Gigantium Svømmehal

:
april 2012

Gigantium har fået profil takket være den nye svømmehal, der her ses fra ankomstområdet mod øst. (Illustration: Kjaer & Richter A/S).

Gigantium Svømmehal-svømmebassin

Svømmehallens reducerede taghøjde er energibesparende, da mængden af luft, som skal opvarmes og ventileres, er mindre.(Foto: Kulturforvaltningen, Ålborg Kommune).

previous next

Bølgegang i badet

Ny svømmehal i Aalborg Øst binder Gigantium sammen med det bakkede bagland

Byggefakta


Willy Brandts Vej 312
9220 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Aalborg Kommune, Skole- og kulturforvaltningen
Arkitekt:
Kjaer & Richter A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen
Areal:
4700 kvm.
Byggesum: 
85 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2010 - november 2011

Profilen står skarpt på nethinden, når man drejer hen ad Willy Brandts Vej og ser den nye kommunale svømmehal ved Gigantium fra siden. Tagets bølgeprofil er en visuel forlængelse af den sydvendte bakkeskråning herude på kanten af Ålborg Øst. Facadeprofilens efterfølgende figur ligner et kvadratrodstegn, der binder vandtemplet sammen med det oprindelige halkompleks.

Dette arkitektoniske greb begejstrede dommerkomiteen og fik den til at vælge forslaget fra Kjaer & Richter, KPF Arkitekter, Grontmij og NC Construction. En ting er, at nybygningen tager imod landskabet og lukker lyset ind over bassinerne via glasfacader mod øst og syd. En anden kvalitet må siges at være, at den tilfører Gigantiums effektive, men også noget sjælløse is- og eventhaller en tiltrængt æstetik.

Genbrug af vand

Der er også energimæssig fornuft i formgivningen. Ved at begrænse taghøjden i store dele af svømmehallen, reducerer man mængden af luft, der skal ventileres og varmes op, og sydfacadens brede udhæng dæmper solindfaldet og dermed behovet for køling i sommerhalvåret.

Inde i hallen er der et næsten kvadratisk 25-meter bassin, et springbassin med tårn op til fem meter, et varmtvandsbassin til babysvømning, et wellnessafsnit på første sal med spa, sauna, dampbad og koldtvandsbassin samt omklædningsrum med mere. Teknikken er anbragt i kælderetagen, der flere steder har direkte udgang til terræn.

Blandt teknikleverandørerne er Fjordblink Swimming Pools A/S i Randers, der med projektet har premiere på et vandbehandlingsanlæg med fuldautomatisk regenerering af returskyllevand.

- Selve vandbehandlingen sker på traditionel og stabil vis ved, at bassinvandet renses gennem sandfilter og kulfilter. Det nye er, at anlægget kan genbruge 80 pct. af det rensede vand, som tidligere blev lukket i kloakken. En anden nyhed er, at spapoolen ikke som normalt opererer med en begrænset mængde vand, men forsynes fra den samlede vandmængde på en million liter vand. Det har den fordel, at man ikke længere skal jage folk op af bassinet en gang i timen for at få renset vandet. Spabadet kan køre kontinuerligt, siger direktør Henning Børgesen, Fjordblink Swimming Pools, der siden 1969 har leveret swimmingpools, spabade, vandbehandling med mere, i dag især til den offentlige sektor.

Det miljøgodkendte anlæg til Gigantiums svømmehal har særskilt klorproduktion.

Jeld-Wen dørene åbnes

Der er to særskilte indgange til svømmehallen foruden adgangen via Gigantiums foyer og en ny café, der holder stedets rå stil med udendørs fliser på gulvet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 6

Skole

Broskolen

Broskolen klædt på til fremtiden

Domicil

Energinet.dk

Lavenergiens fanebærer

Sport

Gigantium Svømmehal

Bølgegang i badet

Hotel og konference

Hotel Grand Park

Komfort i topklasse ved det 19. hul

Ungdomsbolig

Malterigården

Ungdomsboliger i spændende bymiljø

Bolig

Pilevangen

Grøn æstetik i alment boligbyggeri

Bilhus

Super Dæk Service

Effektiv logistik er vejen frem

Skole

Tagensbo Skole

Kulturkraftværket

Bolig

Ternelunden

Boliger med grafisk udtryk

Kontorhus

Torvebyen

En ny by midt i den gamle by

Plejecenter og genoptræning

Vestervang Aarhus

Pleje i smuk parkbebyggelse

Domicil

Videnscenter Thy-Mors

Udsigt viden om

Uddannelsescenter

VUC Sønderjylland

Bynært studiemiljø