevej

Et smidigt hus til tekniske hjerner

Butikscenter

Bydelscenter Kokkedal

Butikker sat på køl af erfaren jyde

Bolig

Danmarksgrunden

Det alment særlige

Hotel og konference

Ecco Conference Centre

Arkitektonisk perle med bæredygtige værdier

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

75 hotelværelser med udsigt

Ungdomsbolig

Idrætsbyen

En bydel for unge

Ungdomsbolig

Ramblaen

Spansk præg på Aalborg

Bolig

Solgården

Gamle boliger i ny indpakning

Domicil

Syd Energi

Rekordernes domicil

Ungdomsbolig

Østerbro Brygge

Kontraster på bryggen