Science Center Sorø

:
august 2009

Det imponerende trappetårn er det eneste, der bryder det cirkulære indtryk af Science Center Sorø. Stålarbejdet er udført af Holbæk Ny Maskinværksted A/S.

Wienerberger A/S har leveret 200.000 stk. Flensborgsten til Science Center Sorø. Dygtigt og kreativt murerarbejde har sikret en optimal anvendelse af disse specielle sten til at give bygningerne et helt specielt præg.

Indkvarteringshuset er i al sin enkelhed en smuk bygning, hvor ikke mindst anvendelsen af Flensborgsten giver den sit særpræg.

Det store fællesrum midt i Science Center Sorø. De store ovenlysvinduer bidrager i høj grad til lokalets specielle atmosfære.

Indkvarteringsrummet er indrettet med store glaspartier, der sikrer lysindfald og dermed et behageligt indeklima.

Laboratorierne skal bruges til undervisning i naturvidenskabelige fag, og lokalerne er fyldt med tekniske installationer udført af Bravida Danmark.

previous next

Cirkulært science center

Sorø Akademi udbygges med et nyt center for natur­videnskaben – Science Center med trappe­tårn og imponerende murværksløsning

Byggefakta

Science Center Sorø
Akademigrunden 18
4180 Sorø
Danmark

Bygherre:
Stiftelsen Sorø Akademi
Arkitekt:
Kjaer & Richter A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
3700 kvm.
Byggesum: 
125 mio. kr.

Det kan være svært at hamle op med en traditionsrig institution som Sorø Akademi, der er placeret i en enestående natur omkring Sorø Sø, hvor det har ligget siden 1586. Ikke desto mindre har Lyngby-virksomheden Pihl & Søn A/S gjort forsøget og er sluppet bemærkelsesværdigt godt fra det, på grundlag af tegninger skabt af arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S fra Århus og i tæt samarbejde med den rådgivende ingeniør, Henry Jensen A/S fra Odense.

Sammen har de løftet opgaven at opføre to nye bygninger, et indkvarteringshus og et kursuscenter – Science Center Sorø, der på en og samme tid er tilpasset akademiets historiske bygninger og samtidig umiskendeligt repræsenterer det 21. århundredes byggestil.

Bygherren, Stiftelsen Sorø Akademi, var i hvert fald ikke i tvivl, da de skulle finde vinderen blandt de indkomne tilbud på Science Center Sorø. Det var forslaget om udformningen af kursuscenteret, der gjorde udslaget. En cirkulær bygning i to etager, placeret direkte ved søbredden. En markant og iøjnefaldende bygning.

Et hus til elever

I foråret 2008 blev byggeriet indledt på både indkvarteringshus og kursuscenter. Indkvarteringshuset skulle, med al respekt, vise sig at være den enkle del af projektet.

En toetages bygning på godt 1.800 kvm indrettet med kollegieværelser og fællesrum til de fremtidige kursister på Science Center Sorø, samt en lejlighed på 130 kvm til den fremtidige leder af den nye afdeling på Sorø Akademi. En leder, der får den pompøse titel talentchef.

Kollegiet er indrettet med 15 værelser, hvor der vil kunne indkvarteres op til 90 elever, tre på hvert værelse. På begge etager er der indrettet fællesrum, ligesom der på førstesalen er installeret tekøkken.

Indkvarteringshuset blev overdraget til bygherren allerede i februar, tre måneder før tid. Med velberåd hu, således at al opmærksomhed i sidste fase af arbejdet kunne koncentreres om nabohuset.

Et hus til videnskab

For det er dette byggeri, der tiltrækker al opmærksomhed. Det cirkulære kursuscenter, på godt 2.326 kvm fordelt på to etager samt kælder.

Huset er, lige som indkvarteringshuset, skabt af arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S i tæt samarbejde med totalentreprenøren Pihl & Søn A/S samt den rådgivende ingeniør Henry Jensen A/S.

Resultatet af anstrengelserne er blevet et byggeri, der i alle henseender vækker opsigt. Både på grund af formen og slet og ret, fordi det er smukt.

Undervejs har udfordringerne på det nærmeste stået i kø. Allerede under projekteringen viste den første sig. For grundvandsspejlet stod temmelig højt, ikke mindst på grund af det tætte naboskab til Sorø Sø. Blot 30 centimeter nede begyndte problemerne at melde sig. Denne udfordring blev løst ved at placere sugespidser med to meters mellemrum hele vejen rundt om byggepladsen, så man konstant kunne pumpe grundvandet væk.

For at undgå vand i kælderen er fundamentet en dobbeltkonstruktion med to bundplader. I bunden og langs ydervæggene en gummimembran, der gør det muligt at indsivende vand kan opsamles og pumpes væk.

Specielt murværk

Den færdige bygning fanger op­-mærk­somheden af flere grunde. Her er ingen udspring på bygningen. Altanerne på førstesalen er bygget ind i huset ’som udskæringer i en kæmpestor ost’. Når man benytter disse altaner, vil man opdage, at man fortsat befinder sig inden for den cirkel, bygningen udgør.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 3

Ungdomsbolig

Bikuben Kollegiet

Kollegium med Utzonske linjer

Sport

CASA Arena Horsens

Stadion i bevægelse

Transportcenter

Danfoss Drives

Hus til kvikke ekspeditioner

Domicil

Electrolux

Transparent æstetik

Domicil

Elektromarine

Eksklusivt domicil med havudsigt

Domicil

Energi Fyn

Energirigtigt domicil

Sport

Greve Multihal

Et hus på idrættens præmisser

Offentlige kontorer

Hans Nansens Gård

Skattepalæ i moderne version

Bolig

Havneholmen

Havneholmen i vifte og vinkel

Domicil

ISC-Huset

Et gadehjørne i Esbjerg

Produktionsanlæg

Kruså Mejeri

Mejeri i stor skala

Transportcenter

Logistikcenter Århus

Logistik i metermål

Bolig

Malterigården

Moderne boliger i molesteret malteri

Offentlige kontorer

Odense Kommune

Nyt liv til den tidligere amtsgård i Odense

Kontorhus

Parkeston House

Højt skum på havnen

Uddannelsescenter

Science Center Sorø

Cirkulært science center

Bolig

Ternelunden

Slanke, funklende funkisboliger