Bikuben Kollegiet

:
august 2009

Bikuben Kollegiet fremtræder meget specielt med sine store karnapper og springende dimensioner. Men slægtskabet med naboen – Utzon Center i forgrunden – springer i øjnene. Utzon Parken, der huser de to byggerier, tegnet af Kim Utzon Arkitekter, indgår i Aalborg Kommunes samlede plan for havnefronten.

’Kælderen’, der ligger i stueetagen, er karakteriseret ved ydervægge i glasmursten. Stenene er kun matterede på den ene side, hvilket giver et større lysindfald.

De øverste penthouselejligheder er egentlig etværelseslejligheder, men takket være en meget stor og høj hems fungerer de reelt som toværelses.

Væggene i trappeopgangene er behandlede, så de fremstår som rå beton – en udfordring for HP Entreprise.

previous next

Kollegium med Utzonske linjer

Bikuben Kollegiet med 64 lejligheder er holdt i en lidt rå stil for at matche havnens konteks

Byggefakta

Bikuben Kollegiet
Rendsburggade 7
9000 Ålborg
Danmark

Bygherre:
Bikubefonden
Bygherrerådgiver:
Lindgaard A/S
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
HP Entreprise A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
4300 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.

Godt hundrede studerende i Ålborg har fået lejlighed til at flytte ind på en af byens bedste adresser. Få meter fra Limfjorden og stadig midt i byen har Bikubenfonden opført tre blokke med kollegielejligheder reserveret studerende – på et sted, hvor man ellers ville forvente dyre ejerlejligheder.

Det nye kollegium ligger som en del af Utzon Parken klos op ad Utzon Center, der er opført til minde om den kendte arkitekt.

Og navnet Utzon hænger ved: Kim Utzon er arkitekt på projektet, ArkitektGruppen er totalprojekterende, mens HP Gruppen A/S står som hovedentreprenør. Endelig har ingeniørarbejdet været overladt til Rambøll.

Kollegier i Utzon Parken

Slægtskabet med naboen, Utzon Center, er da også til at få øje på. Ganske vist er de murstensprydede vægge i centret udskiftet med rå beton i kollegiebyggeriet. Men ellers er det i vid udstrækning de samme linjer og tanker, der går igen: fra de fritstående søjler til de karakteristiske Utzon-tagrender.

 - Hele layoutet til Utzon Parken er tegnet af Jørgen Utzon selv. Og det kan ses, siger Jesper Christensen fra HP Entreprise, der er en del af HP Gruppen.

Derudover har arkitekt Jesper Roth fra Kim Utzon Arkitekter ApS haft et godt øje til det havneområde, Bikuben Kollegiet kommer til at bebo.

 - Byggeriet er holdt i en meget rå stil for at matche havnens kontekst, fortæller han.

Utzon Parken kommer til at bestå af de to nu færdiggjorte byggerier, som kommer til at ligge i en park, når havearkitekterne engang bliver færdige med deres arbejde.

Speciel fremtræden

De tre kollegieblokke, hvoraf de to er ens, mens den midterste blok er en etage højere end de andre, fremtræder identiske – om end meget specielle.

Facaden er konsekvent holdt i stål, glas og beton. På siden af blokken er påhæftet en stor karnap, der rækker fra anden eller tredje etage til sjette – ligeledes klædt i stål. Mens bagsiden af byggeriet er smallere end forsiden, hvor trappeopgangen og elevatortårnet kræver plads.

Øverste etage i bygningerne er indrettet med penthouse-studielejligheder, hvorfra der er udgang til en stor tagterrasse på oversiden af karnapperne. En tagterrasse, der er beklædt med belægningssten meget lig de sten, der ligger omkring blokkene i jordhøjde.

Lejlighederne er fra godt 40 kvm til cirka 60 kvm i størrelse.

A.E. Stålmontage A/S har stået for den karakteristiske stålbeklædning på ydersiden af byggeriet – som kassettebeklædning ved vinduesbåndene og i skikkelse af pandeplader på de lodrette facader. Derudover har virksomheden leveret stål til lysningerne i byggeriet.

De præfabrikerede karnapper samt ydervæggene på øverste etage er hentet hos HP3 A/S, der ligeledes er en del af HP Gruppen. Karnapperne er fra fabrikken monteret med vinduer og døre, hvilket gør lukningsarbejdet hurtigt. Selve monteringen af karnapperne har været forestået af HP Byg.

Enkelt byggeri

Overordnet set er byggeriet ret enkelt:

 - Vi har opstillet de tunge vægge fra facaden og bagud. Hvorefter vi har monteret træelementer på den anden led – de træelementer, der herefter er blevet beklædt med stålplader, siger Jesper Christensen.

 - I det hele taget har vi i videst muligt omfang benyttet os af elementer ved byggeriet. Sandwichelementer, træelementer monteret med døre og vinduer samt præfabrikerede badeværelseselementer, og endelig er også det skrå tag udført i tagkassetter, fortæller Jesper Christensen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 3

Ungdomsbolig

Bikuben Kollegiet

Kollegium med Utzonske linjer

Sport

CASA Arena Horsens

Stadion i bevægelse

Transportcenter

Danfoss Drives

Hus til kvikke ekspeditioner

Domicil

Electrolux

Transparent æstetik

Domicil

Elektromarine

Eksklusivt domicil med havudsigt

Domicil

Energi Fyn

Energirigtigt domicil

Sport

Greve Multihal

Et hus på idrættens præmisser

Offentlige kontorer

Hans Nansens Gård

Skattepalæ i moderne version

Bolig

Havneholmen

Havneholmen i vifte og vinkel

Domicil

ISC-Huset

Et gadehjørne i Esbjerg

Produktionsanlæg

Kruså Mejeri

Mejeri i stor skala

Transportcenter

Logistikcenter Århus

Logistik i metermål

Bolig

Malterigården

Moderne boliger i molesteret malteri

Offentlige kontorer

Odense Kommune

Nyt liv til den tidligere amtsgård i Odense

Kontorhus

Parkeston House

Højt skum på havnen

Uddannelsescenter

Science Center Sorø

Cirkulært science center

Bolig

Ternelunden

Slanke, funklende funkisboliger