Energinet.dk

:
april 2012
energinet-faner
energinet-gang

Administrationsområdet er et åbent landskab under akustiske lofter, Focus DS fra Saint-Gobain Ecophon. Belysningen er indfældet i lofterne i form af downlight-armaturer Sysion fra KC Light A/S.

energinet-kontor

EFG Bondo A/S er totalleverandør af møbler med blandt andet en specialudgave af A-table med skråtfasede, smalle og elegante kanter og en belægning af Desktop-linoleum. Skabene er EFG Bondo A-Unit.

energinet-atrie

Fra ankomstens atrium fører en elegant ståltrappe fra HB Trapper & Stål A/S op til overetagens administrationsområde. Husets åbenhed understreges af fuldglasvægge fra deko loft+væg.

Energinet-facade

Energinet.dk er flyttet ind i et hus med en stærk personlighed, udtrykt gennem bæredygtighed og en facade med lodrette lameller af skumfyldt glasfiber.

previous next

Lavenergiens fanebærer

Når arkitekturen integrerer sig lydefrit i landskabet, og bygningen beskærer energiregningen med halvdelen, så er vi tæt på idealet for bæredygtigt byggeri

Byggefakta


Pederstrupvej
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Energinet.dk
Bygherrerådgiver:
DK2 Bygherrerådgivning A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Ingeniør:
Hansen, Carlsen & Frølund A/S
Andre aktører:
EFG Bondo A/S, HB Trapper & Stål A/S, Deko Loft + Væg P/S, Saint-Gobain Ecophon A/S
Areal:
3500 kvm.
Byggesum: 
53 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2010 - november 2011

71,3 kWh pr. kvadratmeter.

Så meget tilført energi må en dansk kontorbygning anvende uden at være i konflikt med energirammen i det gældende bygningsreglement.

35 kWh pr. kvadratmeter

. Markant under det halve. Det er energiforbruget i det nye regionskontor for den offentligt ejede virksomhed med ansvar for det danske el- og gasnet, Energinet.dk. Administrationsbygningen, som Energinet.dk tog i anvendelse i midten af november 2011 er blevet til i et samarbejde med Henning Larsen Architects som projekterende og Dahl Entreprise A/S som udførende. Og om end man kan hævde, at netop en offentlig energiservicevirksomhed har en forpligtelse til at optræde som fyrtårn, så er bundlinjen i energiregnskabet på Pederstrupvej i Ballerup en af de aktuelt mest forbilledlige. Henning Larsen Architects har opnået resultatet ved at styre efter enkle parametre som form og placering, layout og funktionsdisponering samt dagslysoptimering.

I den mere højteknologiske afdeling er bæredygtigheden suppleret med varmepumper, solpaneler og køling med grundvand, ligesom hovedparten af belysningen er udført med LED-lyskilder (Light Emitting Diodes). De tiltag er ansvarlige for et energitilskud på 13 kWh pr. kvm. Ingeniørprojektet er udført af Hansen, Carlsen & Frølund A/S.

Administrationshuset med plads til ca. 100 medarbejdere er delt i et offentligt areal med lobby og publikumsfaciliteter i terrænplanet, tillagt de administrative arbejdspladser på en overetage af samme størrelse. Endvidere er huset udstyret med et kælderareal til bl.a. teknik og sekundære rum. Plandisponeringen er enkel og let aflæselig. Arkitekturens æstetik har samme kvaliteter med en transparent og åben parterre, afsluttet mod vest med en lukket kerne til teknik- og birum, toiletter med videre.

Etagerne

Det åbne ankomstområde med kig gennem huset og en forståelse af overetagens travle administrationsmiljø leverer indtrykket af en travl og moderne virksomhed.

En 1500 mm bred ståltrappe viser vejen mellem etagerne. Producenten er HB Trapper & Stål A/S, som har udført trappen med indespændte glasværn og rustfrie, slebne håndlister. Med sin placering centralt i atriet får trappen ikke bare funktion som forbindelsesvej, men har også skulpturelle kvaliteter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 6

Skole

Broskolen

Broskolen klædt på til fremtiden

Domicil

Energinet.dk

Lavenergiens fanebærer

Sport

Gigantium Svømmehal

Bølgegang i badet

Hotel og konference

Hotel Grand Park

Komfort i topklasse ved det 19. hul

Ungdomsbolig

Malterigården

Ungdomsboliger i spændende bymiljø

Bolig

Pilevangen

Grøn æstetik i alment boligbyggeri

Bilhus

Super Dæk Service

Effektiv logistik er vejen frem

Skole

Tagensbo Skole

Kulturkraftværket

Bolig

Ternelunden

Boliger med grafisk udtryk

Kontorhus

Torvebyen

En ny by midt i den gamle by

Plejecenter og genoptræning

Vestervang Aarhus

Pleje i smuk parkbebyggelse

Domicil

Videnscenter Thy-Mors

Udsigt viden om

Uddannelsescenter

VUC Sønderjylland

Bynært studiemiljø