Odense Kommune
Flakhaven 2
5000
Odense C
Danmark
For få år siden var det på Ørbækvej 100 i Odense, at det daværende Fyns Amt havde til huse, og hvor beslutningerne om amtet blev taget. Siden kommunalreformen har lokalerne stået tomme, men i dag har medarbejdere fra Odense Kommunes Børn- og Ungeforvaltningen fået ny arbejdsplads på stedet. Det samme gælder medarbejderne fra Ældre- og Handicapforvaltningen, der deler de tre bygninger med Børn- og Ungeforvaltningen. Begge forvaltninger flytter fra ikke-tidssvarende kontorkomplekser i indre by.
Den tidligere amtsgård hedder i dag Ørbækvej 100. Meningen med stedet er, at borgere, samarbejdspartnere og gæster skal få en forbedret service i det nu moderniserede bygningskompleks på 14.000 kvm.
For eksempel er der etableret en fælles reception for både Børn- og Ungeforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen. På Ørbækvej 100 er det muligt at komme ind i forvaltningen med barnevogn, og der er derfor også lettere adgang for kørestolsbrugere.
Netop en mere åben bygning og en nemmere adgang for byens borgere, der kommer på stedet, har været en af hensigterne med renoveringen, som er foretaget af Brunholm A/S, der har været totalentreprenør på opgaven. Arkitektfirmaet har sammen med OBH Gruppen A/S lavet forslagene til forbedringerne i tæt samarbejde med de medarbejdere, der skal have deres faste arbejdsplads på stedet fremover.
- Vi kunne ikke gøre hvad som helst, fordi bygningerne i sig selv giver sine begrænsninger. Der var også en økonomisk ramme, vi skulle holde os indenfor. Det har derfor været nogle svære beslutninger, vi har måttet træffe i forhold til, hvor vi skulle sætte ind, og hvor vi måtte vende ryggen til og lade det være som det altid har været, siger bygningskonstruktør BTH, Allan Lyngby Høier Edske fra Creo Arkitekter A/S. Han forklarer om beslutningsprocessen:
- Vi skulle blandt andet vælge, om vi skulle beholde de gamle lofter eller de gamle gulve. Der har ikke været økonomi til at skifte begge dele. Vi valgte at skifte lofterne, da det ville give den største effekt, fordi vi både vil få en bedre akustik og kan komme ind til de gamle installationer og få gjort dem tidssvarende og lave et nyt ventilationssystem. Gulvene har vi så valgt at lade være. Det er samme linoleum, som huset er født med. Det har fået en kraftig afrensning og det er faktisk blevet et ganske godt resultat. At skifte vinduerne var også vigtigt, da de simpelthen var rådne.
Den tidligere amtsgård fremstår nu med lyse kontorer, funktionelle mødelokaler, projektrum og lysgårde, som er en slags caféagtige miljøer med et kraftigt lysindfald fra taget, som giver lys og rumfølelse til de omkringliggende mødelokaler og kontorer. Selve de caféagtige miljøer skal også bruges til opholdsrum og til mindre møder. Det er Central møbler i Odense, der har stået for møbleringen med stilrene og minimalistiske møbler i caféområderne fra Kinnarps, Zeta Furniture og OneCollection. Firmaet har også leveret Montana-reoler til kontorerne.