VUC Sønderjylland

:
april 2012

Inspirerende klasseløse studiemiljøer med møbler udvalgt og tegnet af Zeni Arkitekter.

Skærmtegl udformet som firkantede rør beklæder glasfacaderne og knytter forbindelse til den gamle dels mursten.

previous next

Bynært studiemiljø

Gammel skolebygning i centrum af Sønderborg er blevet åbnet op og udvidet indefra

Byggefakta

VUC Sønderjylland
Løkken 1
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
VUC Sønderjylland
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Bo Michaelsen A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Jeld-Wen
Areal:
5028 kvm.
Byggesum: 
45 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - november 2011

Sct. Jørgens Skole er en monumental bygning midt i Sønderborg og et fikspunkt for øjet, når man passerer Kong Chr. X’s Bro i retning mod Als. Det er den stadig efter en omtrent gennemført renovering og udvidelse, der har berørt hele huset bortset fra de karakteristiske røde murstensfacader.

Bygherren VUC Sønderjylland har i en årrække haft sin Sønderborg-afdeling placeret i den bevaringsværdige skolebygning fra 1937. Tiltagende pladsproblemer og et ønske om at kunne tilgodese nye tværgående indlærings- og studiemetoder i voksenundervisningen gjorde, at der skulle ske noget. Men hvordan udvider man en karrébebyggelse på en sokkelgrund omgivet af fortove og tæt trafik?

En aula med liv

VUC Sønderjylland valgte at udskrive en idékonkurrence blandt arkitektfirmaer. Den blev vundet af Zeni Arkitekter A/S i Åbenrå, som foreslog at bebygge kompleksets indre ved at fjerne en mellembygning og inddrage en mindre aula og et gårdareal.

- Vi lagde et skævt snit diagonalt gennem bebyggelsen som afgrænsning af en ny aula, der forsætter op gennem huset. På den anden side af denne streg fik vi plads til en samlingssal til 300 mennesker samt et studieområde med stillerum ovenpå. En meget bred spindeltrappe skaber kontakt mellem etagerne og kan også bruges til at stoppe op og mødes på. I det hele taget har vi tilstræbt at undgå et livløst atrium til fordel for et rum med mange niveauer, aktivitet og liv, siger sagsarkitekt og partner Torben Engsig Svan Sørensen, Zeni arkitekter a/s.

Det åbne miljø fagdeler sig vertikalt op gennem huset. Den nederste parterreetage er fælles med et vejledningscenter for kommende studerende, køkken og den udvidede kantine og café, og den rummer udover fællessalen et dobbelthøjt motionsrum. Næste etage er forbeholdt science med faciliteter til matematik, fysik og laboratorier. Ovenpå igen hersker sprogfagene, mens tagetagen, der er blevet hævet og forsynet med kviste, er helliget kulturen med et stort billedkunstrum med glaspartier ud mod aulaen. En integreret gammel villa er inddraget til lærerforberedelse og loungemiljø på de forskellige etager.

Åbning mod byen

To cylinderformede mødebokse hænger som rumkapsler ned gennem atriet med adgang fra reposerne og skiftevis åbne og lukkede rum. De lukkede er afskærmet med buede Deko FG fuldglasvægge. Deko loft+væg p/s har leveret og monteret en række lydtætte glas og brandglasvægge til projektet. Også dørene fra Jeld-Wen opfylder varierende brandkrav. De er malet i specialfarver, men er med hvidmalede stålkarme.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 6

Skole

Broskolen

Broskolen klædt på til fremtiden

Domicil

Energinet.dk

Lavenergiens fanebærer

Sport

Gigantium Svømmehal

Bølgegang i badet

Hotel og konference

Hotel Grand Park

Komfort i topklasse ved det 19. hul

Ungdomsbolig

Malterigården

Ungdomsboliger i spændende bymiljø

Bolig

Pilevangen

Grøn æstetik i alment boligbyggeri

Bilhus

Super Dæk Service

Effektiv logistik er vejen frem

Skole

Tagensbo Skole

Kulturkraftværket

Bolig

Ternelunden

Boliger med grafisk udtryk

Kontorhus

Torvebyen

En ny by midt i den gamle by

Plejecenter og genoptræning

Vestervang Aarhus

Pleje i smuk parkbebyggelse

Domicil

Videnscenter Thy-Mors

Udsigt viden om

Uddannelsescenter

VUC Sønderjylland

Bynært studiemiljø