Lokalcenter Elmevang

:
april 2012

Den nye fløj af Elmevang holder stilen med rød tegl på mure og tag. De franske altaner og den store fællesaltan over hovedindgangen er nye arkitektoniske detaljer sammen med gårdhavernes slyngede bænke og bede.

Store boenheder med nye vinylparketgulve, tekøkkener og teknik.

previous next

Forynget ældrecenter

Østjyske Elmevangen har gennemgået en totalombygning og udvidelse med fokus på komfort og energi

Byggefakta


Elmevang 2
8355 Solbjerg
Danmark

Bygherre:
Aarhus Kommune
Totalrådgiver:
Skala Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
STB Byg A/S
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
3090 kvm.
Byggesum: 
42 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2010 - november 2011

Utidssvarende plejehjem er der fortsat mange af rundt om i landet, men der arbejdes på sagen. Et af de større ombygningsprojekter er Lokalcenter Elmevang i Solbjerg. Her er man tæt på fuldførelsen af en total renovering og udvidelse, hvor bygherren Århus Kommune har haft professionel assistance fra syd:

Skala Arkitekter A/S i Horsens har tegnet og haft rollen som totalrådgiver. Hundsbæk & Henriksen A/S i Vejle har projekteret konstruktioner og installationer og haft byggeledelsen, og STB Byg A/S, ligeledes fra Vejle, har været hovedentreprenør.

Plejehjemsbygningerne, der senere har fået status som et af Århus Kommunes 13 lokalcentre, er opført i 1973. Typisk for tiden var byggeriet meget dårligt isoleret, og vinduer, tage og indvendige overflader var nedslidte efter de knap 40 år. Tiden var også løbet fra de små stuer, der udgjorde beboernes private gemakker.

Alt blev skrællet af

Opgaven, der i første omgang blev udbudt til en stribe prækvalificerede arkitektfirmaer, lød på ombygning af det eksisterende til moderne toværelseslejligheder med stort bad og tekøkken. Der skulle desuden findes plads til at opføre en ekstra fløj med boliger og fællesarealer og personalerum. Sidst, men ikke mindst skulle hele byggeriet ajourføres energimæssigt med nye installationer, ny isolering og nye overflader.

STB Byg A/S, som vandt udbuddet på hovedentreprisen efter en forudgående prækvalifikation, kan her på falderebet bevidne, at der er blevet gået særdeles grundigt til værks.

- Kommunen genhusede beboerne, så alt var ryddet, således at vi og underentreprenørerne kunne gå i krig over hele linjen fra start. Vi har været helt nede at bryde terrændæk op, så gulvene kunne efterisoleres, og fundamenter i facader har været fjernet og genopbygget, så alt nu opfylder nutidige standarder, fortæller projektleder Jesper Hougaard Mikkelsen, STB Byg A/S.

En trykprøve har vist, at det nye overholder 2015-kravene til tæthed, så rigeligt endda. Der er som led i kommunens grønne politik anvendt papiruld som isoleringsmateriale, dog i kombination med Rockwool for at opfylde brandkravene til tagkonstruktioner. Der er særskilte teknikrum til samtlige boenheder, og der er også blevet en del mere automatik i form af trådløst styret solafskærmning og gardiner, klima- og lysstyring, vinduesopluk, loftlifte og kaldeanlæg.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 6

Skole

Broskolen

Broskolen klædt på til fremtiden

Domicil

Energinet.dk

Lavenergiens fanebærer

Sport

Gigantium Svømmehal

Bølgegang i badet

Hotel og konference

Hotel Grand Park

Komfort i topklasse ved det 19. hul

Ungdomsbolig

Malterigården

Ungdomsboliger i spændende bymiljø

Bolig

Pilevangen

Grøn æstetik i alment boligbyggeri

Bilhus

Super Dæk Service

Effektiv logistik er vejen frem

Skole

Tagensbo Skole

Kulturkraftværket

Bolig

Ternelunden

Boliger med grafisk udtryk

Kontorhus

Torvebyen

En ny by midt i den gamle by

Plejecenter og genoptræning

Vestervang Aarhus

Pleje i smuk parkbebyggelse

Domicil

Videnscenter Thy-Mors

Udsigt viden om

Uddannelsescenter

VUC Sønderjylland

Bynært studiemiljø