Bikuben Kollegiet
Rendsburggade 7
9000
Ålborg
Danmark
Godt hundrede studerende i Ålborg har fået lejlighed til at flytte ind på en af byens bedste adresser. Få meter fra Limfjorden og stadig midt i byen har Bikubenfonden opført tre blokke med kollegielejligheder reserveret studerende – på et sted, hvor man ellers ville forvente dyre ejerlejligheder.
Det nye kollegium ligger som en del af Utzon Parken klos op ad Utzon Center, der er opført til minde om den kendte arkitekt.
Og navnet Utzon hænger ved: Kim Utzon er arkitekt på projektet, ArkitektGruppen er totalprojekterende, mens HP Gruppen A/S står som hovedentreprenør. Endelig har ingeniørarbejdet været overladt til Rambøll.
Slægtskabet med naboen, Utzon Center, er da også til at få øje på. Ganske vist er de murstensprydede vægge i centret udskiftet med rå beton i kollegiebyggeriet. Men ellers er det i vid udstrækning de samme linjer og tanker, der går igen: fra de fritstående søjler til de karakteristiske Utzon-tagrender.
- Hele layoutet til Utzon Parken er tegnet af Jørgen Utzon selv. Og det kan ses, siger Jesper Christensen fra HP Entreprise, der er en del af HP Gruppen.
Derudover har arkitekt Jesper Roth fra Kim Utzon Arkitekter ApS haft et godt øje til det havneområde, Bikuben Kollegiet kommer til at bebo.
- Byggeriet er holdt i en meget rå stil for at matche havnens kontekst, fortæller han.
Utzon Parken kommer til at bestå af de to nu færdiggjorte byggerier, som kommer til at ligge i en park, når havearkitekterne engang bliver færdige med deres arbejde.
De tre kollegieblokke, hvoraf de to er ens, mens den midterste blok er en etage højere end de andre, fremtræder identiske – om end meget specielle.
Facaden er konsekvent holdt i stål, glas og beton. På siden af blokken er påhæftet en stor karnap, der rækker fra anden eller tredje etage til sjette – ligeledes klædt i stål. Mens bagsiden af byggeriet er smallere end forsiden, hvor trappeopgangen og elevatortårnet kræver plads.
Øverste etage i bygningerne er indrettet med penthouse-studielejligheder, hvorfra der er udgang til en stor tagterrasse på oversiden af karnapperne. En tagterrasse, der er beklædt med belægningssten meget lig de sten, der ligger omkring blokkene i jordhøjde.
Lejlighederne er fra godt 40 kvm til cirka 60 kvm i størrelse.
A.E. Stålmontage A/S har stået for den karakteristiske stålbeklædning på ydersiden af byggeriet – som kassettebeklædning ved vinduesbåndene og i skikkelse af pandeplader på de lodrette facader. Derudover har virksomheden leveret stål til lysningerne i byggeriet.
De præfabrikerede karnapper samt ydervæggene på øverste etage er hentet hos HP3 A/S, der ligeledes er en del af HP Gruppen. Karnapperne er fra fabrikken monteret med vinduer og døre, hvilket gør lukningsarbejdet hurtigt. Selve monteringen af karnapperne har været forestået af HP Byg.
Overordnet set er byggeriet ret enkelt:
- Vi har opstillet de tunge vægge fra facaden og bagud. Hvorefter vi har monteret træelementer på den anden led – de træelementer, der herefter er blevet beklædt med stålplader, siger Jesper Christensen.
- I det hele taget har vi i videst muligt omfang benyttet os af elementer ved byggeriet. Sandwichelementer, træelementer monteret med døre og vinduer samt præfabrikerede badeværelseselementer, og endelig er også det skrå tag udført i tagkassetter, fortæller Jesper Christensen.