Pilevangen

:
april 2012

Indblikket fra vejen dækkes af carport og skur, og når bøgehækkene er vokset lidt mere til, får man her ved indgangspartiet et fint lille privat uderum.

Fagerhult A/S har udviklet den udendørs LED lampe LOP i samarbejde med Luplau & Poulsen Arkitekter ApS. lampens minimalistiske udtryk passer elegant til arkitekturen og samler flere funktioner, da der er plads til både husnummer og navn.

Herfra carporten ses et af de få tegn på det grønne byggeri, nemlig ventilationens ind- og udgang.

previous next

Grøn æstetik i alment boligbyggeri

Når man siger lavenergi, tænker mange måske stadig på voluminøse solfangere på taget. Men i et nyt byggeri i Solbjerg går det hele op i en højere enhed

Byggefakta


Pilevangen
8355 Solbjerg
Danmark

Bygherre:
Brabrand Boligforening
Bygherrerådgiver:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Arkitekt:
Luplau & Poulsen Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Ingeniør:
Stokvad Rådgivende Ingeniører A/S, Tri-Consult A/S
Andre aktører:
Fagerhult A/S
Areal:
4369 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
marts 2010 - juni 2011

At der skulle være noget særligt ved de almene boliger i Pilevangen i Solbjerg ved Århus, er ikke helt nemt at få øje på. Bebyggelsen er en del af et nybyggerkvarter, der er i fortsat vækst. Til den ene side ligger et parcelhuskvarter i en blandet byggestil, og til den anden er der et igangværende byggeri af andre lejeboliger.

Men Pilevangen er særlig, i hvert fald når det kommer til lavenergi. Man kan bare næsten ikke se det. Og det er også hensigten, fortæller bygherrerådgiver og arkitekt Erik Luplau, fra Luplau & Poulsen Arkitekter ApS.

- Det er her lykkes at skabe
et byggeri, hvor det æstetiske går hånd i hånd med de miljømæssige hensyn. Vores vision og mål med denne opgave var at skabe
nogle funktionelle og smukke boliger, samtidig med at give vores bud på fremtidens energineutrale og bæredygtige boligbyggeri, inden for de gældende økonomiske rammer, forklarer Erik Luplau.

Rækkehuse med overraskelser

Husene fås i fire typer, to-, tre-, fir- og femrumboliger fra 80-115 kvm, alle i to plan. De fremstår indvendigt lyse og venlige og er alle udført efter samme skabelon med entré, toilet, køkken-alrum og stue i stueplan og med bad og værelser på første etage.

Byggearbejdet er udført som totalentreprise af Dansk Boligbyg i samarbejde med Skala Arkitekter og Stokvad Kerstens Rådgivende ingeniører, og er kategoriseret som +energi. Boligerne er opført med skalmurede facader i lysegrå Petersen Tegl, brudt af vinduespartier i sort alu og friser af sort træbeklædning. Taget er fladt og beklædt med tagpap.

Husene er placeret i ni rækker af forskudte klodser, hvor der på den ene side er indgangsparti, let skjult af mindre skur og carport, hvormed der er fin mulighed for at skabe et lille ‘gårdmiljø’ med krukker og et mindre bordarrangement. Belysningen ved døren samt i carporten er lagt i hænderne på Fagerhult A/S, der i samarbejde med Luplau & Poulsen Arkitekter ApS, har produceret en LED-lampe der lever helt op til kravet om kvalitet og grøn energi. På husets anden side finder man et mindre terrasse- og græsareal, der med tiden vil blive omkranset af bøgehæk. Herudover er der parkering, legepladser og græsarealer ved siden af og imellem husrækkerne.

Selve området, der ligger 16 km uden for Århus, er ideelt for den moderne familie, da byen byder på alle de nødvendige faciliteter, tæt på naturen og med gode offentlige trafikforbindelser til Århus samt til motorvejen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 6

Skole

Broskolen

Broskolen klædt på til fremtiden

Domicil

Energinet.dk

Lavenergiens fanebærer

Sport

Gigantium Svømmehal

Bølgegang i badet

Hotel og konference

Hotel Grand Park

Komfort i topklasse ved det 19. hul

Ungdomsbolig

Malterigården

Ungdomsboliger i spændende bymiljø

Bolig

Pilevangen

Grøn æstetik i alment boligbyggeri

Bilhus

Super Dæk Service

Effektiv logistik er vejen frem

Skole

Tagensbo Skole

Kulturkraftværket

Bolig

Ternelunden

Boliger med grafisk udtryk

Kontorhus

Torvebyen

En ny by midt i den gamle by

Plejecenter og genoptræning

Vestervang Aarhus

Pleje i smuk parkbebyggelse

Domicil

Videnscenter Thy-Mors

Udsigt viden om

Uddannelsescenter

VUC Sønderjylland

Bynært studiemiljø