Danmarksgrunden

:
oktober 2013

Bygningernes bløde bueslag skaber en ‘bevæget rumlighed’ mellem husene. G.V.L. Entreprise har løst totalentreprisen med Vandkunsten som arkitekter.

GreenGo Energy har leveret et solcelleanlæg med 1000 paneler, der i alt dækker 1.600 kvm og producerer årlige 210.000 kWh.

 

Boligernes disponering i to og tre etager er opnået ved at stable færdigt udstyrede og monterede boksmoduler fra BM Byggeindustri A/S i Hobro.

Interiøret i AlmenBolig+ er i en højere standard, bl.a. muliggjort gennem rationel produktion og beboernes egne bidrag til driften.

 

Et af tilvalgene til AlmenBolig+ på Danmarksgrunden er facadebeklædningen, der er udført med slanke lister af cedertræ. Projekt: Vandkunsten.

previous next

Det alment særlige

Den sociale lejebolig er trådt ind i en ny generation, hvor ikke bare kvaliteten er høj, men beboeren selv får udvidet medindflydelse på indretningen

Byggefakta

Danmarksgrunden
Brunevang 121-155
2610 Rødovre
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet A.K.B.
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Arkitekt:
Tegnestuen Vandkunsten A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Sloth Møller A/S
Byggesum: 
104 mio. kr.

Historisk har det almene boligbyggeri været særdeles alment – i betydningen flertalsstyret: Som den første bolig var, sådan blev de alle. Byggeriet var – og er – i betydelig grad offentligt subsidieret, hvorfor det ansås for legitimt at kræve lejernes forståelse for topstyringen til gengæld for den moderate husleje.

Sådan er det ikke mere!

I individualismens neonbøjede navn er de almene boligselskaber nu begyndt at udvikle koncepter, der ikke bare tillader, at den enkelte boligforening i nybyggeri eller renovering kan til - og fravælge f.eks. altaner og facadebeklædninger; men også at lejerne selv kan anbringe eller fjerne vægge og være medbestemmende for boligens udstyr i køkken og bad.

Hos KAB, en af Hovedstadens største administratorer af det almene, kaldes projekter efter den opskrift for AlmenBolig+!

- Målet er bedre boliger og højere livskvalitet for lejerne til samme pris, hedder det i en udtalelse fra KAB Bolig, som skaffer økonomien med en udstrakt grad brug af billiggørende industriel præfabrikation og ved at producere mange boliger – gerne til flere samtidige projekter – efter den samme grundopskrift med efterfølgende variation gennem tilvalg.

- Endelig forudsættes det, at lejere i AlmenBolig+ selv er aktive og hjælper til med den daglige drift uden at være afhængige af at betale for en vicevært, oplyser KAB Bolig.

Det har ikke virket afskrækkende på lejermarkedet, kan man forstå, for nye boliger i plusklassen er udlejet længe før, de er færdige.

Det gjaldt også på Danmarksgrunden i Rødovre, hvor 72 familieboliger i rækkehuse netop er blevet taget i brug efter et projekt af tegnestuen Vandkunsten Aps: Syv stokke med lejemål i to eller tre etager er disponeret, så stokkene på i alt 8.370 etagemeter krummer let i et bueslag, der skaber dynamik på postadressen Brunevang 101-155. Navnet har Danmarksgrunden i øvrigt fået efter sin tidligere beboer, det legendariske flyttefirma Møbeltransport Danmark.

Boksmoduler

Den høje grad af industriel præfabrikation er opnået ved hjælp af moduler fra den efterhånden erfarne producent BM Byggeindustri, tømrervirksomheden fra 1978, som i det seneste årti har specialiseret sig i at fremstille færdigt-udstyrede, modulbaserede boksenheder. Formålet er at anvende en høj grad af industriel præci-sionsteknologi i en styret, automatiseret og overvåget produktion. Kvaliteten af de enkelte moduler er i top i forhold til de individuelle output på den håndværksbaserede byggeplads; men samtidig opnås en betydelig tidsbesparelse i opførelsesfasen, når de fuldt færdige bokse bare skal stables og tilkobles på pladsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 4

Ungdomsbolig

Beddingen

Studieluksus på bedding

Kontorhus

Buddingevej

Et smidigt hus til tekniske hjerner

Butikscenter

Bydelscenter Kokkedal

Butikker sat på køl af erfaren jyde

Bolig

Danmarksgrunden

Det alment særlige

Hotel og konference

Ecco Conference Centre

Arkitektonisk perle med bæredygtige værdier

Hotel og konference

Hotel Nyborg Strand

75 hotelværelser med udsigt

Ungdomsbolig

Idrætsbyen

En bydel for unge

Ungdomsbolig

Ramblaen

Spansk præg på Aalborg

Bolig

Solgården

Gamle boliger i ny indpakning

Domicil

Syd Energi

Rekordernes domicil

Ungdomsbolig

Østerbro Brygge

Kontraster på bryggen