CASA Arena Horsens

:
august 2009

Det nye stadion i Horsens fungerer med sit stærke og enkle formsprog som byens nye vartegn. Sammenbygningen med Forum Horsens gør det også til et vigtigt samlingspunkt.

Østtribunen til højre er mobil og kan altså helt fjernes og erstattes med en scene, hvis der skal afholdes koncert for op til 30.000 gæster. Lysmasterne er en vigtig del af det samlede anlæg og er også designet ned i mindste detalje. Hver mast kan lyse med 1.000 lux.

Stadionets facade i glas giver en homogenitet, men også en sprødhed i de ellers grove konstruktioner.

Adgangen til tilskuerpladserne er meget enkel og overskuelig via trapper i beton. Den nederste del af betonvæggene er fra AmberconSyd A/S. Stålværn er fra Søgaard Stålbyg aps.

CASA Arena har rundt om en stribe stålværn, der ved indgangene smidigt er trukket op for at markere indgangene.

previous next

Stadion i bevægelse

Det nye CASA Arena Horsens er tegnet som et enkelt greb med en samlende glasbeklædning, hvor lysmasterne indgår som en integreret del

Byggefakta

CASA Arena Horsens
Langmarksvej 53
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
Horsens Kommune
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
3XN A/S
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
125 mio. kr.

I forlængelse af Forum Horsens svungne tagform er byens nye stadion bygget med mindst lige så meget formglæde og mod. Med en let glasbeklædning er anlæggets traditionelle og regelrette størrelse gjort til meget mere end en fodboldbane med tilskuerpladser og omklædning. Glasset har både funktion som en vindskærm og en samlende hud, der omslutter anlægget.

Både inde- og udefra opleves CASA Arena som en elegant og levende helstøbt form, der nok er rationel og robust, men også foranderlig og smukt detaljeret. Tarpgaard A/S har leveret glasset. Facaden i glas bliver elegant trukket ned i enderne, hvor behovet er mindre. Tilsvarende plastisk formsprog er anvendt ved indgangene, hvor det horisontale stålværn er trukket op, for at markere indgangene.

De fire master, som ligner alt andet end master, er i samme hærdede glasmateriale og er som ekstruderet ud af arenaen. Med deres meget dynamiske design er de som prikken over i’et, særligt når man ser stadion på afstand.

Enkel struktur

Ved siden af Forum Horsens lå der også tidligere et fodboldstadion, der blot var orienteret modsat. Det nye CASA Arena er utroligt enkelt bygget ud fra de givne mål på banen og de i øvrigt givne størrelser.

Når op mod 10.000 mennesker skal kunne komme til og især fra kampene uden kaos, er en streng logistik en forudsætning. Fra ankomstsiden er der en række betontrapper, der fører direkte til tilskuerpladserne. Dette overdækkede uderum er meget råt og robust med materialer som beton og stål. I loftet er der anvendt Troldtekt fra L. Hammerich A/S, der er velegnet også til udebrug. Trappeværn er fra Søgaard Stålbyg aps. Ambercon Syd A/S har leveret betonsandwichelementer til betonbygningen for omklædningen.

Under sydtribunen ligger om­klæd­ningsfaciliteter for liga­spillerne. Blandt andet her har Swedoor-Jutlandia leveret glatte døre i type BD30 med malet overflade samt laminatoverflade med KUF-kanter, plus hvidmalede trækarme. Under modsatte tribune er der omklædningsfaciliteter for amatørspillerne, der bruger plænerne omkring CASA Arena.

Den østlige tribune modsat Forum kan helt fjernes, hvis der f.eks. skal arrangeres meget store udendørs koncerter for publikum med op til 30.000 mennesker fordelt på siddepladser og plænen. Siddetribunerne er mobile og køres væk i sektioner, mens resten fjernes med kran. Samme sted placeres scenen.

Stadion i højere gear

Bascon A/S i Århus har været bygherrerådgiver for Horsens Kommune og bistået med teknisk rådgivning og kontraktopfølgning i projekterings-, udførelses- og afleveringsfasen. Torben Naldal fra Bascon fortæller:

- Byggeprojektet startede i 2006, hvor Horsens Kommune tog initiativ til at opføre et nyt og tidssvarende fodboldstadion. Stadionanlægget opfylder DBU’s krav til et SAS-ligastadion. Samtidig er det forberedt til opfyldelse af UEFA-krav til kampafvikling, herunder øget lysniveau og mulighed for montering af op til 10.000 siddepladser.

I 2008 indgik CASA en million­aftale med AC Horsens om stadion­navnet på det nye stadion. Det hedder nu CASA Arena Horsens. Senere samme år vandt CASA udbudskonkurrencen om købet af en del af det nye stadion, og i år overtog CASA to administrationstårne, lounge og skybokse plus byggeretten foran CASA Arena Horsens.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 3

Ungdomsbolig

Bikuben Kollegiet

Kollegium med Utzonske linjer

Sport

CASA Arena Horsens

Stadion i bevægelse

Transportcenter

Danfoss Drives

Hus til kvikke ekspeditioner

Domicil

Electrolux

Transparent æstetik

Domicil

Elektromarine

Eksklusivt domicil med havudsigt

Domicil

Energi Fyn

Energirigtigt domicil

Sport

Greve Multihal

Et hus på idrættens præmisser

Offentlige kontorer

Hans Nansens Gård

Skattepalæ i moderne version

Bolig

Havneholmen

Havneholmen i vifte og vinkel

Domicil

ISC-Huset

Et gadehjørne i Esbjerg

Produktionsanlæg

Kruså Mejeri

Mejeri i stor skala

Transportcenter

Logistikcenter Århus

Logistik i metermål

Bolig

Malterigården

Moderne boliger i molesteret malteri

Offentlige kontorer

Odense Kommune

Nyt liv til den tidligere amtsgård i Odense

Kontorhus

Parkeston House

Højt skum på havnen

Uddannelsescenter

Science Center Sorø

Cirkulært science center

Bolig

Ternelunden

Slanke, funklende funkisboliger