ISC-Huset

:
august 2009

Nyt og traditionelt. ISC-huset med hovedindgang på hjørnet af Jyllandsgade og Borgergade.

K.G. Hansen & Sønner har været storentreprenør og har bl.a. stået for sammenbygningen med nabohuset (t.v.), hvor ISC tidligere holdt til.

I gården, hvor der ikke er megen plads at rutte med, udgør de to glasklædte trappe-/elevatortårne et væsentligt arkitekttonisk element.

Indgangspartiet er belagt med Rød Bohus gulvklinke fra Steff Byg.

Receptionen i ISC med kig ind i kontorerne.

Attic Group har leveret i alt 24 store kviste til tagetagen, alle med HS Hansen Fenster®-vinduer fra Glasalu.

previous next

Et gadehjørne i Esbjerg

Ingeniørfirmaet ISC flytter fra naboejendom til nyopført byejendom i klassisk stil

Byggefakta

ISC-Huset
Borgergade 70
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Kirkegade 4-6 / Borgergade 66-70 Aps
Totalrådgiver:
ISC Rådgivende Ingeniører A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S
Andre aktører:
MT Højgaard A/S, K.G. Hansen & Sønner a/s, Bravida Danmark A/S, Lindpro A/S
Areal:
2559 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.

Der lå en tom hjørnegrund omgivet af plankeværk ved siden af den bygning, hvor Esbjerg-afdelingen af ISC Rådgivende Ingeniører A/S havde kontorer. Da pladsen blev for trang for ingeniørerne, investerede grundejeren, som er ISC’s stifter, civilingeniør Kjeld Thomsen, gennem sit ejendomsselskab i et byggeprojekt.

Og nu er karreen på hjørnet af Borgergade og Jyllandsgade i det retvinklede indre Esbjerg fyldt ud med en fireetagers byejendom i klassisk stil og de faciliteter, der forventes af et moderne erhvervsbyggeri.

ISC har kunnet flytte ind uden de store armbevægelser, idet der er døre mellem den nye og den gamle ejendom, der i øvrigt matcher hinanden i stil, højde og taghældning. Det rømmede domicil skal udlejes sammen med halvdelen af 1. sal og hele stueplanet i det nye hus. ISC bebor den anden halvdel af førstesalen samt hele 2. sal og tagetagen.

Solidt rødstenshus

Meget naturligt har ISC selv taget sig af projektering af konstruktioner og installationer. Udformningen af huset har været en opgave for Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S, der holder til i et renoveret baghus i nabolaget.

- Det har været en relativt bunden opgave, idet pladsen skulle udnyttes optimalt og er blevet det med en bebyggelsesprocent på 199,2. Bygherren ønskede sig ikke et moderne glasbyggeri, men derimod et muret rødstenshus, der diskret og naturligt glider ind i omgivelserne. Vi har skabt lidt spil i facaden med bånd i mørke mokkasten mellem vinduerne, fortæller sagsarkitekt Theodor Vodder, Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S.

Engoberet teglsten

Skalmurene er hovedsageligt bygget op af en let reduceret rød sten fra Egernsund Tegl, mens taget er belagt med en rød engoberet teglsten fra samme leverandør. Betonelementerne kommer fra Tinglev Elementfabrik A/S og fra Spæncom A/S, som har leveret TT-dæk.

Konstruktionsmæssigt er selve huset opbygget traditionelt af søjler, bjælker og dæk. Den flotte sadeltagskonstruktion rummer dog en nyskabelse, afslører Hans-Jørgen Pedersen, ISC Rådgivende Ingeniører A/S. Han har været byggeleder og sikkerhedskoordinator og samtidig arbejdet på projekteringen af de bærende konstruktioner. Projekteringen af de bærende konstruktioner er udført af firmaets afdeling i Viborg.

3D til træspær

- Vi har tegnet bygningen i 3D-programmet ProStructure. 3D-modellen er derefter anvendt til at generere 2D-tegninger for tagkonstruktionens træspær, frimærketegninger til betonelementer samt produktionstegninger for stålkonstruktionerne. Anvendelsen af 3D-projekteringen har fungeret problemfrit, også i relation til tagkonstruktionens træspær med kehl- og gratspær leveret af Annebergs Limtræ A/S. Det viste sig at fungere perfekt ned til de mindste detaljer, idet programmet formåede at angive præcise vinkler og placering af bolthuller i beslagene.  Vi fik en erfaring, som vi vil gøre brug af fremover, siger Hans-

Jørgen Pedersen

Indspændt i spærrene sidder en række kviste, som både forøger tagetagens volumen og lysindfald betydeligt, samtidig med at de udgør et væsentligt arkitektonisk element. Attic Group A/S i Rudkøbing har leveret 24 kviste, som fordeler sig på samtlige tagflader på hjørnebygningen. De har sideflader af glas og en langtidsholdbar taghætte af zink, der er bukket ned som stern. Neden under zinken er der i øvrigt paptag med en strukturmåtte under.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 3

Ungdomsbolig

Bikuben Kollegiet

Kollegium med Utzonske linjer

Sport

CASA Arena Horsens

Stadion i bevægelse

Transportcenter

Danfoss Drives

Hus til kvikke ekspeditioner

Domicil

Electrolux

Transparent æstetik

Domicil

Elektromarine

Eksklusivt domicil med havudsigt

Domicil

Energi Fyn

Energirigtigt domicil

Sport

Greve Multihal

Et hus på idrættens præmisser

Offentlige kontorer

Hans Nansens Gård

Skattepalæ i moderne version

Bolig

Havneholmen

Havneholmen i vifte og vinkel

Domicil

ISC-Huset

Et gadehjørne i Esbjerg

Produktionsanlæg

Kruså Mejeri

Mejeri i stor skala

Transportcenter

Logistikcenter Århus

Logistik i metermål

Bolig

Malterigården

Moderne boliger i molesteret malteri

Offentlige kontorer

Odense Kommune

Nyt liv til den tidligere amtsgård i Odense

Kontorhus

Parkeston House

Højt skum på havnen

Uddannelsescenter

Science Center Sorø

Cirkulært science center

Bolig

Ternelunden

Slanke, funklende funkisboliger